Samoczynne wyłączanie się wspomagania

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
michalijegopanda
Bywalec
Imię: Michał
gadu: 6581933

Post autor: michalijegopanda »

U mnie było to samo, często się wspomaganie wyłączało a do tego bywało że kierownica skręcała nawet sama w lewo. Myślałem że to problem mechaniczny. Zbieżność lub może drążek kierowniczy lub wahacz. Ale gdy auto zostało podłączone pod kompa, błąd automatycznie wyskoczył "CZUJNIK KĄTA SKRĘTU KIEROWNICY". Błąd został skasowany i zainicjonwano na nowo i jest gitara teraz. Auto jedzie prosto a wspomaganie sie nie wyłącza.
Awatar użytkownika
zabobob
Aktywny
gadu: 0

Post autor: zabobob »

witam, u mnie znów zaczyna pokazywać się komunikat awaria wspomagania ale wspomaganie cały czas działa jak powinno a komunikat jest denerwujący, poprzednio sprawa ucichła po wizycie na przeglądzie w serwisie czy to może być jakiś błąd komputera?
natus08
Specjalista
gadu: 4665555

Post autor: natus08 »

A jakie lampki się palą gdy wyłącza wspomaganie?
qbus_b
Świeżak

Post autor: qbus_b »

Niestety u mnie także ostatnio pojawił się problem ze wspomaganie.
Podczas jazdy poczułem szarpnięcie (tak jak u kolegi mocno w lewo).
Po czym wyświetlił się komunikat aw. wspomagania, i wspomaganie całkiem zdechło. Dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Do tej pory problem się nie powtórzył (ok miesiąc czasu).
natus08
Specjalista
gadu: 4665555

Post autor: natus08 »

Może centralka ABS'u ? Też tak miałem, raz było wspomaganie raz nie. W ASO wymienili mi to w ramach kampanii na gwarancji. Pisałem właśnie o tym w temacie o pandzie Huczas'a. Też ma problem ze wspomaganiem.
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

Post autor: Franek16i »

:/ u mnie dzialalo po naprawie teraz sie swieci kierownica czerwona a wspomaganie dziala;/ raz mi sie wylaczylo od tamtej pory swieci sie z miesiac;/ wie ktos moze jak temu zapobiedz tanim kosztem? czy da sie wogole zrobic czy trzeba wymienic czujnik;/?
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951

Post autor: Zwierzak »

Podjedź do kogoś na diagnostyke. Od tego bym zaczął
Awatar użytkownika
Huczas
Klubowicz na emeryturze
Kontakt:

Post autor: Huczas »

na jednej z aukcji znalazłem coś takiego:

Jeden z klientów napisał:
".....chcę się z Wami podzielić informacjami,miałem problemy z wyłączającym sie wspomaganiem,w serwisie zaśpiewali 3000zł,i znalazł się sposób po prostu rewelacja!!!!!!naprawa kosztowała mnie 50zł i jest jak ręką odjął....czystym sumieniem polecam..."

Aukcja dotyczy wymiany dwóch "przekaźników znajdujących się w silniku wspomagania kierownicy zastępują oryginalny przekaźnik Siemens, typ: V23072-C1061-A308
przekaźniki przeznaczone do wspomagania kierownicy w samochodach FIAT
dwa przekaźniki za 23,99 zł wymienisz samodzielnie
po wylutowaniu uszkodzonych lutujesz w to samo miejsce bez żadnych zmian i wspomaganie działa jak oryginalne"

Może to komuś pomoże w naprawie :)
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

jak jest sucho cieplo wspomaganie dziala nawet nie zaswieci:) tylko delikatnie popada wilgotno sie zrobi i sie wylacza...... czyli jest cos popieprzone chyba i w naszych miskach moze gdzies woda sie dostaje czy cos w tym stylu..... juz nie raz to juz sprawdzalem i za kazdym razem jak popada czy jest mokro, wilgotno ipt to sie wylaczy:[, przyjdzie sloneczko i dziala;/
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

może zimne luty? albo któreś złącze niedomaga.
Awatar użytkownika
Huczas
Klubowicz na emeryturze
Kontakt:

Post autor: Huczas »

sprawdzaj po kolei instalację, gdzieś wilgoć się dostaje i zwarcie robi.
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

chyba instalacja gdzies cos przepuszcza bo juz raz mialem robione i wszystki luty itp znajomy mi poprawial:/ chyba ze zbieg okolicznosci z pogoda i czujnik zepsuty:/ no bede musial gdzies poprzegladac instalke najwidoczniej;/
Awatar użytkownika
michalijegopanda
Bywalec

Re: Samoczynne wyłączanie się wspomagania

Mam pytanie. Gdzie znajduje się czujnik skrętu od wspomagania w pandach? prosiłbym o dokładny opis. Mam zamiar wymienić. Bo już mam dosyć, wolę dać 300zł za czujnik i mieć spokój niż gdy podczas jazdy potrafi się wyłączyć lub na zakręcie co jest bardzo nie bezpieczne kiedy kierownica sama nie wraca do prostych kół.
Awatar użytkownika
Amino
Sysadmin
Imię: Marcin
gadu: 2306550
Kontakt:

Post autor: Amino »

Ostatnio zmieniony ndz 20:26, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Awatar użytkownika
michalijegopanda
Bywalec

Byłem dzisiaj w ASO w Mrągowie i ta część od wspomagania oczywiście komplet 2000zł osobno nawet nie wiedział gościu ze sklepu że można dostać. Pojechałem do takiego małego sklepiku co mają również oryginalne części do fiata prosto z fabryki w Tychach to cała ta część 1200zł ale jutro będę wiedział więcej na temat samego czujnika skrętu i podam cenę.
ODPOWIEDZ