U mnie w te mrozy wsio ok, nic nie faluje. Zamontowany termostat Wahlera a orginał fiata to Behr.jaceknokia pisze:Termostat zamówiony oryginał fiat ricambi, czekam na przesyłkę i do dzieła!!!
I pytanko? Czy po wymianie termostatu nadal jest wsio ok z tą wskazówką? Chodzi mi o te mrozy co aktualnie nad Polską
Falujący wskaźnik temperatury
- zecer1971
- Zasłużony dla PCP
- Imię: Tomek
- gadu: 5336642
- zecer1971
- Zasłużony dla PCP
- Imię: Tomek
- gadu: 5336642
Jeden korek masz przy chłodnicy a drugi na wężu co wchodzi do kabiny i nagrzewnicy. Nadmuchu nie włączaj bo go nie nagrzejesz dobrze. Ja odkręcałem odpowietrznik tylko ten na wężu.Franek16i pisze:to w takim razie ja musze sobie odpowietrzyc uklad;/ bo wymienilem termostat jest lepiej ale nie odpowietrzylem go dobrze;l/ i lipa;/ dolewalem pluny i git poziom:) ale zeby odpowietrzyc to trzeba go zarzac wlacycz nawiew i ta przy chlodnicy odkrecic tak?
Panowie...
Tak sledze ten temat i czytam wszystkie wypowiedzi. Niestety u mnie tez pojawil sie w zimie taki sam objaw.
Przymierzam sie do wymiany termostatu na nowy http://tiny.pl/hckf3 . Zastanawiam sie czy jest to oryginal bo cena mnie zadzwiwia. Patrzac na inne oferty to ta jest atrakcyjna.
A powiedzcie mi gdzie znajduje sie sonda do pomiaru temperatury? Moze z nimi jest problem? Rzucam tylko propozycje. Skoro tyle ludzi wymienialo termostaty i nic to nie pomagalo?
Tak sledze ten temat i czytam wszystkie wypowiedzi. Niestety u mnie tez pojawil sie w zimie taki sam objaw.
Przymierzam sie do wymiany termostatu na nowy http://tiny.pl/hckf3 . Zastanawiam sie czy jest to oryginal bo cena mnie zadzwiwia. Patrzac na inne oferty to ta jest atrakcyjna.
A powiedzcie mi gdzie znajduje sie sonda do pomiaru temperatury? Moze z nimi jest problem? Rzucam tylko propozycje. Skoro tyle ludzi wymienialo termostaty i nic to nie pomagalo?
Mój problem falującej wskazówki powrócił.
Przestałem wymieniać termostaty sam i pojechałem do warsztatu. Warsztat wymienił kolejny termostat bo powiedzieli że tamten termostat jest nie sprawny. Po wymianie termostatu talej było to samo,
więc w końcu po mojej sugestji wymienili CZUJNIK TĘPERATURY i wszystko wróciło do normy. Więc to pewnie w wielu przypadkach bardziej chodzi o błędne działanie czujnika tęperatury niż o termostat.

-
12pawel
- Bywalec
- Imię: Paweł
- gadu: 0
Dlatego wcześniej pisałem jak mniej więcej sprawdzić czy termostat działa prawidłowo. Należy uruchomić zimny silnik trzymać za wąż po prawej stronie chłodnicy i patrzeć czy nagrzewa się wraz ze wzrostem temperatury czy cały czas jest zimny i nagle robi się gorący. Jeśli łagodnie się nagrzewa to to termostat do wymiany, a jeśli wąż po jakimś czasie dopiero gwałtownie się grzeje do pełnej temp to termostat sprawny i otwiera się dopiero w wysokiej temperaturze.
12pawel pisze:Dlatego wcześniej pisałem jak mniej więcej sprawdzić czy termostat działa prawidłowo. Należy uruchomić zimny silnik trzymać za wąż po prawej stronie chłodnicy i patrzeć czy nagrzewa się wraz ze wzrostem temperatury czy cały czas jest zimny i nagle robi się gorący. Jeśli łagodnie się nagrzewa to to termostat do wymiany, a jeśli wąż po jakimś czasie dopiero gwałtownie się grzeje do pełnej temp to termostat sprawny i otwiera się dopiero w wysokiej temperaturze.
Ale to co opisałeś dotyczy tylko procedury kiedy otwiera się termostat a co wtedy gdy termostat się przycina przy zamykaniu?????