Dzienne led

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
marian1981.02
Bywalec
Imię: Mariusz
gadu: 0

Re: Dzienne led

Post autor: marian1981.02 »

Wiem, ale właśnie musi być opcja w sterowniku led który wykrywa napięcie w instalacji powyżej 12,5V (wtedy gdy pracuje alternator) samo podpięcie pod niego nic nie daje.
Awatar użytkownika
mireek55
Świeżak
Imię: Krzysiek

Post autor: mireek55 »

Dokładnie moje świecą zaraz po włączeniu zapłonu a chciałbym dopiero po uruchomieniu silnika ktoś kiedyś pisał że pod alternator można ale nie wiedziałem gdzie ,teraz wiem że nie da rady zostaje jak jest dzieki.
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator
Imię: Jarek

Post autor: JargoV »

Sterowniki działające na zasadzie wykrywania napięcia ładowania mogą czasem trochę szaleć i migać dziennymi przy słabym aku.

Najlepiej podpiąć się pod sygnał D+ z alternatora (koniecznie przez przekaźnik/tranzystor, gdyż wyjście ma małą wydajność prądową. Chyba że dzienne mają moduł sterowania z osobnego przewodu po zapłonie, wtedy tam już jest w środku tranzystor)

Sygnał wychodzi z altka i biegnie bodajże szarym przewodem do złącza w skrzynce bezpieczników. Tam też jest się najłatwiej i niewidocznie wpiąć.
Awatar użytkownika
mireek55
Świeżak

To w takim razie pokombinuje coś w wolnej chwili sterownik mam z osobnym zasilaniem po zapłonie.
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator
Imię: Jarek

Post autor: JargoV »

Teraz sobie uświadomiłem swój błąd...
Przecież sygnał pozycyjnych wyłącza DRL, wtedy działały by kompletnie na odwrót gdyby podpiąć to pod altek

Więc sygnał D+ albo podpinasz jako napięcie po stacyjce, niektóre moduły mają stałe zasilanie z aku i włączane są po stacyjce. Jeśli Twój nie ma, to pod przekaźnik i przekaźnik załącza dzienne.
Awatar użytkownika
mireek55
Świeżak

Dokładnie tak mam stałe zasilanie z akumulatora i włączane są po stacyjce.
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
gadu: 8520501
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Zasadniczo - możecie się wpiąć w sygnał D z alternatora, ale radzę wstawić tam diodę zaporową. Na przewodzie D jest + jak altek ładuje, ale jak nie ładuje - jest masa. Jak wiadomo - cewka przekaźnika potrafi "strzelić" prądem i to całkiem sporym, więc, żeby nie zrobić pochodni z auta - warto to zabezpieczyć.
Informacje, porady, części: 609-464-609

Zabawy z CAN'em: https://www.fruba.pl/canbus/
Pandiczka
Świeżak
Imię: Piotr
tlen: piotr-ates@02.pl

Post autor: Pandiczka »

Witam wszystkich w mojej Pandzie też mam zamontowane światła led jednak dzień przed rocznym przegladem przepaliła mi się żarówka od świateł drogowych no i musiałem wymienić żarówke tylko po wymianie rozłączyl sie jakiś przewód od świateł led i palą sie cały czas nawet po włączeniu świateł drogowych czy ktoś może orientuje sie w jaki sposób są podłączone z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Masz dokładnie ten model co ja. Więcej wiem o Twojej Pandzie niz Ty :D
Jak już to nie miałeś światła mijania, mijalem Cię na Kleeberga 2 dni temu. Jechales z ,,jednym okiem,,

...ale do rzeczy. Sprawdź przy jednej z lamp. Prawdopodobnie wyhaczyl Ci sie przewód który powinien być połączony z przewodem od postojowek (kolor przewodu swiatel postojowych to taki różowo fioletowy) tam szukaj.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
gadu: 8520501
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Skoro Marcin już się tak czepiasz nazewnictwa - to chodziło Ci o światła pozycyjne, bo Pabda nie dysponuje światłami postojowymi ;)
Informacje, porady, części: 609-464-609

Zabawy z CAN'em: https://www.fruba.pl/canbus/
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

Ma bo pozycje zapalone na postoju po prostu inaczej się nazywają, a nawet w biedzie można włączyć je stronami.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Albercik pisze:Skoro Marcin już się tak czepiasz nazewnictwa - to chodziło Ci o światła pozycyjne, bo Pabda nie dysponuje światłami postojowymi ;)
Moga być nawet obrysowki albo gabarytowe :P
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

Moje drugie ledy smd już dogorywają. Z 18 led nie świeci już kilka w jednej i drugiej lampie. Takie chinskie qłano.
PCP
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

JaceK pisze:Moje drugie ledy smd już dogorywają. Z 18 led nie świeci już kilka w jednej i drugiej lampie. Takie chinskie qłano.
Dlatego polecam NSSC. Mają lepszej jakości diody po 4 sztuki w każdej. Trzy lata mi już świecą ta sama mocą.
Moja Panda
Awatar użytkownika
Majkel_B
Moderator
Imię: Michał

Post autor: Majkel_B »

morpheus1581 pisze:Dlatego polecam NSSC. Mają lepszej jakości diody po 4 sztuki w każdej. Trzy lata mi już świecą ta sama mocą.
Właśnie takie kupiłem, czekają na montaż razem z ramkami Obrazek
>>>>> Zapraszam do tematu z moją Bianką <<<<<

Moja Bianka na Motostat:
Obrazek
ODPOWIEDZ