[problem] Wspomaganie CITY
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- gadu: 0
- Kontakt:
[problem] Wspomaganie CITY
Dziś w mojej pandzie pojawił się problem ze wspomaganiem CITY, a konkretniej przy silnym skręcie kierownicy wspomaganie się wyłącza... Kierownica zaczyna ciężko chodzić i pomaga jedynie ponownym rozruch silnika.
FES wykazał błąd C1001 w układzie wspomagania i opisany jako "Silnik elektryczny". Rano usunąłem błąd, jednak przy wyjeździe z domu i włączonym CITY błąd powrócił a więc coś jest nie tak...
I tak się zastanawiam czy mógł się uszkodzić silnik wspomagania elektrycznego?
Może ktoś z was miał taki problem i ew zna orientacyjne koszty jego wyeliminowania?
PS. Panda jak rozumiem ma również wspomaganie hydrauliczne (niezależne od działania elektrycznego CITY) ?
Z góry dzięki za pomoc.
FES wykazał błąd C1001 w układzie wspomagania i opisany jako "Silnik elektryczny". Rano usunąłem błąd, jednak przy wyjeździe z domu i włączonym CITY błąd powrócił a więc coś jest nie tak...
I tak się zastanawiam czy mógł się uszkodzić silnik wspomagania elektrycznego?
Może ktoś z was miał taki problem i ew zna orientacyjne koszty jego wyeliminowania?
PS. Panda jak rozumiem ma również wspomaganie hydrauliczne (niezależne od działania elektrycznego CITY) ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
Re: [problem] Wspomaganie CITY
w Pandzie jest tylko wspomaganie elektryczne, załączenie funkcji CITY zwiększa moment silnika, przez co jest on bardziej obciążony
skoro "normalne" wspomaganie działa Ci OK, to korzystaj z niego
CITY jak dla mnie, oraz większości użytkowników to zbędny gadżet 
skoro "normalne" wspomaganie działa Ci OK, to korzystaj z niego
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Kontakt:
Uu to mnie trochę zmartwiłeś bo sądziłem, że wspomaganie zwykłe jest niezależne od elektryki 
Podczas wyłączonej funkcji CITY jedzie się normalnie, zwykłe wspomaganie działa. Przejechałem dzisiaj na nim 16 km i nie było żadnych problemów podczas jazdy.
Najbardziej w takim razie zastanawia mnie fakt że w kompie jest błąd silnika elektrycznego (od wspomagania) a więc jak by silnik był uszkodzony to by i zwykłe wspomaganie nie działało...
Może macie jakieś pomysły co ta moja Panda wyprawia
?
PS. matyja, tak swoją drogą t wykrakałeś...
bo o ile dobrze pamiętam jakiś czas temu w innym temacie dotyczącym wspomagania pisałeś mi czy nie szkoda mi silnika wspomagania, o cały czas jeździłem na CITY 

Podczas wyłączonej funkcji CITY jedzie się normalnie, zwykłe wspomaganie działa. Przejechałem dzisiaj na nim 16 km i nie było żadnych problemów podczas jazdy.
Najbardziej w takim razie zastanawia mnie fakt że w kompie jest błąd silnika elektrycznego (od wspomagania) a więc jak by silnik był uszkodzony to by i zwykłe wspomaganie nie działało...
Może macie jakieś pomysły co ta moja Panda wyprawia
PS. matyja, tak swoją drogą t wykrakałeś...
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- matyja
- Wymiatacz
w Pandzie bodajże nawet sterowanie obrotami silnika jest zależne od komputera 
mam nadzieję, że jednak nie wykrakałem
te silnik się bardzo rzadko psują..., w przeciwieństwie do czujników skrętu....
poczekaj z diagnozą, na kogoś bardziej kompetentnego
mam nadzieję, że jednak nie wykrakałem
te silnik się bardzo rzadko psują..., w przeciwieństwie do czujników skrętu....
poczekaj z diagnozą, na kogoś bardziej kompetentnego
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Kontakt:
Już sam nie wiem co to może być... siedzę właśnie w garażu i sprawdzałem działanie CITY i działa ok... ruszam szybko kierownica i nic się nie dzieje (wspomaganie CITY działa ok)... jedynie w FES wiedzę w parametrach wspomagania wartość:
Prąd pochłonięty: Wartość zbyt wysoka
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- tomjoz
- Profesjonalista
- Imię: Tomek
- gadu: 582988
matyja pisze:w Pandzie jest tylko wspomaganie elektryczne, załączenie funkcji CITY zwiększa moment silnika, przez co jest on bardziej obciążony
skoro "normalne" wspomaganie działa Ci OK, to korzystaj z niegoCITY jak dla mnie, oraz większości użytkowników to zbędny gadżet
Też dla mnie jest to zbędny gadżet.
Mam to i nie używam tego.
Zwykłe wspomaganie w zupełności wystarczy.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Zacznij od sprawdzenia ładowania i porządnego naładowania aku. Miałem tej zimy w jednej Pandzie błąd czujnika skrętu, ale ładowanie aku przez całą noc małym prądem rozwiązało go na szczęście.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- matyja
- Wymiatacz
Zwierzak, korzystając z okazji. jak powinna wyglądać wartość tego prądu? u mnie, jak nie ruszam kierownicą, też pokazuje się taki komunikat, ale wszystko działa 
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Kontakt:
Ok, w takim razie spróbuje sposobu z ładowaniem akumulatora
Jeżeli to jest przyczyną to chyba będę musiał pomyśleć o jego wymianie bo wydaje mi się że jest nie zmieniany od nowości.
Same objawy są o tyle dziwne, że jeżeli padałby silnik elektryczny to i wspomaganie zwykłe nie powinno działać, a problem pojawia się tylko a włączonym CITY.
tomjoz, kwestia przyzwyczajenia
Ja od października zdążyłem się przyzwyczaić do kierowania "paluszkiem" na skrzyżowaniach
Jedynie jak był atak zimy to wyłączałem bo było to zbyt niebezpieczne przy śliskiej nawierzchni.
Same objawy są o tyle dziwne, że jeżeli padałby silnik elektryczny to i wspomaganie zwykłe nie powinno działać, a problem pojawia się tylko a włączonym CITY.
tomjoz, kwestia przyzwyczajenia
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Camcioo
- Moderator
- Imię: Kamil
- gadu: 5225182
matyja pisze: CITY jak dla mnie, oraz większości użytkowników to zbędny gadżet
A dla mnie jest super w mieście bajka zero energii, paluszek i jazda
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne 
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
Potwierdzam - przed zdechnięciem aku u mnie też wariowało wspomaganie. Wyłączało się.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
U mnie pojawia się taki błąd również czasem tzn nie tyle co błąd lecz wyłącza się wspomaganie. Zazwyczaj..kiedy za szybko przekrece kluczyk lub jak duże obciążenie radio światła wspomaganie i np stoję i czekam na wolne miejsce do przejazdu ze skręcona kierownica o.o to czasem cyknie odłączy i pomaga wył i wl silnika. Aku nowka sztuka
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
matyja pisze:Zwierzak, korzystając z okazji. jak powinna wyglądać wartość tego prądu? u mnie, jak nie ruszam kierownicą, też pokazuje się taki komunikat, ale wszystko działa
Co do ładowania to mam ładowarkę własnej produkcji, co utrzymuje napięcie 14,4 - 14,6 v, więc prąd ładowania jest zmienny od maksymalnego 2A na początku do podtrzymującego w granicach 0,2-0,3A po naładowaniu. Wada jest jej taka, że nie radzi sobie z dużymi akumulatorami.
Włącznie się przy "City" może być spowodowane tym, że jest pobierany większy prąd z aku, co ujawnia jego niedomaganie. Alternator powinien to zrekompensować, ale jak praktyka pokazuje tak nie jest.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- matyja
- Wymiatacz
nie, nie , nie o to mi chodziło 
miałem na myśli odczyt tej wartości prądu pobieranego przez wspomaganie (po podłączeniu FES'a)
miałem na myśli odczyt tej wartości prądu pobieranego przez wspomaganie (po podłączeniu FES'a)
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.