Dzienne led
- marian1981.02
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- gadu: 0
Re: Dzienne led
Wiem, ale właśnie musi być opcja w sterowniku led który wykrywa napięcie w instalacji powyżej 12,5V (wtedy gdy pracuje alternator) samo podpięcie pod niego nic nie daje.
- mireek55
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
Dokładnie moje świecą zaraz po włączeniu zapłonu a chciałbym dopiero po uruchomieniu silnika ktoś kiedyś pisał że pod alternator można ale nie wiedziałem gdzie ,teraz wiem że nie da rady zostaje jak jest dzieki.
- JargoV
- Administrator
- Imię: Jarek
Sterowniki działające na zasadzie wykrywania napięcia ładowania mogą czasem trochę szaleć i migać dziennymi przy słabym aku.
Najlepiej podpiąć się pod sygnał D+ z alternatora (koniecznie przez przekaźnik/tranzystor, gdyż wyjście ma małą wydajność prądową. Chyba że dzienne mają moduł sterowania z osobnego przewodu po zapłonie, wtedy tam już jest w środku tranzystor)
Sygnał wychodzi z altka i biegnie bodajże szarym przewodem do złącza w skrzynce bezpieczników. Tam też jest się najłatwiej i niewidocznie wpiąć.
Najlepiej podpiąć się pod sygnał D+ z alternatora (koniecznie przez przekaźnik/tranzystor, gdyż wyjście ma małą wydajność prądową. Chyba że dzienne mają moduł sterowania z osobnego przewodu po zapłonie, wtedy tam już jest w środku tranzystor)
Sygnał wychodzi z altka i biegnie bodajże szarym przewodem do złącza w skrzynce bezpieczników. Tam też jest się najłatwiej i niewidocznie wpiąć.
- mireek55
- Świeżak
To w takim razie pokombinuje coś w wolnej chwili sterownik mam z osobnym zasilaniem po zapłonie.
- JargoV
- Administrator
- Imię: Jarek
Teraz sobie uświadomiłem swój błąd...
Przecież sygnał pozycyjnych wyłącza DRL, wtedy działały by kompletnie na odwrót gdyby podpiąć to pod altek
Więc sygnał D+ albo podpinasz jako napięcie po stacyjce, niektóre moduły mają stałe zasilanie z aku i włączane są po stacyjce. Jeśli Twój nie ma, to pod przekaźnik i przekaźnik załącza dzienne.
Przecież sygnał pozycyjnych wyłącza DRL, wtedy działały by kompletnie na odwrót gdyby podpiąć to pod altek

Więc sygnał D+ albo podpinasz jako napięcie po stacyjce, niektóre moduły mają stałe zasilanie z aku i włączane są po stacyjce. Jeśli Twój nie ma, to pod przekaźnik i przekaźnik załącza dzienne.
- mireek55
- Świeżak
Dokładnie tak mam stałe zasilanie z akumulatora i włączane są po stacyjce.
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Kontakt:
Zasadniczo - możecie się wpiąć w sygnał D z alternatora, ale radzę wstawić tam diodę zaporową. Na przewodzie D jest + jak altek ładuje, ale jak nie ładuje - jest masa. Jak wiadomo - cewka przekaźnika potrafi "strzelić" prądem i to całkiem sporym, więc, żeby nie zrobić pochodni z auta - warto to zabezpieczyć.
-
Pandiczka
- Świeżak
- Imię: Piotr
- tlen: piotr-ates@02.pl
Witam wszystkich w mojej Pandzie też mam zamontowane światła led jednak dzień przed rocznym przegladem przepaliła mi się żarówka od świateł drogowych no i musiałem wymienić żarówke tylko po wymianie rozłączyl sie jakiś przewód od świateł led i palą sie cały czas nawet po włączeniu świateł drogowych czy ktoś może orientuje sie w jaki sposób są podłączone z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
Masz dokładnie ten model co ja. Więcej wiem o Twojej Pandzie niz Ty
Jak już to nie miałeś światła mijania, mijalem Cię na Kleeberga 2 dni temu. Jechales z ,,jednym okiem,,
...ale do rzeczy. Sprawdź przy jednej z lamp. Prawdopodobnie wyhaczyl Ci sie przewód który powinien być połączony z przewodem od postojowek (kolor przewodu swiatel postojowych to taki różowo fioletowy) tam szukaj.
Jak już to nie miałeś światła mijania, mijalem Cię na Kleeberga 2 dni temu. Jechales z ,,jednym okiem,,
...ale do rzeczy. Sprawdź przy jednej z lamp. Prawdopodobnie wyhaczyl Ci sie przewód który powinien być połączony z przewodem od postojowek (kolor przewodu swiatel postojowych to taki różowo fioletowy) tam szukaj.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Kontakt:
Skoro Marcin już się tak czepiasz nazewnictwa - to chodziło Ci o światła pozycyjne, bo Pabda nie dysponuje światłami postojowymi 
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Ma bo pozycje zapalone na postoju po prostu inaczej się nazywają, a nawet w biedzie można włączyć je stronami.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- morpheus1581
Moga być nawet obrysowki albo gabarytoweAlbercik pisze:Skoro Marcin już się tak czepiasz nazewnictwa - to chodziło Ci o światła pozycyjne, bo Pabda nie dysponuje światłami postojowymi
Moja Panda
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
Moje drugie ledy smd już dogorywają. Z 18 led nie świeci już kilka w jednej i drugiej lampie. Takie chinskie qłano.
- morpheus1581
Dlatego polecam NSSC. Mają lepszej jakości diody po 4 sztuki w każdej. Trzy lata mi już świecą ta sama mocą.JaceK pisze:Moje drugie ledy smd już dogorywają. Z 18 led nie świeci już kilka w jednej i drugiej lampie. Takie chinskie qłano.
Moja Panda
- Majkel_B
- Moderator
- Imię: Michał
Właśnie takie kupiłem, czekają na montaż razem z ramkamimorpheus1581 pisze:Dlatego polecam NSSC. Mają lepszej jakości diody po 4 sztuki w każdej. Trzy lata mi już świecą ta sama mocą.