Właśnie wczoraj mówiłem o tym mechanikowi, ale powiedział żebym najpierw sprawdził elektronikę.
Kostka przełączona, odpaliłem na próbę i nic nie zapaliło się. Za pół godzinki wyruszę w miasto sprawdzić jak działa autko i zdam relację.
Chyba, że już mi napiszecie? Co jeżeli będzie nadal krztusiła się panda i waliło komunikatem? A co jeśli wszystko będzie dobrze chodzić?
Ja bym zrobił tak: jeśli błąd wyskakuje Ci za każdym razem, a po przepięciu bedzie ok przez dłuższy czas to bym wymienił emulator wtrysków - wisi na ścianie grodziowej, bo prawdopodobnie on jest przyczyną.
Jeśli będzie dalej tak samo to musisz sprawdzić wiązkę silnika między wtyczką wtrysku a sterownikiem. Jeśli to bedzie dobre to może być uszkodzony sterownik, ale to bym stawiał na końcu.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Emulator to ta puszka wisząca na ścianie grodziowej co jest na niej napisane STAG2-E4 cena około 55 PLN na allegro (musisz kupić wersję z wtyczkami BOSCH). Sygnał do każdego wtryskiwacza idzie przez nią ze sterownika silnika. Do tego są jeszcze 2 kable: masa i sygnał pracy na gazie.
Jak bedziesz wymieniał lub ktoś bedzie wymieniał to koniecznie wymień razem z wiązką co bedziesz miał w zestawie.
Potestuj jeszcze trochę, żebyś miał 100% pewności, że to on bruździ
No jutro też cały dzień mam do wyjeżdżenia więc będę wiedział.
A jak tyle kabli to na pewno sam nie chcę się za to zabierać.
A ja mam wersję jak widać z 04/2007 - na allegro są z 2010 i wszystkie są na wielopunktowy wtrysk. Mógłbyś jeszcze pomóc, które lepiej zamówić?
Z założemiem to przepinasz 8 wtyczek tak samo jak było i 2 przewody musisz albo polutować stare z nowymi albo przełożyć te 2 piny we wtyczce. Potem wyregulować opóźnienie przełączania i tyle.
Musisz się zastanowić czy sam dasz radę.
To pewnie znów bym nie wiedział o co chodzi Pewnie bym nie wiedział jak przełożyć piny. A ta regulacja, to by była regulacja gazu, czy tej elektroniki i jak to zrobić?
Dzisiaj do południa pojeździłem i wszystko nadal było znakomicie. Więc wymienię emulator, tylko jakbyś mógł powiedzieć do czego służy ta regulacja? I jak to wyregulować? Bo skąd będę wiedział, czy ustawić np 2s, czy 4s?
Bo z tego co wyczytałem to w środku jest jakaś lampka, czy mam patrzeć na nią i regulować tak żeby paliła się na zielono?