Problem z zimnym 1.3

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

pandaajm
Świeżak
Imię: Jakub
gadu: 0
Panda: 1,3

Problem z zimnym 1.3

Post autor: pandaajm »

Witam.
Mam pytanie. Silnik 1,3 70 km, 90. tyś , 2005 r.
Silnik odpala za każdym razem po ok. 2-3 sekundach kręcenia ( nie gaśnie ale dotychczas spotkałem się z szybszą reakcją )
Na zimnym silniku podczas odpalania dymi ( kolor biało - niebieski ) , później już tego nie ma.
Do osiągnięcia temperatury roboczej silnik pracuje nierówno, ( później wszystko jest stabilnie ).

Nie mam komunikatu na desce rozdzielczej, wymienione świece żarowe, czyszczony zawór EGR, forum przejrzane.

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych.

Dzięki. Hey. Kuba
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał
Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Re: Problem z zimnym 1.3

Post autor: Deacon »

Przypadkiem nie ma tak jak jest wilgotno/pada deszcz? Jak tak to zobacz czy w przepływomierzu nie ma wody. Jeśli jest to http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =15#p56963" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2015, 12:07 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Barthanson
Świeżak
Imię: Bartosz
Panda: II

Post autor: Barthanson »

Cześć,
mam podobne objawy u siebie. Kręci normalnie (tak mi się wydaje) ale kiedy silnik jest zimny kopci cholernie i gryzie w oczy. Po chwili kiedy sie zagrzeje problem ustepuje. Ktos już się z tym spotkał?
Jedyny znany mi problem to EGR z tym że sama jego wymiana może nie wyeliminować tego akurat problemu.
Barthanson
Świeżak

Po paru wizytach i głowieniu się z mechanikiem okazało się że prawdopodobnie są wtrysk do wymiany. Wtrysk na jednym cylindrze źle pracuje i może podawać zbyt bogata mieszankę. Efektem czego może być właśnie dymienie o zapachu paliwa. Polecam najpierw sprawdzić preparatem do czyszczenia wtryskow czy problem znika po użyciu. Wtedy będzie pewność że to wtryski. Kupno nowych jest nie opłacalne, warto rozważyć regeneracje
Awatar użytkownika
Majkel_B
Moderator
Imię: Michał
Panda: II 1.3 JTD Dynamic 2011r

Post autor: Majkel_B »

Też miałem swego czasu problem z rozruchem, wpadał w mocne wibracje i bardzo nierówno pracował. Mam filtr DPF, więc dymienia nie było widać, żadnych błędów nie wywalał. Po podwójnej diagnostyce w dwóch warsztatach (oba potwierdziły wtrysk) postanowiłem oddać auto do serwisu. Po wyciągnięciu wtrysków na stół padnięty na szczęście był tylko jeden, zamówiłem regenerowany przez producenta, z gwarancją, za 850zł. Łączny koszt za wymont/zamont, testy + wtrysk to około 1400zł
>>>>> Zapraszam do tematu z moją Bianką <<<<<

Moja Bianka na Motostat:
Obrazek
Barthanson
Świeżak

Ja zamówiłem używany w końcu z gwarancją rozruchową podobno sprawdzony na stole pobierniczym. Udało się, Panda chodzi równo, nie dymi. Koszt wymiany to 170 zł wtrysk + 50 wymina. Polecam!
ODPOWIEDZ