Numer postu:#1 przez gregory1979 » So 17:21, 08 paź 2016
Ostatnio nastały deszczowe dni i wrócił problem. Mianowicie przy dużej wilgotności powietrza zapala się CHECK ENGINE. Głównie pojawia się błąd jednocześnie że mieszanka zbyt bogata i uboga. Od czasu do czasu silnikowi brakuje mocy. Jeśli chodzi o kontrolkę silnika to pojawia się ona losowo tzn. nie zawsze jak jadę w deszczu. Przez całą wiosnę i lato miałem spokój. Teraz moje pytanie, gdzie szukać problemu? Za każdym razem pojawiają się błędy składu mieszanki.
Numer postu:#6 przez marcinkrak76 » N 11:00, 09 paź 2016
wykasuj błędy i pojeździj tylko na benzynie, jeśli błąd nie wskoczy to masz problem z gazem, ja tak miałem okazało się ze na listwie gazu w jednym wtrysku uszkodzone było gniazdo , wymieniłem listwę i problem z głowy
Numer postu:#7 przez gregory1979 » Cz 23:00, 03 lis 2016
A więc sprawa wygląda tak. Błąd pojawia się jeżdżąc tylko na LPG. Gdy mam w zbiorniku ok. 1/3 , 1/4 gazu to zapala się Check. Auto w trakcie jazdy nie wykazuje żadnych objawów. Rozmawiając dzisiaj z gazownikiem, powiedział że w zbiorniku mogą znajdować się "śmieci". Kazał gaz wypuścić ze zbiornika do zera
Numer postu:#8 przez Szumak » Pn 21:09, 12 gru 2016
I udało się znaleźć przyczynę?
Sprawdziłbym jeszcze ciśnienie na reduktorze - czy w podanym zakresie napełnienia zbiornika (gdy występują problemy) nie spada poniżej zakresu dopuszczalnego... niemniej jednak powiązanie tego problemu z wilgotnością powietrza wskazuje raczej na elektrykę - być może pojawia się przebicie gdzieś w obwodach instalacji LPG i to może być trudne do diagnostyki.
Ja miałem podobny przypadek lecz występował zarówno na gazie jak i benzynie - i jak koledzy pisali, miałem uszkodzone kable od sondy lambda.