Wibracje podczas jazdy
Wibracje podczas jazdy
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z drganiami karoserii podczas jazdy. Drgania mają charakter "góra-dół" i pojawiają się przy około 65km/h. Poniżej i powyżej tej prędkości ustępują. Auto ma przejechane trochę powyżej 50000km. Amortyzatory są sprawne. Dzieje się to zarówno na oponach letnich jak i zimowych (chociaż na tych drugich odczuwalne jest to trochę wyraźniej).
Z czego to może wynikać?
Od jakiegoś czasu mam problem z drganiami karoserii podczas jazdy. Drgania mają charakter "góra-dół" i pojawiają się przy około 65km/h. Poniżej i powyżej tej prędkości ustępują. Auto ma przejechane trochę powyżej 50000km. Amortyzatory są sprawne. Dzieje się to zarówno na oponach letnich jak i zimowych (chociaż na tych drugich odczuwalne jest to trochę wyraźniej).
Z czego to może wynikać?
Panda 1.1 Active Rosso Tiziano 2003r.
-
hazi_k
- Specjalista
- Imię: Krzysiek
- gadu: 0
Re: Wibracje podczas jazdy
Podejrzewał bym poduszkę (poduszki) która trzyma zespół napędowy lub skrzynie biegów. A czy wibracje są wyczuwalne tylko na karoserii czy lewarku zmiany biegów również?
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Może sprawdzić półośki? No chyba, że opony przekładają na te same felgi.
hazi_k pisze:Podejrzewał bym poduszkę (poduszki) która trzyma zespół napędowy lub skrzynie biegów. A czy wibracje są wyczuwalne tylko na karoserii czy lewarku zmiany biegów również?
Nie, z lewarkiem jest wszystko OK. To nie tyle są wibracje, co samochód bardzo szybko delikatnie "podskakuje".
Co do opon, to zimówki mam na osobnych felgach.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Pewnie opony zleżałe i sie jajowata któraś zrobiła 
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
- olo 1
- Maniak
Zwłaszcza jeśli to Dębica sławetna 
Zimówki Dębica, ale na letnich (Fulda Ecocontrol) dzieje się to samo.
- Regis
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Łukasz
- gadu: 3832570
u mnie też wpada w wibracje, głównie przy przyśpieszaniu. U mnie winą za to obarczam przegub wewnętrzny 
-
MateuszOff
- Świeżak
- Imię: Mateusz
U mnie jest to samo i nie wiem czy przegub ? czy poduszki silnika ? Jak to rozpoznać i jaka to kwota ?
Byłem w ASO i po jeździe próbnej powiedzieli że prawdopodobnie to wina opon. Umówiłem się na czwartek na szczegółową weryfikację. Zobaczmy co z tego będzie.
-
MateuszOff
- Świeżak
- Imię: Mateusz
No i jak z tym Aso?
Sprawdzili auto i nic niepokojącego nie zauważyli.
Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
Widzę że nie tylko ja miałem taki problem:
viewtopic.php?f=5&t=10814&p=151258&hilit=wibracje#p151258
Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
Widzę że nie tylko ja miałem taki problem:
viewtopic.php?f=5&t=10814&p=151258&hilit=wibracje#p151258
- kampress
- Bywalec
- Imię: kampress
Daniel87 pisze:Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
Ale jednak są...?, najprawdopodobniej winne są felgi, kiedyś miałem podobny przypadek, mimo prawidłowego wyważenia kół, na nowych oponach wibracje były odczuwalne, niestety zmuszony byłem zakupić nowe felgi. W/g mnie ori. sygnowane Fiat/Lancia to kiepski produkt, szybko rdzewieją i miękka jakaś ta stal..., przykładowo najedziesz nieświadomie na dziurę w jezdni i kłopot gotowy.
- olo 1
- Maniak
I dlatego zimówki mam na starych dobrych felgach od Poloneza 
kampress pisze:Daniel87 pisze:Kupiłem nowe letnie opony i wibracje są prawie niezauważalne, aczkolwiek coś tam jeszcze czuć. Natomiast na zimówkach jak było tak jest.
Ale jednak są...?, najprawdopodobniej winne są felgi, kiedyś miałem podobny przypadek, mimo prawidłowego wyważenia kół, na nowych oponach wibracje były odczuwalne, niestety zmuszony byłem zakupić nowe felgi. W/g mnie ori. sygnowane Fiat/Lancia to kiepski produkt, szybko rdzewieją i miękka jakaś ta stal..., przykładowo najedziesz nieświadomie na dziurę w jezdni i kłopot gotowy.
Felgi są na pewno ok. Właściwie jeśli chodzi o letnie opony to temat uważam za zamknięty - dla większości osób to co jest teraz byłoby prawdopodobnie niezauważalne.
olo 1, zimówki też mam na felgach z Poloneza