Coś stuka jak popada
Coś stuka jak popada
Dziwny temat, ale czy ktoś ma może taki sam? Przy normalnej jeździe na co dzień wszystko jest ok. Problem zaczyna się jak lekko popada i jest mokro. Wtedy zaczyna coś na dziurach walić pod fotelem pasażera - coś w stylu niedokręconego elementu metalowego który ma luz i uderza o odkręconą śrubę. Problem występuje tylko jak autem ostro jadę i jest nagrzane, jak zacznie walić, zwalniam albo daje mu odsapnąć na światłach i problem znika. Na sucho w ogóle nie występuje. Na przeglądzie wszedłem pod auto i patrzyłem co to może być, ale pod fotelem pasażera nic nie ma pod podłogą, a rura wydechowa idzie środkiem i jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł?
- tytusolk
- Klubowicz
- Imię: Sebastian
- gadu: 0
Re: Coś stuka jak popada
U mnie było podobnie, to stuka obejma tłumika o osłonę termiczną, zaczęło się po wymianie tłumika, poprawiona obejma i na chwilę był spokój, teraz czasami sytuacja się powtarza ale z mniejszym nasileniem.
Tzn. dokręciłeś lepiej obejmę i przeszło czy jak to rozwiązałeś?
- tytusolk
- Klubowicz
- Imię: Sebastian
- gadu: 0
looknij jak ułożona jest obejma i spróbuj ją obrócić tak żeby większa odległość była od osłony, można jeszcze spróbować poprawić ułożenie tłumika na zawiesiach gumowych.
- gregory1979
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
Odkopuję... U mnie stukanie pojawia się po wjechaniu w kałużę i ustaje po chwili jakby po wydostaniu się wody. Tylko jeśli to stuka obejma o osłonę to czemu to objawia się po wjechaniu w kałużę lub w trakcie jazdy w koleinie wypełnionej wodą
.
Miałem to samo, w ASO powiedzieli, że przekładnia powoli się kończy i że można z tym jeździć, ale co ciekawe (odpukać) po wizycie w ASO walenie ustało, stąd zarzuciłem temat...
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
gregory1979 pisze:Tylko jeśli to stuka obejma o osłonę to czemu to objawia się po wjechaniu w kałużę lub w trakcie jazdy w koleinie wypełnionej wodą.
Dokładnie tak jest, mi wtedy tłucze kolanko tłumika na wieszaku o wnękę koła zapasowego i głównie na deszczu. Doszedłem do wniosku, że gdy woda dostanie się między gumę wieszaka a sam wieszak robi się poślizg i guma bardziej jeździ po wieszaku na boki. Sprawdź sobie czy nie masz pękniętej tej gumy dodatkowo w środku, bo wtedy robi się luźniejsza.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
- gregory1979
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
Zagadka zdaje się chyba rozwiązana. Wychodzi na to, że to nadkole stuka, które połączone jest z osłoną paska rozrządu i to rezonuje. Dołem nadkole nie jest niczym skręcone z zderzakiem a jest spory luz. Nie ma nic co by je trzymało
.