Samoczynne wyłączanie się wspomagania
Samoczynne wyłączanie się wspomagania
Witam! Mam od kilku dni mały problem otóż samoczynnie wyłącza się wspomaganie kierownicy. Po ponownym rozruchu silnika problem znika. Co to może być? co robić
- Wiesław90
- Wymiatacz
- gadu: 8226161
Witam
Miałem podobny problem w mojej Pandzie . Podczas jednej z wizyt u elektryka prosiłem o sprawdzenie i okazało sie że to wina błedu czujnika skrętu , może to być spowodowane uszkodzeniem czujnika lub złą zbieżnością lecz co do tego drugiego nie jestem pewien.
Podobno jest to rzadkie ale naprawa polega na wymianie całego mechanizmu wspomagania (tego w którym jest ten czujnik skrętu)
<span style="color: red">Edit: Vito</span>
Miałem podobny problem w mojej Pandzie . Podczas jednej z wizyt u elektryka prosiłem o sprawdzenie i okazało sie że to wina błedu czujnika skrętu , może to być spowodowane uszkodzeniem czujnika lub złą zbieżnością lecz co do tego drugiego nie jestem pewien.
Podobno jest to rzadkie ale naprawa polega na wymianie całego mechanizmu wspomagania (tego w którym jest ten czujnik skrętu)
<span style="color: red">Edit: Vito</span>
widze że ze wspomaganiem nie jestem sam.... u mnie znowu jest tak ze raz sie wylaczy po chwili sie wlaczy i tak od czasu do czasu... jak bede mial kase to najpierw pojade do znajomego elektryka i zobaczymy co zdziala:) nie zamierzam odwiedzac u mnie fiata :/ ani wymieniac wspomagania czy czujnika:/ mi sie wydaje ze to wina elektryki ktora mozna naprawic:) no ale zdam relacje po wizycie:)
ja dzisiaj bylem u mechaniora no i powiedzial ze najprawdopodobniej do wymiany za tydzien sie dopiero z nim umowilem ale mowi ze nie jest w 100% pewny czy cos zrobi, juz nie raz wymienial ten czujnik w fiatach i to ich wada podobno;/ moze tez tak byc ze styki tylko bedzie trzeba zrobic i bedzie dzialalo ale to co i jak dopiero za tydzien bede wiedzial;/
a wiec tak wczoraj odebralem z naprawy:) 100 zaplacilem
rozebral cale wspomaganie itp wszystkie kable wymienil polutowal od nowa itp i dziala, no ale niestety nie jest pewien na 100% ile to bedzie dzialalo:/ wszystko jak narazie sprawne jest:) no ale pozniej bedzie problem niedajboze jak sie zepsuje:/
no tak ale czujnik to kolo 500 baniek bodajrze a rozne sa opinie jedni mowia ze wymienic mozna drudzy ze nie ale nie wglebiam sie w ten temat, pod komputer byl podlaczany wyszlo ze czujnik, zrobil podlaczyl jeszcze raz i nic nie wyszlo, a pozatym tak naprawde jak cos jest walniete to i tak raczej nie wyjdzie pod komputerem taki samochod mi sie wydaje
Zakupilem te przekazniki..... jak wymienie i cos to da to oczywiscie poinformuje czy pomoglo czy nie.... mam nadzieje ze zda egzamin:)
Zakupilem te przekazniki..... jak wymienie i cos to da to oczywiscie poinformuje czy pomoglo czy nie.... mam nadzieje ze zda egzamin:)
Ostatnio zmieniony pt 1:02, 12 sie 2011 przez Franek16i, łącznie zmieniany 1 raz.