Panda 1.1 problem z jazda na PB
Panda 1.1 problem z jazda na PB
Witam, mam problem z Panda, jest to 1.1 z lpg. Auto ma małe problemy z jazda na PB,słaba jest, pali za duzo i troche szarpie przy zmianie biegówi przyspieszaniu (ale nie zawsze),dodatkowo na wolnych obrotach silnik sie "telepie"widac ze rowno nie pracuje. Fiatecuscan wykazał "minimalne otwarcie adaptacyjne" 6993,3% i stoi ta wartość, na drugiej pandzie pokazuje ok 3%,po resecie kompa jest wszystko ok ale na chwile i pozniej znowu wyskakuje 6993%. Wie ktoś od czego jest ten parametr??
Re: Panda 1.1 problem z jazda na PB
witam, nie chcę cie wprowadzić w błąd ale dotyczy to chyba silnika krokowego ( prawdopodobnie jego zacinanie itp), jutro postaram się sprawdzić. Puki co spróbował bym, wyczyścić przepustnicę, silnik krokowy oraz potencjometr czujnika położenia przepustnicy
najlepsza do czyszczenia tych elementów jest nafta.
najlepsza do czyszczenia tych elementów jest nafta.
najpierw wyczysc przepustniece , jak nie to swiece i kabke?, a w ostattecznosci to sonda lambda przed katem:)
Kable i swiece sa ok wymianine nie dawno(podmieniałem je nawet kilka razy zeby je wykluczyc).Przepustnice czysciłem od góry i od dołu, Krokowy widac ze jest zasyfiały troche, od gory troche poczysciłem ale nie ma jak tego do konca zrobic bo w sumie jest w tej dziurze schowany:) można go zalac ta nafta i grzebac pedzlem? nic sie mu niestanie? Sonda na FESie pracuje idealnie, kazdy parametr. A i jeszcze dodatkowo to mam troche sciety klin na kole wałka rozrzadu,bo robiłem co tylko głowice i wyszło tak ok 0.5 do 3/4 ząbka jest przestawione koło, ale założe o tym nowy temat.
Aha i odnosnie tych wolnych obrotów, to one cały czas sa na tym samym poziomie 730-765, nigdy sie nie zawiesząły ani nie falowały np 600-1000. Czuć ze silnik sie telepie,drży nawet w środku
Aha i odnosnie tych wolnych obrotów, to one cały czas sa na tym samym poziomie 730-765, nigdy sie nie zawiesząły ani nie falowały np 600-1000. Czuć ze silnik sie telepie,drży nawet w środku
Witaj, właśnie chodzi by te części zdemontować i wyczyścić ... najlepiej na stole warsztatowym dokładnie na spokojnie, wtedy rezultaty są najlepsze. Przepustnicę możesz w nafcie nawet ze dwa dni kąpać, nie zaszkodzi
krokowy wystarczy pędzelkiem "musi lekko pracować po podłączeniu do auta" Jeżeli to przesunięcie na klinie dochodzi do 3/4 zęba (niemal ząb o zgrozo !!), może mieć wpływ na prace silnika właśnie na wolnych obrotach ! na szybszych zapłony nawet jak wypadają (rzadko) bądź są w niewłaściwych miejscach, nie wyczujesz tego (chodzi tu oczywiście o minimalne przestawienie a nie 6 zębów
pewną wskazówką może być np głośna praca silnika, metaliczne stuki puki itp, wejście na obroty na trzy cylindry praca jak traktor itp. To może świadczyć właśnie o nierządzie w rozrządzie
ogólnie temat skomplikowany i na odległość to tylko można się domyślać co jest nie tak, a co za tym idzie pisać głupoty 
Jak bede miał chwile to wyczyszcze ja jeszcze raz pożądnie. Dzis natomiast odpiałem czujnik położenia wałka rozrzadu (tan na pokrywie) i auto dalej chodziło? nie zaswieciła sie kontrolka( a chyba powinna?:),silnik normlanie pracował. Przeważnie jak sie odpina jakis czujnik to jakas reakcja silnika powinna byc? może ten czujnik jest walniety???
nie zapali się nic, kontrolka w pandzie dotyczy układu odpowiadającego przede wszystkim za czystość spalin, komputer złapie błąd i go zapisze, nic poza tym. Przy następnym podłączeniu kompa będziesz musiał go wykasować.
Dzis podpiłem FESa i zero błedów. Odpiałem ponownie czujnik wałka rozrzadu na podpietym FESie, i dalej zero błedów, zero reakcji. Zrobiłem natomiast "wyzerowanie parametrów autoadaptacyjnych" i teraz został mi kontrolka silnika cały czas mruga, robiłem adaptacje kilka razy i nic (3 razy do 4500 obrtów po 3 sek.) Auto było nagrzane, na zapłonie dałem kasowanie,i pozniej odpaliłem normalnie i 3 razy do 4500. Czy trzeba na zimny silniku wykasowac adaptacje, pozniej zagrzac go i dopiero wtedy krecic do 4500 obrtów??
Moj bład copodałem "minimalne otwarcie adaptacyjne" natomiast na FESie 3.3 nazywa sie "nauczone otwarcie na wolnych obrotach"
Moj bład copodałem "minimalne otwarcie adaptacyjne" natomiast na FESie 3.3 nazywa sie "nauczone otwarcie na wolnych obrotach"
- Huczas
- Klubowicz na emeryturze
- Kontakt:
adaptacje robisz prawie do odcinki 3x a nie 4500 
Kreciłem do 5 tys z FESem w reku i nic;/ Probowałem jeszcze raz na zimno i parametry sie skasowały ale kontrolka została. Wyczytałem na necie ze parametry silnika musza miescic sie w normach zeby adaptacja sie udałaa. Z parametrów co wyczytałem to dopasowalnosc stezenia na wolnych obrotach wynosi 1.098.. po przygazowaniu ustawia sie na rowne 1.0000 i stoi, natomiast w 2 pandzie na wolnych jest ok 1.01 a po przygazowaniu spada na 0.85 i oscyluje stara sie utrzymac pomiedzy 0.97 -1.02
Powiedzcie mi Panowie jeszcze jak ma chodzic sonda 2 za kat. ? bo mi utrzymuje sie na 0.88 i czasem spada na 0.2-0.3 i powraca do 0.8, na wykresie wychodzi tak co 30 sek., bo pierwsze smiga od 0.1 do 0.9 płynnie i caly czas.
Dołożyłem sobie tylko problemów:) pierwsze ten krokowy teraz adaptacja, stężenie,czujnik wałka, sonda.. A panda tak łądnie słuzyła
Powiedzcie mi Panowie jeszcze jak ma chodzic sonda 2 za kat. ? bo mi utrzymuje sie na 0.88 i czasem spada na 0.2-0.3 i powraca do 0.8, na wykresie wychodzi tak co 30 sek., bo pierwsze smiga od 0.1 do 0.9 płynnie i caly czas.
Dołożyłem sobie tylko problemów:) pierwsze ten krokowy teraz adaptacja, stężenie,czujnik wałka, sonda.. A panda tak łądnie słuzyła
-
natus08
- Specjalista
- gadu: 4665555
Ja ostatnio robiłem adaptację, nagrzałem samochód żeby wentylator chodził w FESie zaznaczyłem ten cały test. Wyłączyłem po skończeniu wszystko i znów zapalam, a kontrolka miga. Przejechałem się znów rozgrzałem elegancko silnik i przygazówka ostra 3 sekundy. Puściłem gaz, obroty spadły do jałowego i znów gaz na maksa. Po trzech razach kontrolka znikła.
Ok to jutro zrobie do spodu.. aż korba bokiem wyjdzie i soki pusci 
Jednak do odciecia musi byc i kontrolka zgasła:) Mam natomiast pytanie odnosnie tej sondy za katalizatorem.
Sonda 1 przed dobrze chodzi od 0.1-0.8 V natomiast ta 2 za kat. praktycznie stoi na 0.8
Dane z FESa
[/url]
Czy może ktos to zinterpetowac bo mi sie wydaje ze cos jest nie takz sonda i składem mieszanki
Sonda 1 przed dobrze chodzi od 0.1-0.8 V natomiast ta 2 za kat. praktycznie stoi na 0.8
Dane z FESa
[/url]Czy może ktos to zinterpetowac bo mi sie wydaje ze cos jest nie takz sonda i składem mieszanki
Witam, problem rozwiazany po latach ( chyba 3 lata sie tak bujałem) walki z lekkim szarpaniem na benzynie, szarpaniem przy zmianie biegów, mułowatościa i słabym przyspieszaniem auta, LPG chodziło super cały czas.
Wina -> czujnik położenia przepustnicy - wymianiłem na chybił trafił ( bo szlak człowieka trafiał z taka jazda i wyczałem gdzies na necie ze to on moa byc winny bo objawy pasowały), Fiatecuscan nie pokazywał błędu.
Koszt 74 zł w ASO + 20 min. roboty.
Wymiana banalna = kleszcze + darcie na siłę, czujnik wsadzony na zatrzask jednorazowy. Nowy czujnik wciskałem ręką, pózniej o sciane żeby wszedł do końca. Koniec i po robocie. Panda jeździ jak nowa, jak używana nowa.
Pozdrawiam
Wina -> czujnik położenia przepustnicy - wymianiłem na chybił trafił ( bo szlak człowieka trafiał z taka jazda i wyczałem gdzies na necie ze to on moa byc winny bo objawy pasowały), Fiatecuscan nie pokazywał błędu.
Koszt 74 zł w ASO + 20 min. roboty.
Wymiana banalna = kleszcze + darcie na siłę, czujnik wsadzony na zatrzask jednorazowy. Nowy czujnik wciskałem ręką, pózniej o sciane żeby wszedł do końca. Koniec i po robocie. Panda jeździ jak nowa, jak używana nowa.
Pozdrawiam
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 0
- Kontakt:
Wiem, że bawię się w archeologa, ale... jaki czujnik kupiłeś? bo patrzyłem w katalogu i on nie występuje jako oddzielna pozycja...
Mój passat na motostat.pl:
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;