"kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy"

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz
gadu: 8226161
Panda: 1.1 =)

Re: Panda by mały - moszczu

Post autor: Wiesław90 »

moszczu pisze:
pandavan pisze:No wreszcie mas to co chciałeś Gratuluje zakupu kiedy montaż??
Pisałem wyżej... :P
moszczu pisze:Już niedługo w maju na Zlocie :D
A dzisiejszego dnia męczyłem się z przeciąganiem kabelków od czujnika temp :) ciężko było, ale dałem radę :D a oto i efekt...

Obrazek
uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy :)
Jak ktoś ma w życiu pecha to i w bananie pestkę znajdzie. XD
Awatar użytkownika
moszczu
Klubowicz na emeryturze
Imię: Michał
gadu: 5748023
Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.

Post autor: moszczu »

Wiesław90 pisze:uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy :)
tzn :?:
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

moszczu pisze:
Wiesław90 pisze:uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy :)
tzn :?:
domyślam się że to co wystaje to termometr. Wystaje czyli nie jest osłonięty , więc w czasie jazdy pęd powietrza będzie uderzał o wystający element (termistor) i będzie pokazywał temperaturę wiatru a nie powietrza :) jeżeli byś go zamontował w obudowie lusterka to fakt jak auto postoi na słońcu to wnętrze lusterka trochę się nagrzeje ale po przejechaniu kilku km powietrze będzie stopniowo się wymieniało , dzięki czemu nie będzie pokazywał temperatury wiatru tylko temperaturę powietrza :)
Awatar użytkownika
moszczu
Klubowicz na emeryturze
Imię: Michał
gadu: 5748023
Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.

"kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy"

Post autor: moszczu »

Termistor wystaje zaledwie 3mm, w każdej chwili mogę go bardziej schować :P tak źle nie będzie :wink:
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

Ja swój przykleiłem w środku lekko odginając główkę tak by nie dotykała plastikowej obudowy :)
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951
Panda: Actual 1,1 2007

Post autor: Zwierzak »

Powinno być ok. Fabryczny też wystaje z lusterka; :brawo:
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Awatar użytkownika
Pawell82
Księżycowy Jimm
Imię: Paweł
gadu: 1416221
Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011

Post autor: Pawell82 »

wystaje zgadzam się z kolegą więc na pewno będzie ok :)
PCP
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)

Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
victor89
Klubowicz
Imię: Wiktor
gadu: 2338614
Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG

Post autor: victor89 »

yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza :shock: :shock:

Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury? :swir:
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

victor89 pisze:yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza :shock: :shock:

Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury? :swir:
hmm no dobre pytanie :) może spróbuję tak wyjaśnić o co mi chodzi : wyobraź sobie zimowy dzień, jak stoisz na dworze przy -10 to organizm pewnie będzie odczuwał ~ -10 a jak dojdzie do tego wiatr może nawet śnieg to będziesz odczuwał niższą temp od rzeczywistej . To coś jak podają temperaturę faktyczną i temp. odczuwalną na którą składają sie inne czynniki (wiatr wilgotność itp.) mam nadzieję że jakoś w miarę opisałem to co miałem na myśli :)
Awatar użytkownika
victor89
Klubowicz

Wiesław90 pisze:
victor89 pisze:yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza :shock: :shock:

hmm no dobre pytanie :) może spróbuję tak wyjaśnić o co mi chodzi : wyobraź sobie zimowy dzień, jak stoisz na dworze przy -10 to organizm pewnie będzie odczuwał ~ -10 a jak dojdzie do tego wiatr może nawet śnieg to będziesz odczuwał niższą temp od rzeczywistej . To coś jak podają temperaturę faktyczną i temp. odczuwalną na którą składają sie inne czynniki (wiatr wilgotność itp.) mam nadzieję że jakoś w miarę opisałem to co miałem na myśli :)
Tak wiem o co Ci chodzi :)
Morał tej historii jest taki, że powietrze i tak ma -10*C, ale szybciej odbiera ciepło co odczuwasz jako 'zimno'. Można to rozumieć tak, że dotykając metalu o temperaturze 25*C zachodzi transfer ciepła pomiędzy dłonią a przewodnikiem cieplnym, dotykając drewna ten transfer też zachodzi ale w dużo mniejszym stopniu. Twoja dłoń wolniej dąży do niższej temperatury.
To dlatego że metal jest lepszym przewodnikiem ciepła.

Dla czujnika nie ma to znaczenia na wynikową wartość jak szybko zostanie od niego odebrane ciepło, a jedynie jak szybko się ustali :)
Zamontowanie czujnika na zewnątrz jest bardzo dobrym wyjściem, gdyż szybciej się dowiemy jaka jest temp. na dworze :)

Ze swojego doświadczenia Ci powiem że buduję i projektuje systemy chłodzenia wodnego do komputerów. Wody używa się dlatego że szybciej odbiera ciepło, a ma przecież taką samą temperaturę jak powietrze otaczające komputer.
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

victor89 pisze:
Wiesław90 pisze:

Tak wiem o co Ci chodzi :)
Morał tej historii jest taki, że powietrze i tak ma -10*C, ale szybciej odbiera ciepło co odczuwasz jako 'zimno'. Można to rozumieć tak, że dotykając metalu o temperaturze 25*C zachodzi transfer ciepła pomiędzy dłonią a przewodnikiem cieplnym, dotykając drewna ten transfer też zachodzi ale w dużo mniejszym stopniu. Twoja dłoń wolniej dąży do niższej temperatury.
To dlatego że metal jest lepszym przewodnikiem ciepła.

Dla czujnika nie ma to znaczenia na wynikową wartość jak szybko zostanie od niego odebrane ciepło, a jedynie jak szybko się ustali :)
Zamontowanie czujnika na zewnątrz jest bardzo dobrym wyjściem, gdyż szybciej się dowiemy jaka jest temp. na dworze :)
zapewne coś w tym jest :) ale ja jakoś nie mam przekonania bo też myślałem o montażu na zewnątrz ale z jakiegoś powodu jeszcze nie widziałem nigdy czujnika nie osłoniętego od wiatru itp.
Awatar użytkownika
victor89
Klubowicz

osłona ma zapobiegać uszkodzeniom mechanicznym :)
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951
Panda: Actual 1,1 2007

Post autor: Zwierzak »

Polecam małe repetytorium z meteorologii, szczególnie część o pomiarze temp. i użyciu termometrów elektronicznych na statkach :P http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo1/temp1.htm
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

ciekawa strona warta przeczytania mimo wszystko to ja już nie wiem jak powinien być zamontowany . rozumiem że dobrze jest na zewnątrz jak i w środku lusterka . Przy okazji proszę moderatora o przeniesienie części postów do osobnego działu może o miejscu montażu termometra bo zaśmiecamy koledze wontek o pandzie :D
Awatar użytkownika
waldekb3
Wymiatacz
Imię: Waldek
Panda: 1.2 8v Dynamic 2004r

Post autor: waldekb3 »

Najlepiej jak kolega pojeździ i poobserwuje wskazania temperatury.Może bedzie akurat OK.Ja jednak osobiście termistor zamieniłem na fabryczny czujnik. :)
ODPOWIEDZ