Wymiana alternatora

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

saymon73
Świeżak
gadu: 0

Wymiana alternatora

Post autor: saymon73 »

Witam mam pytanko czy w naszych Pandolinkach silnik 1,1 golas da sie od góry wymienić alternator?
Jakie sa potrzebne klucze?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
waldekb3
Wymiatacz
Imię: Waldek

Re: Wymiana alternatora

Post autor: waldekb3 »

Sądze że da się od góry wymienić alternator.
Fiat Panda 1.2 8v Dynamic
CanTieCar 3.2 pro
Awatar użytkownika
skubie
Bywalec

Post autor: skubie »

Da się od góry ;)
Jak nie masz LPG (w zależności od mocowania) to jeszcze łatwiej wychodzi :D

Poniżej troszkę inny materiał ale pomocny :)

http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20676
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawell82
Księżycowy Jimm
Imię: Paweł
gadu: 1416221

Post autor: Pawell82 »

Da się ale jak nie masz Klimatyzacji :)
PCP
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)

Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pentium
Bywalec
Imię: Janek

Post autor: Pentium »

Saymon73 pisze o Pandolinie "golas", czyli wiadomo,że nie klimatyzacji. Masz tak dużo miejsca między silnikiem a przegrodą przednią, że bez problemu odkręcisz rozrusznik bez wizyty na podnośniku. Potrzebne klucze to oczywiście wymiary nieco nietypowe w standardowych niedużych zestawach kluczy - 16 i 18 mm do mocowania altka, oraz chyba 13 mm do przewodu prądowego. Nietypowe rozmiary kluczy, śruby z łbami na torxy, to chyba głównie po to, aby przeciętny użytkownik był zmuszony zawsze, przy najmniejszej pierdółce jechać do sper-chiper-pazernego ASO. A pomyśleć, że jeden z pierwszych polskich samochodów z lat dwudziestych XX wieku konstrukcji inż. Tańskiego, czyli CWS T-1 można było całego rozkęcić dwoma kluczami 10 i 17 mm, ale to bło dawno i "se ne wrati" :mrgreen: Pozdrawiam.
p.s. Spróbuj okręcić rozrusznik w Oplu Zafirze II, to dopiero jest jazda :zakrecony:
saymon73
Świeżak

Pentium pisze:Saymon73 pisze o Pandolinie "golas", czyli wiadomo,że nie klimatyzacji. Masz tak dużo miejsca między silnikiem a przegrodą przednią, że bez problemu odkręcisz rozrusznik bez wizyty na podnośniku. Potrzebne klucze to oczywiście wymiary nieco nietypowe w standardowych niedużych zestawach kluczy - 16 i 18 mm do mocowania altka, oraz chyba 13 mm do przewodu prądowego. Nietypowe rozmiary kluczy, śruby z łbami na torxy, to chyba głównie po to, aby przeciętny użytkownik był zmuszony zawsze, przy najmniejszej pierdółce jechać do sper-chiper-pazernego ASO. A pomyśleć, że jeden z pierwszych polskich samochodów z lat dwudziestych XX wieku konstrukcji inż. Tańskiego, czyli CWS T-1 można było całego rozkęcić dwoma kluczami 10 i 17 mm, ale to bło dawno i "se ne wrati" :mrgreen: Pozdrawiam.
p.s. Spróbuj okręcić rozrusznik w Oplu Zafirze II, to dopiero jest jazda :zakrecony:

Ok rozumię dziekuje za pomoc myślę że dam rade
Pozdrawiam
saymon73
Świeżak

Witam
Dzisiaj wymieniłem alternator nie stety potrzebny był kanał.
Alternator po regeneracji i nowy pasek założony a stary alternator jak wyjołem to masakra peknieta po długosci obudowa.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ