Pomoże ktoś?AdaMs pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu. W marcu chce wymienić rozrząd w moim miśku. Jakiej firmy polecacie części? Pytałem na allegro jednego ze sprzedających o oryginały. Razem z pompą wody, wyszło ponad 500zł. No i plus robocizna.
Dzięki za opinie
Przegląd - rozrząd.
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
- Kontakt:
Re: Przegląd - rozrząd.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
- Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Pompa wodna DOLZ S-261,
Rolka napinacza INA,
Pasek DAYCO, Uszczelka pod głowicą Erling, Taki zestaw u mnie siedzi i daję radę. Co do cen to musisz się zorientować, ja kupowałem w tamtym roku w lecie.
Rolka napinacza INA,
Pasek DAYCO, Uszczelka pod głowicą Erling, Taki zestaw u mnie siedzi i daję radę. Co do cen to musisz się zorientować, ja kupowałem w tamtym roku w lecie.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
- Kontakt:
Uszczelkę pod deklem zaworów też mam Erlinga 
To zorientuję się w cenniku jak to wygląda, ewentualnie myślę kupić ori pompę wody tylko
Tak, żeby przynajmniej znowu na 5 lat mieć spokój 
To zorientuję się w cenniku jak to wygląda, ewentualnie myślę kupić ori pompę wody tylko
- bartus2737
- Wymiatacz
- gadu: 0
- Panda: 1.1 2008 rok Błękitna :)
Więc tak 6 lat ponad 100tys. Pasek od rozrządu jak nowka, ale przy okazji od alternatora cały popekany. Też dany pasek z tej firmy co Romix. Ciekawe czy tyle wytrzyma? Mam fakturę jak wrócę do domu wieczorem to podam ceny. Tylko to wszystko że zniżka mechanika ale za części jakieś ok 400zł i robocizna 250
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
Ja też po reg.zaworów.AdaMs pisze:Uszczelkę pod deklem zaworów też mam Erlinga
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
- wojtassslg
- Klubowicz
ja sobie zakupiłem napinacz INNA + pas DAYCO z przesyłką z Allegro za 151zł, pompa jest dobra i wytrzyma do następnej wymiany, w sumie fabryczny jest ok ale jak mi się zachcę to na dniach wymienię sobie 
-
natus08
- Specjalista
- gadu: 4665555
- Panda: 1.2 Dynamic 2003r. + lpg
Ja tak na szybko zapytam, bo zbliża mi się już 100tys na jednym pasku. Wymieniać już czy mogę pojeździć jeszcze z 50k ? Praktycznie długie trasy jeżdżę. A jak już bym rozrząd wymieniał, to pompę też? Skoro wszystko 100tys wstecz było wymieniane? Co ile pompę wymieniać?
- pampi
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Panda: Panda II
Pompa przy każdej wymianie rozrządu.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
Dokładnie pompę wodną można spokojnie co drugi rozrządwojtassslg pisze:...pompa jest dobra i wytrzyma do następnej wymiany,
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
- Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Ja sugerowałbym wymianę co rozrząd. Szkoda później jeszcze raz płacić za robociznę, kiedy się coś stanie z pompą.
Sam miałem przypadek, że po wymianie rozrządu nie wymieniłem pompy i za jakieś pół roku się uszkodziła, raz działała dobrze raz źle (ciężko wytłumaczyć na piśmie, mniej więcej nie wykonywała płynnych obrotów) i dwa razy ta sama robota jak to mówią. Koszty niewielkie, rozrząd rzadko się robi także wymieniajcie cały zestaw wraz z pompą.
Sam miałem przypadek, że po wymianie rozrządu nie wymieniłem pompy i za jakieś pół roku się uszkodziła, raz działała dobrze raz źle (ciężko wytłumaczyć na piśmie, mniej więcej nie wykonywała płynnych obrotów) i dwa razy ta sama robota jak to mówią. Koszty niewielkie, rozrząd rzadko się robi także wymieniajcie cały zestaw wraz z pompą.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

-
natus08
- Specjalista
Panowie gdybyście mogli mi tylko napisać. Co MUSZĘ zakupić do wymiany rozrządu? Pasek, jakieś napinacze też no i tą pompę? Tyle? Gdybyście mogli mi napisać firmami, albo symbolami tak żeby to pasowało do pandy 1.2.
- wojtassslg
- Klubowicz
http://allegro.pl/pasek-rozrzadu-napina ... 54252.html" onclick="window.open(this.href);return false; ja sobie tutaj kupiłem, jak rozbiorę to ogarnę czy łożysko z wałem pompki obraca sie ok i jak trzyma uszczelnienie, jak będzie git to zostawiam do następnej wymiany...
kolega ma 03 więc pasek 15mm
kolega ma 03 więc pasek 15mm
-
natus08
- Specjalista
tzn, akurat na alledrogo nie będę zamawiać, wolę u siebie na miejscu bo jakby coś nie pasowało, to zawsze wymienię
Ale dzięki za info, że 15 pasek. A napinacz taki sam jak do 1.1 i pompa KWP?
Poza tym, przy zmianie rozrządu olej się wymienia? Bo dopiero co zakładany był nowy filtr i świeży olej.
Poza tym, przy zmianie rozrządu olej się wymienia? Bo dopiero co zakładany był nowy filtr i świeży olej.
- przetwornica
- Profesjonalista
- Imię: Marek
- Panda: 1.2 Active minus
Pasek w naszych silnikach producent zaleca zmieniać co 120kkm, ja zalecam częściej, góra co 90.
Może nie każdy wie, że pasek, tak jak olej starzeje się, w przypadku jazdy miejskiej Gates zaleca wymianę max po 4 latach.
Co do pompy wody, ilu specjalistów, tyle opinii. Wg mnie, po pierwsze lepsza stara fabryczna, niż nowa "wysokiej klasy zamiennik", jeśli wymieniam w drogim warsztacie, polecam co rozrząd, jeśli samemu bądź u kolegi, w przypadku rozrządów bezkolizyjnych, wymiana pompy za każdym razem nie ma uzasadnienia.
Silniki E5 69HP są już kolizyjne, zatem w nowych pandach korzystniej pilnować tematu.
Może nie każdy wie, że pasek, tak jak olej starzeje się, w przypadku jazdy miejskiej Gates zaleca wymianę max po 4 latach.
Co do pompy wody, ilu specjalistów, tyle opinii. Wg mnie, po pierwsze lepsza stara fabryczna, niż nowa "wysokiej klasy zamiennik", jeśli wymieniam w drogim warsztacie, polecam co rozrząd, jeśli samemu bądź u kolegi, w przypadku rozrządów bezkolizyjnych, wymiana pompy za każdym razem nie ma uzasadnienia.
Silniki E5 69HP są już kolizyjne, zatem w nowych pandach korzystniej pilnować tematu.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic - Lokalizacja: Wałbrzych
Popieram kolegę.Producent zaleca wymianę co 120 tys.Z autopsji mogę powiedzieć,że paski w autach ostro eksploatowanych strzelały w granicach 140 tys.Silniki bez przeróbek czy to 1.1 czy 1.2 nie ważne z jakim korkiem były bezkolizyjne,ale może zdarzyć się zerwanie przy dużej prędkości obrotowej,od 5.5 tys,że tłok może lekko spotkać się z zaworami,tak było w silnikach gdzie głowice były planowane ponad dwie setki.Jestem zdania,że przy wymianie dajemy cały komplet tj.pompa,pasek,napinacz,po co w razie wojny robić drugi raz robotę.Pompy miały to do siebie,że potrafiły puścić płyn,zaraz po wymianie paska.Nie każdy z kierowców i mechaników zdaję sobie sprawę z tego,że płyn chłodzący ma następujące funkcję:odbiera ciepło od elementów silnika z którymi ma styczność ale tez właśnie niejako smaruje pompę wody,jak również zabezpiecza układ chłodzenia przed korozją