Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?
Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
- gadu: 0
Re: Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?
ja w temacie LPG i spalanie powiem tyle: po spadku temperatur Niebieska Strzała mojej Żony wypija 7,6 l/100 km. Uważam że jak na jazdę 100% miasto (Warszawa) to wynik bardzo przyzwoity. Gdybym jeździł nią ja, pewnie spaliłbym ciut mniej, może tak ok. 0,5 l/100 km - ale to takie gdybanie...
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
Agent pisze:5,96 LPGZ miejsca mogę się zamieniać na Pandy, jeśli faktycznie tyle Twoja pali
Ja się nie zamienię
Mimo, iż ciągle jakaś pierdoła się psuje
mija pisze:Może jeździ tylko w trasy i v maks to 70km/h
Mówiłem, że są tu takie osoby co twierdzą, że panda pali poniżej 6l/100km LPG ?
Zastanawiam się jak liczycie spalanie bo może ja źle liczę i dlatego wychodzi mi tak dużo?
Ad.1
Jeżdżę różnie (jak trzeba do miasta, to i tam zawitam). Tak jak kiedyś pisałem: miasto, miastu nie równe i korki w nich też.
Zawsze jeżdżę tak jak pozwalają warunki, a dokładniej:
- wsie 60km/h,
- krajówki 80-100km/h,
- ekpresy i autostrady 90-110km/h.
Ad.2
Tak mi pali i nie twierdzę, że tak jest, tylko to wiem
Nie mam takiego hobby by robić wpisy na Motostat tak dla jaj
Ad.3
Paragon ze stacji, ilość litrów podzielona przez ilość przejechanych km, i to razy 100
Jeśli koledzy chcą szukać dziury w całym to podpowiem: można spaloną benę podzielić przez ilość km przejechanych na LPG w "czasie równoległym"
PS. na koniec powtórka z mojego ecodrivu (dla zainteresowanych)
1. Szybkie przyśpieszanie (maks. wciskanie gazu do 3/4 skoku pedału), aby jak najszybciej wrzucić 5 bieg (ja to robię po przekroczeniu 50km/h). Dalej lekkie wciśnięcie i Pandziocha sama się rozpędza do tych np. 90km/h.
2. Hamowanie silnikiem (ja de facto hamuje tylko na 5 biegu, przy ok. 45km/h zaczyna dawkować LPG, uważam że szkoda dalej się bawić biegami, bo nie wiele już z takiej prędkości zużyjesz hamulców, skrzynię biegów na pewno, bo musisz przerzucić 4 biegi na przestrzeni 40 km/h), bardzo polecam zwłaszcza gdy widzimy teren zabudowany, tak by wyhamować do "naszych przepisowych" 60km/h
3. Tutaj ciekawostka, polecam również jazdę na luzie
Resztę powie Wam wujek Google
- Agent
- Wymiatacz
- Imię: Emil
- gadu: 6553887
- Kontakt:
Mój wczorajszy raport spalania przyniósł rezultat 10,8 l gazu / 100 km
Pięknie
Dodam, że jeździłem cały dzień z megafonem na dachu ok. 30-40 km/h, czasami szybciej. W każdym razie bardzo delikatna jazda.
Life is 2 short 2b slow...
- bombel
- Maniak
- Imię: Sebastian
- gadu: 1320359
- Kontakt:
Agent pisze:Mój wczorajszy raport spalania przyniósł rezultat 10,8 l gazu / 100 kmPięknie
Dodam, że jeździłem cały dzień z megafonem na dachu ok. 30-40 km/h, czasami szybciej. W każdym razie bardzo delikatna jazda.
masakra rzeczywiście, chyba misio nie lubi mulastej jazdy
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
No gdzie zimówki, jak zimy ani widu ani słychu.
Może pod koniec grudnia zmienię koła na zimowe 13, ale spalanie na pewno nie spadnie, a wzrośnie przez niższe temperatury.
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
skubie pisze:Agent pisze:
1. Szybkie przyśpieszanie (maks. wciskanie gazu do 3/4 skoku pedału), aby jak najszybciej wrzucić 5 bieg (ja to robię po przekroczeniu 50km/h). Dalej lekkie wciśnięcie i Pandziocha sama się rozpędza do tych np. 90km/h.
2. Hamowanie silnikiem (ja de facto hamuje tylko na 5 biegu, przy ok. 45km/h zaczyna dawkować LPG, uważam że szkoda dalej się bawić biegami, bo nie wiele już z takiej prędkości zużyjesz hamulców, skrzynię biegów na pewno, bo musisz przerzucić 4 biegi na przestrzeni 40 km/h), bardzo polecam zwłaszcza gdy widzimy teren zabudowany, tak by wyhamować do "naszych przepisowych" 60km/h![]()
3. Tutaj ciekawostka, polecam również jazdę na luzieNp. masz zjazd z górki, a po chwili wypłaszczenia teren zabudowany, trzeba w odpowiednim momencie wrzucić na luz by w jechać w teren z "wiadomą prędkością"
![]()
Resztę powie Wam wujek Google
Mojego kolegi wujek zawsze się tak chwalił jak to mu auto mało pali bo on tak auto oszczędza aż zdarzyło nam się z kolega za nim jechać - z górki wrzucał na luz, a pod górkę bieg i się rozpędzał jazda za nim istna masakra.
Ja niestety w stylu jazdy upatruję mojego spalania jakoś nie umiem i nie uważam za słuszne jazdy na luzie więc zawsze w każdym aucie wachluje biegami i w górę i w dół.
Nie dam rady rozpędzać auta tak że przy 60 km/h wrzucam 5 bieg bo szkoda mi wałka w silniku, fiaty lubią obroty, a moc w benzynie idzie z obrotów rozpędzanie auta benzynowego używając obrotów niższych niż te w których silnik osiąga moc powoduje, że auto się strasznie męczy i nie wiem czy to oszczędne?
W mojej Toytojce D4D czyli dieslu tak auta nie rozpędzam bo silnik buczy auto nie jedzie i mało nie pali, dodam że fiat nie ale Toya pokazuje spalanie przy hamowaniu silnikiem 0,0 - w każdym współczesnym aucie auto mniej pali przy hamowaniu silnikiem niż na luzie. Po za tym jadąc na luzie auto jest wtedy nie wyczuwalne i trudniej zareagować na nagłe sytuacje na drodze.
Dodam, że te prędkości jakie osiągam choć nie rajdowe to są minimalnie wyższe od Skubiego i pewnie dlatego panda tyle pali.
więc chyba nie umiem jeździć
Pozdrawiam
- zamberek
- Wymiatacz
- Imię: Maciek
- gadu: 8468647
Agent pisze:Mój wczorajszy raport spalania przyniósł rezultat 10,8 l gazu / 100 kmPięknie
hehe to masz spalanie podobne do mojego
mija nie uważam, że silnik się zamęcza, bo nie ma wibracji po zmianie biegów czy innego buczenia. Słyszałem, że to dobry wyznacznik, czas pokaże jak na tym wyjdę 
Co do luzu, to jak pisałem w przykładzie (masz zjazd z górki, a po chwili wypłaszczenia teren zabudowany, trzeba w odpowiednim momencie wrzucić na luz by w jechać w teren z "wiadomą prędkością") i uważam, że mam rację, rozwinę to:
- przypuśćmy, że jesteśmy na szczycie górki i mamy prędkość 60km/h, zjazd z niej ma 300m, a wypłaszczenie 100m, dalej jest teren zabudowany przez który chcemy przejechać z V=60km/h.
Teraz zobaczmy jak pojedziemy:
Ty, będziesz hamował silnikiem, więc na wypłaszczeniu Twoja V, będzie 60 i będziesz musiał 100m przejechać na biegu, żeby utrzymać tę prędkość. Spalisz 0,006l (zakładając, że pali Ci, przy takiej prędkości 6l/100km).
Ja, wrzucę luz to auto przyśpieszy do 70, a na wypłaszczeniu zwolni do 60. Spalę 0,004l (zakładając, że na luzie spala 0,6l/h).
Może niewiele, ale podałem tylko jeden przykład, a ten sposób też świetnie sprawdza się w mieście, więc przy multum sytuacji na drodze podczas życia sporo wyjdzie
Ponadto przejadę ten odcinek szybciej niż Ty, choć mniej stabilnie, ale tylko jeśli będą wyboje 
PS. zbliża się zima, więc z rana polecam raczej te niższe obroty, aż do nagrzania silnika
Co do luzu, to jak pisałem w przykładzie (masz zjazd z górki, a po chwili wypłaszczenia teren zabudowany, trzeba w odpowiednim momencie wrzucić na luz by w jechać w teren z "wiadomą prędkością") i uważam, że mam rację, rozwinę to:
- przypuśćmy, że jesteśmy na szczycie górki i mamy prędkość 60km/h, zjazd z niej ma 300m, a wypłaszczenie 100m, dalej jest teren zabudowany przez który chcemy przejechać z V=60km/h.
Teraz zobaczmy jak pojedziemy:
Ty, będziesz hamował silnikiem, więc na wypłaszczeniu Twoja V, będzie 60 i będziesz musiał 100m przejechać na biegu, żeby utrzymać tę prędkość. Spalisz 0,006l (zakładając, że pali Ci, przy takiej prędkości 6l/100km).
Ja, wrzucę luz to auto przyśpieszy do 70, a na wypłaszczeniu zwolni do 60. Spalę 0,004l (zakładając, że na luzie spala 0,6l/h).
Może niewiele, ale podałem tylko jeden przykład, a ten sposób też świetnie sprawdza się w mieście, więc przy multum sytuacji na drodze podczas życia sporo wyjdzie
PS. zbliża się zima, więc z rana polecam raczej te niższe obroty, aż do nagrzania silnika
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
Mnie zimą zawsze spalanie spada ze względu na cieńsze o 3cm oponki 
P.S
Zimą wolnych obrotów powinniśmy używać tylko zaraz po odpaleniu, następnie należy trochę pokręcić silnik by ciśnienie oleju pozwoliło na odpowiednie smarowanie wszystkich elementów silnika. Bynajmniej nie chodzi mi tutaj o jakieś pałowanie
P.S
Zimą wolnych obrotów powinniśmy używać tylko zaraz po odpaleniu, następnie należy trochę pokręcić silnik by ciśnienie oleju pozwoliło na odpowiednie smarowanie wszystkich elementów silnika. Bynajmniej nie chodzi mi tutaj o jakieś pałowanie
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
zamberek pisze: hm a zapytam Ciebie kiedy robiłeś reduktor i regulowałeś gaz?
Regulacje to tylko zwiększały zużycie gazu, takich mamy majstrów. Reduktor nie ruszany, bo po co? Wymieniam tylko filtry gazu.
- zamberek
- Wymiatacz
- Imię: Maciek
- gadu: 8468647
Hm no wiesz jak nie regenerujesz i nie regulujesz, to na pewno to zwiększa spalanie
Heh ale nie mówię, że jak to zrobisz to spalanie spadnie Ci do 5l/100
Ja w moich okolicach też mam problem z regulacją, bo jeden robi to na oko, a drugi nie może się połączyć ze sterownikiem ;/
Ja w moich okolicach też mam problem z regulacją, bo jeden robi to na oko, a drugi nie może się połączyć ze sterownikiem ;/
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
Wczoraj małżonka mnie zaskoczyła gdyż obecnie jeżdżąc bez klimy i już na zimówkach (standardowy rozmiar) twierdzi, że ostatnie kilka baków wyszło ok 7,3 lpg na 100km ale myślę, że po prostu zrobiło się zimno i trochę więcej jedzie na benzynie czego żona już nie odliczy - więc pewnie spalanie nadal na poziomie 8-8,5lpg/100km
- Jarecki8810
- Profesjonalista
skubie pisze:Ja, wrzucę luz to auto przyśpieszy do 70, a na wypłaszczeniu zwolni do 60. Spalę 0,004l (zakładając, że na luzie spala 0,6l/h).
Logika sterowania wtryskiwaczami jest taka, że w momencie puszczenia pedału gazu wtryski pozostają zamknięte, wiec Twoje obliczenia są delikatnie bez sensu.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
- A kobieta ?
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Ale przejedzie wiecej na luzie niż na zamkniętych wtryskiwaczach, czyli będzie musiał różnice pomiedzy przejechaną drogą na luzie a na puszczonym gazie "nadgonic". Czyli jednak ma sens.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- Jarecki8810
- Profesjonalista
Jadąc płynnie z jednostajną prędkością spalisz mniej niż rozpędzając się co chwilę i wyrzucając na luz. Tyle. Twój patent działa w silnikach gaźnikowych a nie w przypadku elektronicznego wtrysku, gdzie dawka paliwa nie zależy tylko od kąta otwarcia przepustnicy.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- A kobieta ?