Samoczynne wyłączanie się wspomagania

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

bzukowski
Świeżak
gadu: 0

Samoczynne wyłączanie się wspomagania

Post autor: bzukowski »

Witam! Mam od kilku dni mały problem otóż samoczynnie wyłącza się wspomaganie kierownicy. Po ponownym rozruchu silnika problem znika. Co to może być? co robić
Awatar użytkownika
Vito
Admin na emeryturze
Imię: Witek
Kontakt:

Post autor: Vito »

Tez tak kilka razy miałem ale problem sam ustąpił. Wiec sie nie zagłębiałem w temat :(
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz
gadu: 8226161

Post autor: Wiesław90 »

Witam

Miałem podobny problem w mojej Pandzie . Podczas jednej z wizyt u elektryka prosiłem o sprawdzenie i okazało sie że to wina błedu czujnika skrętu , może to być spowodowane uszkodzeniem czujnika lub złą zbieżnością lecz co do tego drugiego nie jestem pewien.

Podobno jest to rzadkie ale naprawa polega na wymianie całego mechanizmu wspomagania (tego w którym jest ten czujnik skrętu)

<span style="color: red">Edit: Vito</span>
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

Post autor: Franek16i »

widze że ze wspomaganiem nie jestem sam.... u mnie znowu jest tak ze raz sie wylaczy po chwili sie wlaczy i tak od czasu do czasu... jak bede mial kase to najpierw pojade do znajomego elektryka i zobaczymy co zdziala:) nie zamierzam odwiedzac u mnie fiata :/ ani wymieniac wspomagania czy czujnika:/ mi sie wydaje ze to wina elektryki ktora mozna naprawic:) no ale zdam relacje po wizycie:)
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

No ja już rozpoznawałem ten temat u elektryka i na forach i niestety wszyscy zgodnie piszą że ten element sie wymienia w całości bo "ponoć" jest nie rozbieralny.
Awatar użytkownika
tytusolk
Klubowicz
Imię: Sebastian

Post autor: tytusolk »

też obiło mi się o uszy że wymienia się cały czujnik skrętu, choć nie wiem ile w tym prawdy ale podobno można zregenerować to ustrojstwo, spróbuje się coś dowiedzieć w tym temacie w przyszłym tygodniu
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

Owszem też słyszałem o możliwości naprawy ale ponoć sie to nie opłaca i nie ma gwarancji że długo podziała, chyba że po prostu jakaś ścieżka sie przepaliła.
Awatar użytkownika
tytusolk
Klubowicz
Imię: Sebastian

Post autor: tytusolk »

no nie wiem jak z tym jest, ale tak jak pisałem spróbuje coś się dowiedzieć od jednego magika ale dopiero po niedzieli
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

ja dzisiaj bylem u mechaniora no i powiedzial ze najprawdopodobniej do wymiany za tydzien sie dopiero z nim umowilem ale mowi ze nie jest w 100% pewny czy cos zrobi, juz nie raz wymienial ten czujnik w fiatach i to ich wada podobno;/ moze tez tak byc ze styki tylko bedzie trzeba zrobic i bedzie dzialalo ale to co i jak dopiero za tydzien bede wiedzial;/
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz

no miejmy nadzieje że wystarczy te styki zrobić bo zakup nowego to koło 700-800 zł
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

nooo;/ tez mam taka nadzieje:/ bo nie usmiecha mi sie tyle wydawac:/ no ale tak jak mowilem;/ za tydzien bede wiedzial:)
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

a wiec tak wczoraj odebralem z naprawy:) 100 zaplacilem :) rozebral cale wspomaganie itp wszystkie kable wymienil polutowal od nowa itp i dziala, no ale niestety nie jest pewien na 100% ile to bedzie dzialalo:/ wszystko jak narazie sprawne jest:) no ale pozniej bedzie problem niedajboze jak sie zepsuje:/
Awatar użytkownika
Huczas
Klubowicz na emeryturze
Kontakt:

Post autor: Huczas »

no ja byłbym dobrej myśli, jeśli działa to ok. Ale wiadomo że zawsze nowa część to jednak nowa.
Shady
Sympatyk

Post autor: Shady »

Ciekawy jestem czy coś by wyszło pod komputerem.
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

no tak ale czujnik to kolo 500 baniek bodajrze a rozne sa opinie jedni mowia ze wymienic mozna drudzy ze nie ale nie wglebiam sie w ten temat, pod komputer byl podlaczany wyszlo ze czujnik, zrobil podlaczyl jeszcze raz i nic nie wyszlo, a pozatym tak naprawde jak cos jest walniete to i tak raczej nie wyjdzie pod komputerem taki samochod mi sie wydaje

Zakupilem te przekazniki..... jak wymienie i cos to da to oczywiscie poinformuje czy pomoglo czy nie.... mam nadzieje ze zda egzamin:)
Ostatnio zmieniony pt 1:02, 12 sie 2011 przez Franek16i, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ