Coś stuka jak popada

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

BeHa
Świeżak
gadu: 0

Coś stuka jak popada

Post autor: BeHa »

Dziwny temat, ale czy ktoś ma może taki sam? Przy normalnej jeździe na co dzień wszystko jest ok. Problem zaczyna się jak lekko popada i jest mokro. Wtedy zaczyna coś na dziurach walić pod fotelem pasażera - coś w stylu niedokręconego elementu metalowego który ma luz i uderza o odkręconą śrubę. Problem występuje tylko jak autem ostro jadę i jest nagrzane, jak zacznie walić, zwalniam albo daje mu odsapnąć na światłach i problem znika. Na sucho w ogóle nie występuje. Na przeglądzie wszedłem pod auto i patrzyłem co to może być, ale pod fotelem pasażera nic nie ma pod podłogą, a rura wydechowa idzie środkiem i jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
tytusolk
Klubowicz
Imię: Sebastian

Re: Coś stuka jak popada

Post autor: tytusolk »

U mnie było podobnie, to stuka obejma tłumika o osłonę termiczną, zaczęło się po wymianie tłumika, poprawiona obejma i na chwilę był spokój, teraz czasami sytuacja się powtarza ale z mniejszym nasileniem.
BeHa
Świeżak

Post autor: BeHa »

Tzn. dokręciłeś lepiej obejmę i przeszło czy jak to rozwiązałeś?
Awatar użytkownika
tytusolk
Klubowicz
Imię: Sebastian

Post autor: tytusolk »

looknij jak ułożona jest obejma i spróbuj ją obrócić tak żeby większa odległość była od osłony, można jeszcze spróbować poprawić ułożenie tłumika na zawiesiach gumowych.
Awatar użytkownika
gregory1979
Klubowicz
Imię: Grzegorz

Post autor: gregory1979 »

Odkopuję... U mnie stukanie pojawia się po wjechaniu w kałużę i ustaje po chwili jakby po wydostaniu się wody. Tylko jeśli to stuka obejma o osłonę to czemu to objawia się po wjechaniu w kałużę lub w trakcie jazdy w koleinie wypełnionej wodą :hmm: .
Pols
Moderator
Imię: Marcin

Post autor: Pols »

Miałem to samo, w ASO powiedzieli, że przekładnia powoli się kończy i że można z tym jeździć, ale co ciekawe (odpukać) po wizycie w ASO walenie ustało, stąd zarzuciłem temat...
Obrazek
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

gregory1979 pisze:Tylko jeśli to stuka obejma o osłonę to czemu to objawia się po wjechaniu w kałużę lub w trakcie jazdy w koleinie wypełnionej wodą :hmm: .

Dokładnie tak jest, mi wtedy tłucze kolanko tłumika na wieszaku o wnękę koła zapasowego i głównie na deszczu. Doszedłem do wniosku, że gdy woda dostanie się między gumę wieszaka a sam wieszak robi się poślizg i guma bardziej jeździ po wieszaku na boki. Sprawdź sobie czy nie masz pękniętej tej gumy dodatkowo w środku, bo wtedy robi się luźniejsza.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
gregory1979
Klubowicz
Imię: Grzegorz

Post autor: gregory1979 »

Zagadka zdaje się chyba rozwiązana. Wychodzi na to, że to nadkole stuka, które połączone jest z osłoną paska rozrządu i to rezonuje. Dołem nadkole nie jest niczym skręcone z zderzakiem a jest spory luz. Nie ma nic co by je trzymało :hmm: .