Samoczynne wyłączanie się wspomagania
- michalijegopanda
- Bywalec
- Imię: Michał
- gadu: 6581933
U mnie było to samo, często się wspomaganie wyłączało a do tego bywało że kierownica skręcała nawet sama w lewo. Myślałem że to problem mechaniczny. Zbieżność lub może drążek kierowniczy lub wahacz. Ale gdy auto zostało podłączone pod kompa, błąd automatycznie wyskoczył "CZUJNIK KĄTA SKRĘTU KIEROWNICY". Błąd został skasowany i zainicjonwano na nowo i jest gitara teraz. Auto jedzie prosto a wspomaganie sie nie wyłącza.
Niestety u mnie także ostatnio pojawił się problem ze wspomaganie.
Podczas jazdy poczułem szarpnięcie (tak jak u kolegi mocno w lewo).
Po czym wyświetlił się komunikat aw. wspomagania, i wspomaganie całkiem zdechło. Dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Do tej pory problem się nie powtórzył (ok miesiąc czasu).
Podczas jazdy poczułem szarpnięcie (tak jak u kolegi mocno w lewo).
Po czym wyświetlił się komunikat aw. wspomagania, i wspomaganie całkiem zdechło. Dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Do tej pory problem się nie powtórzył (ok miesiąc czasu).
- Huczas
- Klubowicz na emeryturze
- Kontakt:
na jednej z aukcji znalazłem coś takiego:
Jeden z klientów napisał:
".....chcę się z Wami podzielić informacjami,miałem problemy z wyłączającym sie wspomaganiem,w serwisie zaśpiewali 3000zł,i znalazł się sposób po prostu rewelacja!!!!!!naprawa kosztowała mnie 50zł i jest jak ręką odjął....czystym sumieniem polecam..."
Aukcja dotyczy wymiany dwóch "przekaźników znajdujących się w silniku wspomagania kierownicy zastępują oryginalny przekaźnik Siemens, typ: V23072-C1061-A308
przekaźniki przeznaczone do wspomagania kierownicy w samochodach FIAT
dwa przekaźniki za 23,99 zł wymienisz samodzielnie
po wylutowaniu uszkodzonych lutujesz w to samo miejsce bez żadnych zmian i wspomaganie działa jak oryginalne"
Może to komuś pomoże w naprawie
Jeden z klientów napisał:
".....chcę się z Wami podzielić informacjami,miałem problemy z wyłączającym sie wspomaganiem,w serwisie zaśpiewali 3000zł,i znalazł się sposób po prostu rewelacja!!!!!!naprawa kosztowała mnie 50zł i jest jak ręką odjął....czystym sumieniem polecam..."
Aukcja dotyczy wymiany dwóch "przekaźników znajdujących się w silniku wspomagania kierownicy zastępują oryginalny przekaźnik Siemens, typ: V23072-C1061-A308
przekaźniki przeznaczone do wspomagania kierownicy w samochodach FIAT
dwa przekaźniki za 23,99 zł wymienisz samodzielnie
po wylutowaniu uszkodzonych lutujesz w to samo miejsce bez żadnych zmian i wspomaganie działa jak oryginalne"
Może to komuś pomoże w naprawie
jak jest sucho cieplo wspomaganie dziala nawet nie zaswieci:) tylko delikatnie popada wilgotno sie zrobi i sie wylacza...... czyli jest cos popieprzone chyba i w naszych miskach moze gdzies woda sie dostaje czy cos w tym stylu..... juz nie raz to juz sprawdzalem i za kazdym razem jak popada czy jest mokro, wilgotno ipt to sie wylaczy:[, przyjdzie sloneczko i dziala;/
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
- gadu: 0
- michalijegopanda
- Bywalec
Re: Samoczynne wyłączanie się wspomagania
Mam pytanie. Gdzie znajduje się czujnik skrętu od wspomagania w pandach? prosiłbym o dokładny opis. Mam zamiar wymienić. Bo już mam dosyć, wolę dać 300zł za czujnik i mieć spokój niż gdy podczas jazdy potrafi się wyłączyć lub na zakręcie co jest bardzo nie bezpieczne kiedy kierownica sama nie wraca do prostych kół.
- Amino
- Sysadmin
- Imię: Marcin
- gadu: 2306550
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony ndz 20:26, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Powód: Poprawiono link.
- michalijegopanda
- Bywalec
Byłem dzisiaj w ASO w Mrągowie i ta część od wspomagania oczywiście komplet 2000zł osobno nawet nie wiedział gościu ze sklepu że można dostać. Pojechałem do takiego małego sklepiku co mają również oryginalne części do fiata prosto z fabryki w Tychach to cała ta część 1200zł ale jutro będę wiedział więcej na temat samego czujnika skrętu i podam cenę.