[problem] Wspomaganie CITY

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
matyja
Wymiatacz
Imię: Mateusz
gadu: 0

Re: [problem] Wspomaganie CITY

Post autor: matyja »

jeżeli uszkodzony jest przekaźnik, to szkoda kupować tego na Allegro... gość zdecydowanie za dużo chce...

tutaj zamiennik do tego Siemens'a: http://www.sklep.monster.pl/12V-2x20A-7 ... 90%29.aspx

występuje jeszcze znaleźć zamiennik firmy Tyco, ale nie znam modelu
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
Mich@ł
Profesjonalista
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Mich@ł »

W moim przypadku to chyba jednak nie akumulator :/ Podładowałem go na włączonym silniku (zgaszone światła i inne duperele) i wspomaganie nadal się wyłącza przy szybkim ruchu, gdy jest moment maksymalnego skrętu i można powiedzieć że kierownica zatrzymuje się na blokadzie. Sam akumulator jest raczej ok. Samochód pali dość dobrze, światła świecą ok, przy największych mrozach też nie było problemu z odpaleniem więc chyba nie ma sensu na razie go ruszać.

Obecnie tak się dzieje zarówno na City jak i na zwykłym. Podczas jazdy wspomaganie działa ok więc już sam nie wiem co to może być.

Teraz na dwa tyg wyjeżdżam i panda zostanie w garażu, więc mam nadzieje że się namyśli, przemyśli swoje postępowanie i będzie działać ;) A jak nie to będę dalej szukał przyczyny.

Swoją drogą raz jak mi wspomaganie zaczęło wariować to było słychać takie przekaźniki przy ruchach kierownicą :/ (wrażenie jak by komputer głupiał).
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

Wiesz z aku najpewniejszy test to podmianka.
Skoro przy gwałtownym ruchu czyli teoretycznie gdy więcej prądu trzeba. Może cos z wtyckami, przewodami?
Przekazniki padały w punto 2 na potęgę. W pandzie jeszcze nie słyszałem. Ale kto wie. Orocz tego zostaje czujnik skrętu.
No to się powymądrzałem. Pa :)
Mich@ł
Profesjonalista
Kontakt:

W sumie podmienić mogę na taki 50-55Ah z poloneza, raczej chyba powinien pasować ;) No ale to już po powrocie się pobawie.

Tak mi się zdaje że przy szybkim ruchu bierze nagle duży prąd, tyle że ogólnie mogę szybko ruszać kierownicą (poza zakresem maksymalnym) i dlatego tak się zastanawiam nad tym czujnikiem skrętu. Bo wspomaganie wyłącza w momencie uderzenia kierownicy o blokadę, czyli takie gwałtowne zatrzymanie koła kierownicy.
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
Awatar użytkownika
tomjoz
Profesjonalista
Imię: Tomek
gadu: 582988

Post autor: tomjoz »

Ładowanie sprawdza się na włączonych światłach mijania, napięcie takie jak ZWIERZAK napisał.
Moja Panda

http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mgacus
Bywalec
Imię: Marcin
gadu: 4956522

Post autor: mgacus »

Ja tylko dodam, że w pandzie nie ma przekaźników przy silniku, a sam silnik jest prawie nie do wykończenia. Drugim w kolejności zaraz po czujniku skrętu pod względem awaryjności jest kontroler.
Car audio - zabudowy, instalacje, itp. Serwis wspomagania elektrycznego.
Mich@ł
Profesjonalista
Kontakt:

Hmmm... jak na razie mój problem sam się rozwiązał... samochód przez ponad 2 tyg postał w garażu i na razie problem jeszcze nie wystąpił ;)
Pozdrawiam,
Michał

Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Kontakt:

Post autor: AdaMs »

To ja też mam pytanie o wspomaganie, żeby nie zakładać nowego tematu.

Czy mam City włączone czy nie, przy parkowaniu i skręcaniu w lewo kierownicą słyszę takie delikatne chrobotanie. Podczas jazdy tego nie zauważyłem. Wspomaganie chodzi dobrze, przy włączeniu city jest spora różnica.

Na pewno NIE jest coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=hORaK4Nmk0E

U mnie przy włączonym radiu tego nie słychać nawet.
Awatar użytkownika
matyja
Wymiatacz

Post autor: matyja »

może to zabrzmi banalnie, ale być może plastykowa dolna osłona kierownicy ociera się o kierownicę?
jest to częsta "przypadłość" naszych samochodów :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Kontakt:

matyja pisze:może to zabrzmi banalnie, ale być może plastykowa dolna osłona kierownicy ociera się o kierownicę?
jest to częsta "przypadłość" naszych samochodów :)

Sprawdzę jutro :)
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz

Tyrkotanie prz kręceniu hmm ... może któreś z górnych łożysk amortyzatora powiedziało papa?
reggaester
Świeżak

Post autor: reggaester »

AdaMs pisze:To ja też mam pytanie o wspomaganie, żeby nie zakładać nowego tematu.

Czy mam City włączone czy nie, przy parkowaniu i skręcaniu w lewo kierownicą słyszę takie delikatne chrobotanie. Podczas jazdy tego nie zauważyłem. Wspomaganie chodzi dobrze, przy włączeniu city jest spora różnica.

Na pewno NIE jest coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=hORaK4Nmk0E

U mnie przy włączonym radiu tego nie słychać nawet.

ja bym stawiał na pierwsze symptomy padającego czujnika położenia kierownicy. U mnie było tak samo, niecałe pół roku temu odczuwalne jak i słyszalne było lekkie chrobotanie, czasami ustawało a czasami się nasilało. W ostatnim miesiącu chrobotanie słyszalne było już praktycznie w każdym położeniu kierownicy oraz wspomaganie w pewnych momentach po prostu się wyłączało. Wczoraj byłem na wymianie wspomnianego czujnika i problem został rozwiązany. Wspomaganie pracuje jak należy, nic nie charczy, drga itp, jak nówka :jejeje:
Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Kontakt:

No to zobaczymy, chociaż podejrzewam te łożyska amortyzatora. Bo na wyłączonym aucie chyba też to słyszałem, przy wyłączonym wspomaganiu
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz

Nie czuć na kierownicy przy kręceniu czasem takich ... hmm ... stuków? U mnie tobyło jednym z objawów łożyska.
Łożyska łatwo sprawdzić. Jeden kręci drugi trzyma za kielich z łożyskiem (w komorze silnika).
Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Kontakt:

Nie, nic takiego. Wszystko chodzi płynnie i lekko. Jedynie przy parkowaniu takie lekkie tyrkolenie, bardziej taki dyskomfort dźwiękowy wprowadza.
ODPOWIEDZ