Regulacja sprzęgła

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt
Imię: Wojtek
gadu: 45225651

Regulacja sprzęgła

Post autor: SzaLaS »

Witam. Czy mógłby mi ktoś zmierzyć odległość od początku gwintu do początku śruby regulującej sprzęgło? Miejsce regulacji znajduje się przed katalizatorem patrząc od przodu auta. ( tuż przy osłonie kata ) z góry dziękuję.

Druga prośba to odległośc tej gumy co jest po prawej stronie. czy jest ona w normalnym kształcie czy rozciągnięta. Sprzęgło mi za wysoko bierze i chciałbym zrobić tak jak oryginał powinien być. pozdrawiam :)
Lenistwo jest ukrytym ojcem postępu :)
boston
Klubowicz na emeryturze
gadu: 0

Re: Regulacja sprzęgła

Post autor: boston »

250zł plus robocizna i znowu będzie nisko brało :D
PROFESJONALNE ZDJĘCIA TWOJEGO SAMOCHODU ? ZAPRASZAM NA PRIV
Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt

Ja mam nowe sprzęgło :) ale za bardzo sobie podkreciłem . :) a chce zrobić na ori zeby brało.
Awatar użytkownika
victor89
Klubowicz
Imię: Wiktor
gadu: 2338614

Post autor: victor89 »

SzaLaS pisze:Ja mam nowe sprzęgło :) ale za bardzo sobie podkreciłem . :) a chce zrobić na ori zeby brało.

Ja sam sobie regulowałem linkę więc ciężko będzie mi pomóc i podać fabryczną długość wystającego gwintu.
Sam testuj, kręć o obrót i sprawdzaj jak bierze. W Twoim wypadku musisz popuszczać nakrętkę (odkręcać).
Jeśli chcesz zrobić to samemu, podnieś pedał sprzęgła maksymalnie do góry i podstaw coś pod niego by w takiej pozycji został. Wtedy bajecznie łatwo sobie wyciągniesz delikatnie linkę by móc swobodnie kręcić nakrętką regulacyjną.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt

ja mam wymieniane sprzęgło wiec wiesz:) jak możesz to podaj wymiar swój jak wiesz o jaki mi chodzi pomiar. :)
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Post autor: OsiemKilo »

Regulator o którym piszesz sluży do regulacji wysokości pedału sprzęgła. Skok pedału powinien wynosić, jak dobrze pamiętam 240mm +/- 7mm
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Awatar użytkownika
antidotum
Aktywny

Post autor: antidotum »

OsiemKilo pisze:Regulator o którym piszesz sluży do regulacji wysokości pedału sprzęgła. Skok pedału powinien wynosić, jak dobrze pamiętam 240mm +/- 7mm

Skok pedału sprzęgła powinien wynosić 140mm +/- 7mm :) .
6l /100km
Awatar użytkownika
victor89
Klubowicz
Imię: Wiktor
gadu: 2338614

Post autor: victor89 »

Dopiero dzisiaj dorwałem miarkę i miałem chwilkę spokoju :D

Od początku gwintu linki do początku nakrętki dokładnie 46mm
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak

antidotum pisze:
OsiemKilo pisze:Regulator o którym piszesz sluży do regulacji wysokości pedału sprzęgła. Skok pedału powinien wynosić, jak dobrze pamiętam 240mm +/- 7mm

Sory, mój błąd :mlot:
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Awatar użytkownika
wojtassslg
Klubowicz

Post autor: wojtassslg »

antidotum pisze:

w eLearnie piszą 150 +-5 .
Ktoś wie na jaki klucz jest na przytrzymanie pancerza linki - kontra?
Obstawiam płaską 4 ale problem jest z takimi kluczami i chyba będe musiał narzędzie sam sobie zrobić :)
Oczywiście śruba do regulacji jest na 17.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak

Wchodzisz po kolei: Dane techniczne > Dane konstrukcyjne > 18 SPRZĘGŁO > 1820 STEROWNIKI ODŁĄCZENI... > SKOK PEDAŁU SPRZĘGŁA
Odległość między pedałem naciśniętym do oporu a pedałem w pozycji spoczynkowej (mm) 140 +/-7 (wszystkie wersje silnikowe)

Jeśli chodzi o regulacje to nie wiem jak jest w benzynie ale w dieslu nie potrzeba żadnych kluczy, jest tam taka guma z gwintem w środku którą sie kręci co 1/4 obrotu.
Awatar użytkownika
wojtassslg
Klubowicz

Awatar użytkownika
wojtassslg
Klubowicz

Temat ogarnięty, regulacja zakończona powodzeniem, dla kontry potrzebny klucz płaski 4,5 jak ktoś ma mocno zapieczoną śrubę na klucz 17. Penetrator mało pomógł.
Gdy śruba jest mega mocno zapieczona jak w moim przypadku, polecam rozruszanie zapieczenia ((zakręć + odkręć) * n).
Po zerwaniu zapieczenia polecam spryskać gwint pancerza smarem silikonowym w szpreju.
Nie potrzeba kupować mega drogich kluczy płaskich w takich rozmiarach, wystarczy poszerzyć szczelinę klucza do nypli rowerowych. Absolutnie odradzam użycie kombinerek i innych błyskotliwych wynalazków, którymi można by się poratować w przypadku braku narzędzi.

Podczas wysprzęglania napędu, przy końcowej fazie skoku pedału sprzęgła, wyczuwalny ewidentny przeskok i zmniejszenie przykładanej siły.
Rozumiem, że to objaw zużytego sprzęgła?
Dodam, że czasem lubi się uślizgnąć.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtassslg
Klubowicz

super... z tego co wiem to nie było zmiany konstrukcyjnej sprzęgła dla silnika 1.1 z nową i stara głowicą... chyba, że się mylę
ODPOWIEDZ