Skrzypiąca kierownica
Skrzypiąca kierownica
Witajcie
Panda 2 letnia, 35kkm, wspoma, poducha. Wspomaganie działa normalnie. Przy kręceniu kierownica słyszę nie skrzypienie a dźwięk rozciąganej sprężyny (?), mam nadzieję, że wiecie o jaki dźwięk mi chodzi. Nie występuje on w tych samych miejscach przy kręceniu (czyli plastiki wykluczam, zresztą by było ocieranie). Co mam nasmarować? Ten okrągły styk poduchy/klaksonu? Nie zepsuje się?
Dźwięk: https://www.dropbox.com/s/yzo8y4j8twydw ... 3.m4a?dl=0
Słychać to to w 4-5 sekundzie, delikatnie w 8, 10 i 14.
Panda 2 letnia, 35kkm, wspoma, poducha. Wspomaganie działa normalnie. Przy kręceniu kierownica słyszę nie skrzypienie a dźwięk rozciąganej sprężyny (?), mam nadzieję, że wiecie o jaki dźwięk mi chodzi. Nie występuje on w tych samych miejscach przy kręceniu (czyli plastiki wykluczam, zresztą by było ocieranie). Co mam nasmarować? Ten okrągły styk poduchy/klaksonu? Nie zepsuje się?
Dźwięk: https://www.dropbox.com/s/yzo8y4j8twydw ... 3.m4a?dl=0
Słychać to to w 4-5 sekundzie, delikatnie w 8, 10 i 14.
- Regis
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Łukasz
- gadu: 3832570
Re: Skrzypiąca kierownica
to delikatne skrzypnięcie? A przy skręcaniu na hamulcu? Czy za kazdym razem tak ot? Ja bym obstawiał albo łożysko na kolumnie McPhersona albo sprężynę w przednim zawieszeniu (gdzieś się przesunąć mogła)
Regis pisze:to delikatne skrzypnięcie? A przy skręcaniu na hamulcu? Czy za kazdym razem tak ot? Ja bym obstawiał albo łożysko na kolumnie McPhersona albo sprężynę w przednim zawieszeniu (gdzieś się przesunąć mogła)
Tak, to delikatne skrzypnięcie (w rzeczywistości jest głośniejsze i bardziej irytujące). Telefon miałem przyłożony do kierownicy podczas kręcenia. Skrzypienie na pewno dochodzi z okolicy kierownicy, na początku myślałem, że obudowa się poluzowała i obciera ale cały czas się zmienia (względem kierownicy) miejsce skrzypienia.
Wątpie żeby coś w środku ci skrzypiało,może to łożyska amortyzatorów?ONe włąśnie strzelają przy skręcaniu gdy są zużyte
-
misiek775
- Aktywny
- Imię: Micz
- gadu: 0
Tez stawiam na łożyska macpersonów, w drugiej kolejnosci zapieczona koncówka lub sworzeń
-
michal.ol1
- Specjalista
- Imię: Michał
Mam to samo. Generalnie są dwie możliwości - tuleje wahacza albo górne mocowanie amortyzatora. W moim wypadku górne mocowanie. Fakt, wrażenie jest dosyć silne, że to z kierownicy, ale uwierz - to z zawieszenia
idę o zakład, że skrzypi jak na dworze sucho, co? 
Łożyska górnego mocowania zużywają się bardzo szybko, szczególnie jak kręcisz dużo kierownicą stojąc w miejscu. Nie ma się co przejmować, ot takie fiatowskie uroki
Łożyska górnego mocowania zużywają się bardzo szybko, szczególnie jak kręcisz dużo kierownicą stojąc w miejscu. Nie ma się co przejmować, ot takie fiatowskie uroki
-
Jurek
- Świeżak
- Imię: Jurek
U mnie też skrzypiało gdy było sucho,po wymianie łącznika stabilizatora spokój(nic nie wskazywało na uszkodzenia łącznika) skrzypienie pojawiło się po około czterech latach użytkowania Pandy i przebiegu 60 tys.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Co prawda za chiny ludowe niezbyt coś słyszę na nagraniu
,ale taki dżwięk wydają jednak zużyte łożyska mocowania kolumny,tak jak piszą przedmówcy(poproś kogoś żeby kręcił kierownicą a ty przyłóż rękę do mocowania pod maską i na pewno to wyczujesz).U mnie słychać też niestety silnik wspomagania.
michal.ol1 pisze: idę o zakład, że skrzypi jak na dworze sucho, co?
Właśnie nie, im cieplej tym mniej to słychać lub przestaje być słychać. Dźwięk to nie typowe skrzypienie tylko takie jakby rozciąganie sprężyny. Na zewnątrz nic nie słychać
olo 1 pisze:U mnie słychać też niestety silnik wspomagania.
Jaki dźwięk wydaje?
Sprawdziłem dokładnie i dźwięk dochodzi z okolicy kierownicy, mniej więcej na wysokości przerwy plastik kierownicy-deska/zegary. Tak się zastanawiam czy może jakiś element przełączników zespolonych nie wydaje takiego "hałasu sprężynowego"
Jak rozwiąże sprawę to dam znać co było przyczyną. Na razie za zimno by grzebać w tych okolicach.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Dżwięk silniczka to jakby takie skrobanie,drżenie,ale też u mnie licho z czujnikiem skrętu.A właśnie dzisiaj zwijałem taśmę mierniczą i przypomniał mi się odgłos jakby tarcia plastiku zwijanego ciasno(trochę jak centymetr krawiecki zwijasz mocno)to skrzypiała taśma od poduchy,jak zmieniałem kierę to podmuchałem powietrzem,powycierałem szmatką z wierzchu i ustało.