Falujący wskaźnik temperatury

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
zecer1971
Zasłużony dla PCP
Imię: Tomek
gadu: 5336642

Post autor: zecer1971 »

jaceknokia pisze:Termostat zamówiony oryginał fiat ricambi, czekam na przesyłkę i do dzieła!!!

I pytanko? Czy po wymianie termostatu nadal jest wsio ok z tą wskazówką? Chodzi mi o te mrozy co aktualnie nad Polską :)
U mnie w te mrozy wsio ok, nic nie faluje. Zamontowany termostat Wahlera a orginał fiata to Behr.
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz
gadu: 0

Post autor: Franek16i »

to w takim razie ja musze sobie odpowietrzyc uklad;/ bo wymienilem termostat jest lepiej ale nie odpowietrzylem go dobrze;l/ i lipa;/ dolewalem pluny i git poziom:) ale zeby odpowietrzyc to trzeba go zarzac wlacycz nawiew i ta przy chlodnicy odkrecic tak?
Awatar użytkownika
zecer1971
Zasłużony dla PCP

Franek16i pisze:to w takim razie ja musze sobie odpowietrzyc uklad;/ bo wymienilem termostat jest lepiej ale nie odpowietrzylem go dobrze;l/ i lipa;/ dolewalem pluny i git poziom:) ale zeby odpowietrzyc to trzeba go zarzac wlacycz nawiew i ta przy chlodnicy odkrecic tak?
Jeden korek masz przy chłodnicy a drugi na wężu co wchodzi do kabiny i nagrzewnicy. Nadmuchu nie włączaj bo go nie nagrzejesz dobrze. Ja odkręcałem odpowietrznik tylko ten na wężu.
12pawel
Bywalec
Imię: Paweł

Post autor: 12pawel »

i odpowietrzać trzeba z nagrzanym silnikiem tak by co jakiś czas otwierał się termostat by także odpowietrzyć chłodnicę. przy odkręcaniu odpowietrznika lekko dodać gazu by wkręcić na obroty pompę cięczy.
chojraaak
Aktywny

Post autor: chojraaak »

Panowie...

Tak sledze ten temat i czytam wszystkie wypowiedzi. Niestety u mnie tez pojawil sie w zimie taki sam objaw.
Przymierzam sie do wymiany termostatu na nowy http://tiny.pl/hckf3 . Zastanawiam sie czy jest to oryginal bo cena mnie zadzwiwia. Patrzac na inne oferty to ta jest atrakcyjna.

A powiedzcie mi gdzie znajduje sie sonda do pomiaru temperatury? Moze z nimi jest problem? Rzucam tylko propozycje. Skoro tyle ludzi wymienialo termostaty i nic to nie pomagalo?
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

Termostat zamowiony, oryginał Behr ASO. Co do Wachlera to niemiecki zamiennik też dobry. Doposażyłem się w litr koncentratu i litr destylki.

Tylko jeszcze jaką opaskę skręcaną kupić? Jakie fi?

Bo kupiłem od 25-40 i nie wiem czy nie będzie za duża
12pawel
Bywalec

jaceknokia pisze:

Będzie na styk albo i za mała. Tam trzeba chyba deko wiekszą
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz

12pawel pisze:
jaceknokia pisze:

Będzie na styk albo i za mała. Tam trzeba chyba deko wiekszą

Gdzieś widziałem wymiary, to fi otworu na który nasuwamy węża to 28mm ( chyba )
Awatar użytkownika
zecer1971
Zasłużony dla PCP

Kup jeszcze jedną o rozmiar większą, majątku nie wydasz :)
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz

zecer1971 pisze:Kup jeszcze jedną o rozmiar większą, majątku nie wydasz :)

No nie mówcie że tam takie dupne fi trzeba :shock:
12pawel
Bywalec

Termostat ma ok 30 mm to tego dochodzi dość gruby wąż o grubości ścianki ok 3mm więc masz fi ok 36mm. Teraz żeby łatwo nasadzić na wąż musisz trochę jeszcze popuścić opaskę, więc napisałem że będzie pewnie na styk.
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

Post autor: Franek16i »

ja zagrzalem silnik poodkrecalem pogazowalem odpowietrzylo sie i jest lepiej szybciej sie grzeje:)
marcin
Świeżak

Post autor: marcin »

Mój problem falującej wskazówki powrócił. :( Przestałem wymieniać termostaty sam i pojechałem do warsztatu. Warsztat wymienił kolejny termostat bo powiedzieli że tamten termostat jest nie sprawny. Po wymianie termostatu talej było to samo, :( więc w końcu po mojej sugestji wymienili CZUJNIK TĘPERATURY i wszystko wróciło do normy. Więc to pewnie w wielu przypadkach bardziej chodzi o błędne działanie czujnika tęperatury niż o termostat. :) :) :) :lol: :lol:
12pawel
Bywalec

Dlatego wcześniej pisałem jak mniej więcej sprawdzić czy termostat działa prawidłowo. Należy uruchomić zimny silnik trzymać za wąż po prawej stronie chłodnicy i patrzeć czy nagrzewa się wraz ze wzrostem temperatury czy cały czas jest zimny i nagle robi się gorący. Jeśli łagodnie się nagrzewa to to termostat do wymiany, a jeśli wąż po jakimś czasie dopiero gwałtownie się grzeje do pełnej temp to termostat sprawny i otwiera się dopiero w wysokiej temperaturze.
marcin
Świeżak

Post autor: marcin »

12pawel pisze:Dlatego wcześniej pisałem jak mniej więcej sprawdzić czy termostat działa prawidłowo. Należy uruchomić zimny silnik trzymać za wąż po prawej stronie chłodnicy i patrzeć czy nagrzewa się wraz ze wzrostem temperatury czy cały czas jest zimny i nagle robi się gorący. Jeśli łagodnie się nagrzewa to to termostat do wymiany, a jeśli wąż po jakimś czasie dopiero gwałtownie się grzeje do pełnej temp to termostat sprawny i otwiera się dopiero w wysokiej temperaturze.

Ale to co opisałeś dotyczy tylko procedury kiedy otwiera się termostat a co wtedy gdy termostat się przycina przy zamykaniu?????
ODPOWIEDZ