Skrzypiąca kierownica
-
Zelot
- Świeżak
- gadu: 0
- Panda: Actual 1.2 69KM 2012
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Skrzypiąca kierownica
Witajcie
Panda 2 letnia, 35kkm, wspoma, poducha. Wspomaganie działa normalnie. Przy kręceniu kierownica słyszę nie skrzypienie a dźwięk rozciąganej sprężyny (?), mam nadzieję, że wiecie o jaki dźwięk mi chodzi. Nie występuje on w tych samych miejscach przy kręceniu (czyli plastiki wykluczam, zresztą by było ocieranie). Co mam nasmarować? Ten okrągły styk poduchy/klaksonu? Nie zepsuje się?
Dźwięk: https://www.dropbox.com/s/yzo8y4j8twydw ... 3.m4a?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Słychać to to w 4-5 sekundzie, delikatnie w 8, 10 i 14.
Panda 2 letnia, 35kkm, wspoma, poducha. Wspomaganie działa normalnie. Przy kręceniu kierownica słyszę nie skrzypienie a dźwięk rozciąganej sprężyny (?), mam nadzieję, że wiecie o jaki dźwięk mi chodzi. Nie występuje on w tych samych miejscach przy kręceniu (czyli plastiki wykluczam, zresztą by było ocieranie). Co mam nasmarować? Ten okrągły styk poduchy/klaksonu? Nie zepsuje się?
Dźwięk: https://www.dropbox.com/s/yzo8y4j8twydw ... 3.m4a?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Słychać to to w 4-5 sekundzie, delikatnie w 8, 10 i 14.
- Regis
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Łukasz
- gadu: 3832570
- Panda: Megane II 3d 2.0 16V
Re: Skrzypiąca kierownica
to delikatne skrzypnięcie? A przy skręcaniu na hamulcu? Czy za kazdym razem tak ot? Ja bym obstawiał albo łożysko na kolumnie McPhersona albo sprężynę w przednim zawieszeniu (gdzieś się przesunąć mogła)
-
Zelot
- Świeżak
Tak, to delikatne skrzypnięcie (w rzeczywistości jest głośniejsze i bardziej irytujące). Telefon miałem przyłożony do kierownicy podczas kręcenia. Skrzypienie na pewno dochodzi z okolicy kierownicy, na początku myślałem, że obudowa się poluzowała i obciera ale cały czas się zmienia (względem kierownicy) miejsce skrzypienia.Regis pisze:to delikatne skrzypnięcie? A przy skręcaniu na hamulcu? Czy za kazdym razem tak ot? Ja bym obstawiał albo łożysko na kolumnie McPhersona albo sprężynę w przednim zawieszeniu (gdzieś się przesunąć mogła)
-
Byszer
- Aktywny
- Imię: marcin
- Panda: 1.3jtd VAN
Wątpie żeby coś w środku ci skrzypiało,może to łożyska amortyzatorów?ONe włąśnie strzelają przy skręcaniu gdy są zużyte
-
misiek775
- Aktywny
- Imię: Micz
- Panda: 1.1 2003
Tez stawiam na łożyska macpersonów, w drugiej kolejnosci zapieczona koncówka lub sworzeń
-
michal.ol1
- Specjalista
- Imię: Michał
- Panda: 1.3 MultiJet
Mam to samo. Generalnie są dwie możliwości - tuleje wahacza albo górne mocowanie amortyzatora. W moim wypadku górne mocowanie. Fakt, wrażenie jest dosyć silne, że to z kierownicy, ale uwierz - to z zawieszenia
idę o zakład, że skrzypi jak na dworze sucho, co? 
Łożyska górnego mocowania zużywają się bardzo szybko, szczególnie jak kręcisz dużo kierownicą stojąc w miejscu. Nie ma się co przejmować, ot takie fiatowskie uroki
Łożyska górnego mocowania zużywają się bardzo szybko, szczególnie jak kręcisz dużo kierownicą stojąc w miejscu. Nie ma się co przejmować, ot takie fiatowskie uroki
-
Jurek
- Świeżak
- Imię: Jurek
- Panda: Grande Panda 2026
U mnie też skrzypiało gdy było sucho,po wymianie łącznika stabilizatora spokój(nic nie wskazywało na uszkodzenia łącznika) skrzypienie pojawiło się po około czterech latach użytkowania Pandy i przebiegu 60 tys.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic - Lokalizacja: Wałbrzych
Co prawda za chiny ludowe niezbyt coś słyszę na nagraniu
,ale taki dżwięk wydają jednak zużyte łożyska mocowania kolumny,tak jak piszą przedmówcy(poproś kogoś żeby kręcił kierownicą a ty przyłóż rękę do mocowania pod maską i na pewno to wyczujesz).U mnie słychać też niestety silnik wspomagania.
-
Zelot
- Świeżak
Właśnie nie, im cieplej tym mniej to słychać lub przestaje być słychać. Dźwięk to nie typowe skrzypienie tylko takie jakby rozciąganie sprężyny. Na zewnątrz nic nie słychaćmichal.ol1 pisze: idę o zakład, że skrzypi jak na dworze sucho, co?
Jaki dźwięk wydaje?olo 1 pisze:U mnie słychać też niestety silnik wspomagania.
-
Zelot
- Świeżak
Sprawdziłem dokładnie i dźwięk dochodzi z okolicy kierownicy, mniej więcej na wysokości przerwy plastik kierownicy-deska/zegary. Tak się zastanawiam czy może jakiś element przełączników zespolonych nie wydaje takiego "hałasu sprężynowego"
Jak rozwiąże sprawę to dam znać co było przyczyną. Na razie za zimno by grzebać w tych okolicach.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic - Lokalizacja: Wałbrzych
Dżwięk silniczka to jakby takie skrobanie,drżenie,ale też u mnie licho z czujnikiem skrętu.A właśnie dzisiaj zwijałem taśmę mierniczą i przypomniał mi się odgłos jakby tarcia plastiku zwijanego ciasno(trochę jak centymetr krawiecki zwijasz mocno)to skrzypiała taśma od poduchy,jak zmieniałem kierę to podmuchałem powietrzem,powycierałem szmatką z wierzchu i ustało.