Reset licznika - akumulator

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
gadu: 8520501
Kontakt:

Re: Reset licznika - akumulator

Post autor: Albercik »

Arnold - czym większą pojemność aku - tym dłuższy czas potrzebny do pełnego naładowania. To tu jest pies pogrzebany. Jak robisz krótkie odcinki w zimie - nie zdąży się on naładować do pełna.

Zbyszek - ja napisałem co zaleca Fiat Auto S.P.A., a nie co montują w salonach w chwili sprzedaży ;)
Informacje, porady, części: 609-464-609

Zabawy z CAN'em: https://www.fruba.pl/canbus/
zibi63
Stały bywalec
Imię: Zbyszek
gadu: 0

Post autor: zibi63 »

Też miałem takie wątpliwości, ale czas pokaże. Zresztą zawsze staram się by auto co jakiś czas robiło dłuższe odcinki, co jest bardzo ważne w zimie nie tylko jeśli idzie o naładowanie aku lecz także wilgoć w silniku, co skutkuje zbieraniem się białej mazi w układzie smarowania (przerabiałem temat w seicento). Poza tym jednak znacznie milej słucha się odgłosu szybko uruchamianego silnika- większy aku daje jednak znacznie lepszego kopa.
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

Albercik pisze:Arnold - czym większą pojemność aku - tym dłuższy czas potrzebny do pełnego naładowania. To tu jest pies pogrzebany. Jak robisz krótkie odcinki w zimie - nie zdąży się on naładować do pełna.

Zbyszek - ja napisałem co zaleca Fiat Auto S.P.A., a nie co montują w salonach w chwili sprzedaży ;)
Ale jeden rozruch zawsze pobierze tyle prądu ile pobrałby z akumulatora 40 jak i 60 Ah. Jeśli z jednego i drugiego pobierzesz więcej niż może oddać alternator to będą tak samo rozładowane. Piszę tu o normalnym użytkowaniu, a nie ładowaniu od zera.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
janus_z
Świeżak
Imię: Janusz

Post autor: janus_z »

U siebie zmieniłem tego 4 letniego Exide 40Ah na prawie 2 letniego ZAP 50Ah (został mi po poprzednim aucie), różnica w szybkości kręcenia rozrusznikiem bardzo wyraźna, wszelkie problemy ustały.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Pytanie czy alternator da radę go ładować
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

Tak da radę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
mariuszmajdan
Świeżak
Imię: Mariusz

Zerowanie licznika, zegara, gasną kontrolki

Post autor: mariuszmajdan »

Witam, Potrzebuje pomocy, może wątek się już powtarza ale chciałem się upewnić, Mam problem, Panda 1.2 2010r, Podczas zapalania silnika dzieję sie coś takiego, że zeruje mi się zegarek oraz licznik dzienny, przez około sekundę słychać trzaski w liczniku, wskazówka prędkościomierza drga, kontrolki i podswietlanie licznika w momencie uruchomienia silnika całkowicie znikają, po czym ponownie się pojawiają swiecąc a nastepnie gasną w normalnym trybie, Pytanie moje brzmi czy za ten problem odpowiada akumulator i spadek napięcia czy może jest jakiś inny problem, Proszę o wsparcie
Awatar użytkownika
mireek55
Świeżak
Imię: Krzysiek

Re: Zerowanie licznika, zegara, gasną kontrolki

Post autor: mireek55 »

Witam są mrozy więc zacznij od naładowania akumulatora posprawdzaj dobrze klemy mase.
ciapus4
Aktywny
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: ciapus4 »

Witam, przerabiałem to 2 tygodnie temu kupiłem nowy akumulator, bo ładowanie nie było skuteczne, akumulator nie trzymał swojego prądu.
Awatar użytkownika
Bohdan
Dundersztyc
Imię: Bohdan

Post autor: Bohdan »

Przed napisaniem posta, wystarczy poszukać na forum - temat opisywany w kilku tematach np. tu : http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... t+licznika" onclick="window.open(this.href);return false;
Wszystkie części do Pandy 1.2/1.1 !
(Sprzedaje na części cały samochód.)
Zapraszam na PW !

Mini Cooper 2003 1.6 PB OFF
Seat Leon 2007 1.9 TDI OFF
Fiat Panda 2006 1.2 PB + LPG ON
Fiat Panda 2007 1.1 PB + LPG. ON
ODPOWIEDZ