uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdymoszczu pisze:Pisałem wyżej...pandavan pisze:No wreszcie mas to co chciałeś Gratuluje zakupu kiedy montaż??![]()
A dzisiejszego dnia męczyłem się z przeciąganiem kabelków od czujnika tempmoszczu pisze:Już niedługo w maju na Zlocieciężko było, ale dałem radę
a oto i efekt...
"kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy"
Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
- Wiesław90
- Wymiatacz
- gadu: 8226161
- Panda: 1.1 =)
Re: Panda by mały - moszczu
Jak ktoś ma w życiu pecha to i w bananie pestkę znajdzie. XD
- moszczu
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Michał
- gadu: 5748023
- Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.
tznWiesław90 pisze:uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy
- Wiesław90
- Wymiatacz
domyślam się że to co wystaje to termometr. Wystaje czyli nie jest osłonięty , więc w czasie jazdy pęd powietrza będzie uderzał o wystający element (termistor) i będzie pokazywał temperaturę wiatru a nie powietrzamoszczu pisze:tznWiesław90 pisze:uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy
- moszczu
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Michał
- gadu: 5748023
- Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.
"kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy"
Termistor wystaje zaledwie 3mm, w każdej chwili mogę go bardziej schować
tak źle nie będzie 
- Wiesław90
- Wymiatacz
Ja swój przykleiłem w środku lekko odginając główkę tak by nie dotykała plastikowej obudowy 
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
- Panda: Actual 1,1 2007
Powinno być ok. Fabryczny też wystaje z lusterka; 
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- Pawell82
- Księżycowy Jimm
- Imię: Paweł
- gadu: 1416221
- Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011
wystaje zgadzam się z kolegą więc na pewno będzie ok 
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)
Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
- Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza

Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury?
Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury?
- Wiesław90
- Wymiatacz
hmm no dobre pytanievictor89 pisze:yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza![]()
- victor89
- Klubowicz
Tak wiem o co Ci chodziWiesław90 pisze:hmm no dobre pytanievictor89 pisze:yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza![]()
Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury?może spróbuję tak wyjaśnić o co mi chodzi : wyobraź sobie zimowy dzień, jak stoisz na dworze przy -10 to organizm pewnie będzie odczuwał ~ -10 a jak dojdzie do tego wiatr może nawet śnieg to będziesz odczuwał niższą temp od rzeczywistej . To coś jak podają temperaturę faktyczną i temp. odczuwalną na którą składają sie inne czynniki (wiatr wilgotność itp.) mam nadzieję że jakoś w miarę opisałem to co miałem na myśli
Morał tej historii jest taki, że powietrze i tak ma -10*C, ale szybciej odbiera ciepło co odczuwasz jako 'zimno'. Można to rozumieć tak, że dotykając metalu o temperaturze 25*C zachodzi transfer ciepła pomiędzy dłonią a przewodnikiem cieplnym, dotykając drewna ten transfer też zachodzi ale w dużo mniejszym stopniu. Twoja dłoń wolniej dąży do niższej temperatury.
To dlatego że metal jest lepszym przewodnikiem ciepła.
Dla czujnika nie ma to znaczenia na wynikową wartość jak szybko zostanie od niego odebrane ciepło, a jedynie jak szybko się ustali
Zamontowanie czujnika na zewnątrz jest bardzo dobrym wyjściem, gdyż szybciej się dowiemy jaka jest temp. na dworze
Ze swojego doświadczenia Ci powiem że buduję i projektuje systemy chłodzenia wodnego do komputerów. Wody używa się dlatego że szybciej odbiera ciepło, a ma przecież taką samą temperaturę jak powietrze otaczające komputer.
- Wiesław90
- Wymiatacz
zapewne coś w tym jestvictor89 pisze:Tak wiem o co Ci chodziWiesław90 pisze:hmm no dobre pytanievictor89 pisze:yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza![]()
Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury?może spróbuję tak wyjaśnić o co mi chodzi : wyobraź sobie zimowy dzień, jak stoisz na dworze przy -10 to organizm pewnie będzie odczuwał ~ -10 a jak dojdzie do tego wiatr może nawet śnieg to będziesz odczuwał niższą temp od rzeczywistej . To coś jak podają temperaturę faktyczną i temp. odczuwalną na którą składają sie inne czynniki (wiatr wilgotność itp.) mam nadzieję że jakoś w miarę opisałem to co miałem na myśli
Morał tej historii jest taki, że powietrze i tak ma -10*C, ale szybciej odbiera ciepło co odczuwasz jako 'zimno'. Można to rozumieć tak, że dotykając metalu o temperaturze 25*C zachodzi transfer ciepła pomiędzy dłonią a przewodnikiem cieplnym, dotykając drewna ten transfer też zachodzi ale w dużo mniejszym stopniu. Twoja dłoń wolniej dąży do niższej temperatury.
To dlatego że metal jest lepszym przewodnikiem ciepła.
Dla czujnika nie ma to znaczenia na wynikową wartość jak szybko zostanie od niego odebrane ciepło, a jedynie jak szybko się ustali
Zamontowanie czujnika na zewnątrz jest bardzo dobrym wyjściem, gdyż szybciej się dowiemy jaka jest temp. na dworze
- victor89
- Klubowicz
osłona ma zapobiegać uszkodzeniom mechanicznym 
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
- Panda: Actual 1,1 2007
Polecam małe repetytorium z meteorologii, szczególnie część o pomiarze temp. i użyciu termometrów elektronicznych na statkach
http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo1/temp1.htm
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- Wiesław90
- Wymiatacz
ciekawa strona warta przeczytania mimo wszystko to ja już nie wiem jak powinien być zamontowany . rozumiem że dobrze jest na zewnątrz jak i w środku lusterka . Przy okazji proszę moderatora o przeniesienie części postów do osobnego działu może o miejscu montażu termometra bo zaśmiecamy koledze wontek o pandzie 
- waldekb3
- Wymiatacz
- Imię: Waldek
- Panda: 1.2 8v Dynamic 2004r
Najlepiej jak kolega pojeździ i poobserwuje wskazania temperatury.Może bedzie akurat OK.Ja jednak osobiście termistor zamieniłem na fabryczny czujnik.