Wibracje podczas jazdy
Wibracje podczas jazdy
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z drganiami karoserii podczas jazdy. Drgania mają charakter "góra-dół" i pojawiają się przy około 65km/h. Poniżej i powyżej tej prędkości ustępują. Auto ma przejechane trochę powyżej 50000km. Amortyzatory są sprawne. Dzieje się to zarówno na oponach letnich jak i zimowych (chociaż na tych drugich odczuwalne jest to trochę wyraźniej).
Z czego to może wynikać?
Od jakiegoś czasu mam problem z drganiami karoserii podczas jazdy. Drgania mają charakter "góra-dół" i pojawiają się przy około 65km/h. Poniżej i powyżej tej prędkości ustępują. Auto ma przejechane trochę powyżej 50000km. Amortyzatory są sprawne. Dzieje się to zarówno na oponach letnich jak i zimowych (chociaż na tych drugich odczuwalne jest to trochę wyraźniej).
Z czego to może wynikać?
Panda 1.1 Active Rosso Tiziano 2003r.
-
hazi_k
- Specjalista
- Imię: Krzysiek
- gadu: 0
Re: Wibracje podczas jazdy
Podejrzewał bym poduszkę (poduszki) która trzyma zespół napędowy lub skrzynie biegów. A czy wibracje są wyczuwalne tylko na karoserii czy lewarku zmiany biegów również?
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Może sprawdzić półośki? No chyba, że opony przekładają na te same felgi.
hazi_k pisze:Podejrzewał bym poduszkę (poduszki) która trzyma zespół napędowy lub skrzynie biegów. A czy wibracje są wyczuwalne tylko na karoserii czy lewarku zmiany biegów również?
Nie, z lewarkiem jest wszystko OK. To nie tyle są wibracje, co samochód bardzo szybko delikatnie "podskakuje".
Co do opon, to zimówki mam na osobnych felgach.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Pewnie opony zleżałe i sie jajowata któraś zrobiła 
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
- olo 1
- Maniak
Zwłaszcza jeśli to Dębica sławetna 
Zimówki Dębica, ale na letnich (Fulda Ecocontrol) dzieje się to samo.
- Regis
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Łukasz
- gadu: 3832570
u mnie też wpada w wibracje, głównie przy przyśpieszaniu. U mnie winą za to obarczam przegub wewnętrzny 
-
MateuszOff
- Świeżak
- Imię: Mateusz
U mnie jest to samo i nie wiem czy przegub ? czy poduszki silnika ? Jak to rozpoznać i jaka to kwota ?
Byłem w ASO i po jeździe próbnej powiedzieli że prawdopodobnie to wina opon. Umówiłem się na czwartek na szczegółową weryfikację. Zobaczmy co z tego będzie.
-
MateuszOff
- Świeżak
- Imię: Mateusz
No i jak z tym Aso?
Sprawdzili auto i nic niepokojącego nie zauważyli.
Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
Widzę że nie tylko ja miałem taki problem:
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... je#p151258" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
Widzę że nie tylko ja miałem taki problem:
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... je#p151258" onclick="window.open(this.href);return false;
- kampress
- Bywalec
- Imię: kampress
Ale jednak są...?, najprawdopodobniej winne są felgi, kiedyś miałem podobny przypadek, mimo prawidłowego wyważenia kół, na nowych oponach wibracje były odczuwalne, niestety zmuszony byłem zakupić nowe felgi. W/g mnie ori. sygnowane Fiat/Lancia to kiepski produkt, szybko rdzewieją i miękka jakaś ta stal..., przykładowo najedziesz nieświadomie na dziurę w jezdni i kłopot gotowy.Daniel87 pisze: Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
- olo 1
- Maniak
I dlatego zimówki mam na starych dobrych felgach od Poloneza 
Felgi są na pewno ok. Właściwie jeśli chodzi o letnie opony to temat uważam za zamknięty - dla większości osób to co jest teraz byłoby prawdopodobnie niezauważalne.kampress pisze:Ale jednak są...?, najprawdopodobniej winne są felgi, kiedyś miałem podobny przypadek, mimo prawidłowego wyważenia kół, na nowych oponach wibracje były odczuwalne, niestety zmuszony byłem zakupić nowe felgi. W/g mnie ori. sygnowane Fiat/Lancia to kiepski produkt, szybko rdzewieją i miękka jakaś ta stal..., przykładowo najedziesz nieświadomie na dziurę w jezdni i kłopot gotowy.Daniel87 pisze: Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
olo 1, zimówki też mam na felgach z Poloneza