Zbyszek - ja napisałem co zaleca Fiat Auto S.P.A., a nie co montują w salonach w chwili sprzedaży
Reset licznika - akumulator
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Kontakt:
Re: Reset licznika - akumulator
Arnold - czym większą pojemność aku - tym dłuższy czas potrzebny do pełnego naładowania. To tu jest pies pogrzebany. Jak robisz krótkie odcinki w zimie - nie zdąży się on naładować do pełna.
Zbyszek - ja napisałem co zaleca Fiat Auto S.P.A., a nie co montują w salonach w chwili sprzedaży
-
zibi63
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- gadu: 0
Też miałem takie wątpliwości, ale czas pokaże. Zresztą zawsze staram się by auto co jakiś czas robiło dłuższe odcinki, co jest bardzo ważne w zimie nie tylko jeśli idzie o naładowanie aku lecz także wilgoć w silniku, co skutkuje zbieraniem się białej mazi w układzie smarowania (przerabiałem temat w seicento). Poza tym jednak znacznie milej słucha się odgłosu szybko uruchamianego silnika- większy aku daje jednak znacznie lepszego kopa.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Ale jeden rozruch zawsze pobierze tyle prądu ile pobrałby z akumulatora 40 jak i 60 Ah. Jeśli z jednego i drugiego pobierzesz więcej niż może oddać alternator to będą tak samo rozładowane. Piszę tu o normalnym użytkowaniu, a nie ładowaniu od zera.Albercik pisze:Arnold - czym większą pojemność aku - tym dłuższy czas potrzebny do pełnego naładowania. To tu jest pies pogrzebany. Jak robisz krótkie odcinki w zimie - nie zdąży się on naładować do pełna.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
janus_z
- Świeżak
- Imię: Janusz
U siebie zmieniłem tego 4 letniego Exide 40Ah na prawie 2 letniego ZAP 50Ah (został mi po poprzednim aucie), różnica w szybkości kręcenia rozrusznikiem bardzo wyraźna, wszelkie problemy ustały.
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
Pytanie czy alternator da radę go ładować
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Tak da radę.
-
mariuszmajdan
- Świeżak
- Imię: Mariusz
Zerowanie licznika, zegara, gasną kontrolki
Witam, Potrzebuje pomocy, może wątek się już powtarza ale chciałem się upewnić, Mam problem, Panda 1.2 2010r, Podczas zapalania silnika dzieję sie coś takiego, że zeruje mi się zegarek oraz licznik dzienny, przez około sekundę słychać trzaski w liczniku, wskazówka prędkościomierza drga, kontrolki i podswietlanie licznika w momencie uruchomienia silnika całkowicie znikają, po czym ponownie się pojawiają swiecąc a nastepnie gasną w normalnym trybie, Pytanie moje brzmi czy za ten problem odpowiada akumulator i spadek napięcia czy może jest jakiś inny problem, Proszę o wsparcie
- mireek55
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
Re: Zerowanie licznika, zegara, gasną kontrolki
Witam są mrozy więc zacznij od naładowania akumulatora posprawdzaj dobrze klemy mase.
-
ciapus4
- Aktywny
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Witam, przerabiałem to 2 tygodnie temu kupiłem nowy akumulator, bo ładowanie nie było skuteczne, akumulator nie trzymał swojego prądu.
- Bohdan
- Dundersztyc
- Imię: Bohdan
Przed napisaniem posta, wystarczy poszukać na forum - temat opisywany w kilku tematach np. tu : http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... t+licznika" onclick="window.open(this.href);return false;
Wszystkie części do Pandy 1.2/1.1 !
(Sprzedaje na części cały samochód.)
Zapraszam na PW !
Mini Cooper 2003 1.6 PB OFF
Seat Leon 2007 1.9 TDI OFF
Fiat Panda 2006 1.2 PB + LPG ON
Fiat Panda 2007 1.1 PB + LPG. ON
(Sprzedaje na części cały samochód.)
Zapraszam na PW !
Mini Cooper 2003 1.6 PB OFF
Seat Leon 2007 1.9 TDI OFF
Fiat Panda 2006 1.2 PB + LPG ON