SIema jak sprawdzic olej w skrzyni czy wogole sie da? da sie wymienic caly czy tylko sie dolewa i gdzie co i jak jak by mogl mi ktos pomoc:) z gory dziekuje:)
Szukasz pod akumulatorem plastikowego "grzybka"- odpowietrznika, trzeba plastik wyjąć. Od spodu szukasz korka jest chyba na imbus 8 - najniższy punk skrzyni. Odkręcić, niech zleci i już. Zakręcić, później wlać pełne 2l przez odpowietrznik, a nie tak jak w instrukcji
Wymiana co 120kkm, we wszystkich swoich Fiatach wymieniłem w tym roku, olej trafiłem po 19zł/l, więc 6l hurtem zakupiłem, do swoich pojazdów. Olej to MM o parametrach takich jak Tutela ZC75 synch
czy ten odpowietrznik to jest pod akumulatorem? taki plastikowy czarny korek? tzn jest akumulator, pod nim na widoku jest linka od sprzęgla a za ta linka pod akumulaytorem jest taki czarny plastikowy korek, ktory znajduje sie tak jakby na takim malym metalowym kwadraciku? to to jest ten odpowietrznik? mam nadzieje ze bardzo zrozumiale opisalem:), a jak to to to jak tamtedy wlac olej:|?
pzdr:)
Korek spustowy, to to nisko w obudowie skrzyni, odpowietrznik, to ten plastikowy, czarny lub biały, grzybek pod aku. Najlepiej lejek + wężyk gumowy do roboty
Olej MM 75W90 API GL-5, czyli parametry się zgadzają, wlej całe 2l do skrzyni, a ni tak jak w instrukcji
zmienilem olej zajebiscie leciutko chodzila miod malina:).... pandolot postal 3 dni;/ i prawie wogole nie moglem biegow zmienic:| olej jest napewno w skrzyni i nic nie wycieka ani sie nigdzie nie poci/ co to moze byc? prosilbym o jakas pomoc co i jak sprawdzic:( pzdr:)