Klamki
-
backstveet
- Świeżak
- gadu: 0
- Panda: 1.2 Dynamic
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Klamki
Ostatnimi czasy klamki przy wszystkich drzwiach oprócz kierowcy przestały odbijać. WD 40 psikajac gdzies tam pod spod dalo slaby rezultat a wrecz zaden co moze byc przyczyna?
- Worczynski
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Paweł
- Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Re: Klamki
Sprężyna odpowiadająca za odbijanie jest narażona na czynniki atmosferyczne, woda, sól i zaczyna korodować. Jedyne słuszne wyjście, wyjąć klamki i rozruszać je z najpierw wd40, a potem z dobrym smarem tą sprężynkę męczyć. Jestem po tym zabiegu przed zimą i efekt w pełni mnie satysfakcjonuje. Bez wyjęcia psikanie wd-40 jest bezcelowe. Aby wyjąć klamkę musisz boczek drzwi zdjąć i odkręcić plastikową osłonę, która oddziela cięgna klamki od szyby. Robota na jakieś dwie godzinki, może więcej jak ktoś pierwszy raz robi 
- Bubcio
- Bywalec
- Imię: Michał
- gadu: 6554170
- Panda: 1.1 Active 2004r :)
Dzięki za info Woroczyński
mnie nęka ten sam problem z klamkami ( poza klamką kierowcy ). Też psikałem WD'ziakiem ale nie zdawało to egzaminu. Teraz wiem, za co mogę się zabrać w piątek ( przed spotem w sosnowcu wszystko musi byc na tip top ! )
. Mam tylko pytanie. Czy przy centralnym zamku nie będzie problemu, jeśli rozłącze klamke z tą szyną? Pytam, poniewaz nigdy nie demontowałem klamki, a nie chciałbym nic zepsuć w samochodzie.
Pozdrawiam, Bubcio
Pozdrawiam, Bubcio
Na rozstaju dróg - redukcja i BUT - Moc wskaże mi droge! 
Moja Panda - http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2207" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam

Moja Panda - http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2207" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam
- Worczynski
Nic nie zrobisz złego. Od klamki przedniej wychodzą dwa ciągna metalowe, jedno do zamka, drugie do samej klamki. Musisz uskutecznić gimnastykę i delikatnie powypinać stalowe linki z mocowań w klamce a centralnego nawet nie dotykasz przy demontażu klamki
Największy problem miałem z głupią korbką od szyb, ale Ty tego nie masz więc powinno być w miarę prosto 
- Huczas
- Panda: 1.2 Dynamic
- Kontakt:
ooo + duży bo sam mam ten problem i chciałem to samo pisaćWorczynski pisze:Sprężyna odpowiadająca za odbijanie jest narażona na czynniki atmosferyczne, woda, sól i zaczyna korodować. Jedyne słuszne wyjście, wyjąć klamki i rozruszać je z najpierw wd40, a potem z dobrym smarem tą sprężynkę męczyć. Jestem po tym zabiegu przed zimą i efekt w pełni mnie satysfakcjonuje. Bez wyjęcia psikanie wd-40 jest bezcelowe. Aby wyjąć klamkę musisz boczek drzwi zdjąć i odkręcić plastikową osłonę, która oddziela cięgna klamki od szyby. Robota na jakieś dwie godzinki, może więcej jak ktoś pierwszy raz robi
-
12pawel
- Bywalec
- Panda: już była, Civic vi
Odradzam ściąganie boczków z drzwi w mrozy. Plastiki są twarde, kruche i łatwo coś ułamać. Najlepiej robić to w garażu lub czekać na wiosnę.
- Worczynski
Ogólnie chyba wiele osób ma problem z klamkami w Pandzie, bo mechanizm jest robiony po taniości i jak wyżej podatny na czynniki atmosferyczne
I tak się cieszcie, już musiałem dwie wymienić, ponieważ, oczko, które trzyma cięgno, które otwiera drzwi jest na dość cieńkim kawałku plastiku, który podczas mrozów potrafi pęknąć
Zresztą jeśli jest ktoś ze śląska z problemem, służę garażem i pomocą
Tylko jak się ciut cieplej zrobi, bo jak Paweł pisał, plastiki nie są plastyczne i więcej szkody niż pożytku zrobimy 
- seba222
- Aktywny
- Imię: Seba
- Panda: Fiat Panda 2011
1,2 B+LPG
DYNAMIC - Lokalizacja: Olkusz
Zacinające się klamki w Pandzie to standard. W mojej byłej firmie, każda Panda (z racji że VAN) miała nieurywane drzwi tylne, co poznać można było po klamkach - w prawie żadnej nie odbijały. Kończyło się to niestety często niedomkniętymi tylnymi drzwiami. W mojej nie dość, że klamki nie odbijają, to jeszcze drzwi ciężko chodzą i skrzypią jak drzwi od stodoły. Potwierdza to "zeznania" poprzedniego właściciela, że drzwi z tyłu to były prawie nieużywane 
Na szczęście już w piątek będę u brata i wstawię na noc do garażu ogrzewanego, to w sobotę rozbiorę i nasmaruję wszystko, żeby po ludzku chodziło.
Na szczęście już w piątek będę u brata i wstawię na noc do garażu ogrzewanego, to w sobotę rozbiorę i nasmaruję wszystko, żeby po ludzku chodziło.
Seba222
-----------------------------
-----------------------------
- HeemEn
- Świeżak
- Panda: 1.1
Potwierdzam. Też miałem ten problem. Zastanawiałem się nawet nad wymianą całych klamek ale zdecydowałem się jednak na zgłębienie problemu i okazało się, że rzeczywiście samo psiknięcie WD-40 nic nie da. Trzeba dobrać się do klamki, wyjąć ją, porządnie popsikać i rozruszać, żeby odpuściło. Ja na koniec posmarowałem sprężyny olejem - do dziś nie mam żadnych problemów a minęło już trochę czasu a mamy przecież niezłą zimę. 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
street_angel
- Miss
- Imię: xxx
klamki załatwiłam silikonem
w tamtym roku (2010) moja klamka i do teraz chodzi bez zarzutu a może miesiąc temu w ten sam sposób potraktowałam tylne klameczki 
- w5minut_pl
- Bywalec
- Imię: Andrzej
- gadu: 5113832
- Panda: 1,1 razy 2
- Kontakt:
W zasadzie tak, tyle że w mojej ocenie skupić trzebaby się nie na sprężynie, ale (jak mi się zdaje) na metalowych bolcach wewnątrz klamki. Korodując zwiększają swoją srednicę i zaczynaja się zacierać w otworach.Worczynski pisze:Sprężyna odpowiadająca za odbijanie jest narażona na czynniki atmosferyczne, woda, sól i zaczyna korodować. Jedyne słuszne wyjście, wyjąć klamki i rozruszać je z najpierw wd40, a potem z dobrym smarem tą sprężynkę męczyć. Jestem po tym zabiegu przed zimą i efekt w pełni mnie ..........
Sprężyna poprostu się poddaje i na nią spada cała wina.
Jesli znajdę jakies zdjęcia to moze dam radę dokładniej to przedstawić.