Wysokie spalanie - Panda II 1.2 69KM EURO 5

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Wysokie spalanie - Panda II 1.2 69KM EURO 5

Numer postu:#61  Postprzez Romix13 » So 15:05, 10 sty 2015

_bollo_ napisał(a):... mój mechanik naciska żeby ściągnąć głowicę, ale zapowiedział że jej zrobienie to z 1-1.2k zł,...

I to jest "Twój" mechanik ? ciekawe skąd cenę taką wytrzasnął ? chyba że myśli że nie masz się do kogo udać tylko do niego...
pokombinuj jeszcze z innymi rzeczami ,tak jak przedmówcy napisali, a jak już zostanie Ci tylko robota głowicy, to szukaj warsztatu gdzie regenerują i planują głowice, bo ja np. planowałem łącznie ze spawaniem ponieważ była tak wytopiona po tym jak mi UPG wydmuchało, że było spawanie konieczne i zrobili mi planowanie ze spawaniem za 80zeta.
Tylko musisz sobie doliczyć jeszcze koszt rozbierania i składania + nowa uszczelka za np. Erling za ok.40zeta, bo ja jechałem do nich już z głowicą w siatce :D ale bez przesady na pewno robota nie za 1.200zeta :shock:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#62  Postprzez Pentium » N 19:27, 11 sty 2015

_bollo_ napisał(a):Luzy regulowałem, bo jeden cylinder praktycznie nie "chodził", mój mechanik naciska żeby ściągnąć głowicę

Dlaczego niektórzy mechanicy zapominają, że najpierw warto sprawdzić, zdiagnozować, zwłaszcza tam, gdzie jest to możliwe.
Przy podejrzeniu niesprawności zaworów najpierw należy zmierzyć ciśnienie sprężania z poszczególnych cylindrach - rozgrzać silnik do temp. nominalnej, wykręcić wszystkie świece i po kolei mierzyć manometrem ciśnienie sprężania, jeżeli jest w miarę równe na wszystkich i wysokie (nie pamiętam wielkości), to jest O.K. i ściąganie głowicy jest błędem. Jeżeli na którymś cylindrze jest niższe, to jeszcze można sprawdzić dlaczego, wystarczy wlać do cylindra trochę oleju ok. 5 cm.sześć., jeżeli ciśnienie wzrośnie, to znaczy że zużyte są pierścienie tłokowe ew. cylinder - olej na chwilę zwiększy szczelność tłoka w cylindrze - jeżeli ciśnienie nie wzroście, wtedy zawory w tym cylindrze są do roboty.
Jeżeli zawory regulowane były zbyt późno, to mogło już dojść do nadpalenia przylgni zaworu i gniazda zaworowego, wówczas regulacja niewiele pomoże, zawór i gniazdo będzie ulegał dalszej erozji.
Zmniejszenie mocy silnika spowoduje wzrost zużycia paliwa, przecież chcąc jechać dynamicznie i tak jak kiedyś, będziesz "cisnął" bardziej na gaz, prawda? to i wtedy zwiększy Ci się spalanie.
Do sprawdzenia jeszcze (skoro idzie maks. 110 km/h) ustawienie rozrządu, może być przestawiony o jeden ząbek, czy był zmieniany rozrząd, ew. pompa wody ? Przecież Pandolinke spokojnie pogoni się do 140 - 150 km/h i zostaje ciut zapasu
Odnośnie zasilania gazowego nie wypowiadam się, nie miałem, nie mam, nie znam się ogólnie zarobiony jestem
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Numer postu:#63  Postprzez _bollo_ » So 13:56, 17 sty 2015

Dlatego zwróciłem się do Was o pomoc - nie chciałem działać pośpiesznie ;)

Oto wykres ze scanmastera, co prawda krótki, ale widać że lambda padła - prawda? Na emulatorze obie wartosci oscylują w okolicy 9V. To jest pierwsza sonda - to ta przy kolektorze?
I jeśli tak jaką sondę kupić - oryginalną, używaną ze szrotu z gwarancją, czy nową np bosh?

Obrazek
_bollo_
Świeżak

Panda: 2004 1.4 dynamic alaska
Imię: Michał

Numer postu:#64  Postprzez _bollo_ » N 13:14, 18 sty 2015

Nie widzę opcji edycji postu - jestem chyba ślepy :/

Ok, sonda wymieniona, panda przestała pierdzieć, zobaczymy czy się przełoży całość na spalanie...

Tutaj wykres jak lambda działa w tym momencie - chyba jest poprawnie?

Obrazek

P.S. dzięki za pomoc, mam nadzieję, że to uzdrowi Pandzioszku ;)
_bollo_
Świeżak

Numer postu:#65  Postprzez Romix13 » Pn 20:27, 19 sty 2015

_bollo_ napisał(a):Nie widzę opcji edycji postu - jestem chyba ślepy :/
Ok, sonda wymieniona, panda przestała pierdzieć, zobaczymy czy się przełoży całość na spalanie...

Nie przejmuj się Edyta działa tylko do 2 godzin ;) po wykresie od razu widać różnicę, więc sądzę że na pewno będzie lepiej :ok:
Mam pytanie jaką w końcu sondę kupiłeś, nową ?
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#66  Postprzez _bollo_ » Wt 0:54, 27 sty 2015

Kupiłem używaną, z gwarancją.
Spalanie spadło wyraźnie, już nie jest 12pb, tylko 10.
Przy odpaleniu czuć, że ma za dużą dawkę paliwa przez 2-3 sekundy, zastanawiam się, czy nie przejrzeć jeszcze tych wtrysków - wydaje mi się, że któryś z nich nie trzyma ciśnienia (do póki nie zrobiłem odcięcia pompy, samochód spalał paliwo podczas jazdy na gazie). Trochę tam ciasno jest, ale gdzieś na forum widziałem tutorial...
_bollo_
Świeżak

Numer postu:#67  Postprzez KrissN » So 21:46, 14 lut 2015

Od kilku miesięcy mam problem ze sporym zużyciem paliwa w mojej 1.1 - średnio wychodzi 9-10l (liczone z dystrybutora). Auto jeżdżone po Wrocławiu na krótkich odcinkach stąd niewielki przebieg - w granicach 30kkm.

Byłem z nią niedawno na serwisie okresowym i poprosiłem o sprawdzenie pod tym kątem. Niestety komputer nie pokazuje żadnych błędów. Wymienione zostały jedynie świece.

Korzystając z czytnika OBD na Bluetooth i aplikacji na Androida złapałem kilka wykresów w czasie pracy na luzie. Jeżeli dobrze je interpretuję to sonda lambda, o którą się trochę martwiłem, wydaje się być w porządku. Zastanawia mnie ujemna długoterminowa korekta paliwa. Czy ktoś ma pojęcie co może być nie tak?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
KrissN
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Krzysztof

Numer postu:#68  Postprzez kozioolek » So 23:24, 14 lut 2015

KrissN napisał(a):.
Korzystając z czytnika OBD na Bluetooth i aplikacji na Androida złapałem kilka wykresów w czasie pracy na luzie.

Mógłbyś napisać jakiego czytnika używasz i jakąś opinię na jego temat . Chciałbym coś takiego kupić .
kozioolek
Świeżak

Imię: Piotr

Numer postu:#69  Postprzez olo 1 » N 8:00, 15 lut 2015

Witam.Chciałbym nawiązać do pierwszego postu w tym temacie.Drodzy użytkownicy Fiata Pandy,zużycie paliwa podane przez producenta to brzydko powiem,że z reguły to sobie można na ścianie powiesić jako abstrakcyjno-surrealistyczny obrazek.Żeby poznać prawdziwe zużycie paliwa to litrażowanie trzeba zrobić :P Średnio nasze auta w mieście palą od 6-8 litrów.I dzisiaj nie wiele z tym można zrobić,oczywiście nieraz przyczyną nadmiernego spalania jest jakaś usterka i tu mamy pole do popisu.Też mnie boli,że teraz auto błyskawicznie utylizuję cały bak paliwa,ale wiem,że tak już jest i kropka.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#70  Postprzez zibi63 » N 11:48, 15 lut 2015

W tym wypadku nie powinno być jakiegoś zaskoczenia- miasto i zima generują w tym samochodzie spore zużycie paliwa i myślę, że trudno coś tutaj "zbić". Ciekawe jak się ma to do innych aut tego segmentu. Kiedyś w salonie fiata rozmawiałem z gościem na temat silnika 0,9 Twin air (chyba taka nazwa, jeśli się nie mylę). Nie pocieszał pod tym względem - w mieście mały "siłacz" 0.9 potrafił łykać o 1 litr więcej paliwa. Tak więc pozostaje pogodzić się z tym co jest i dbać o dobry stan techniczny auta, żeby nie było gorzej.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#71  Postprzez Rejmi » Pn 10:11, 16 lut 2015

mi regularnie 1,2 69 KM w miescie pali 7,5-7,8 l/100km zeby bylo smieszniej praktycznie nie ma roznicy pomiedzy zima a latem

na trasie pomiedzy 5 a 5,5
Rejmi
Stały bywalec

Panda: Czerwona
Imię: Rejmi

Numer postu:#72  Postprzez KrissN » Pn 15:44, 16 lut 2015

kozioolek napisał(a):Mógłbyś napisać jakiego czytnika używasz i jakąś opinię na jego temat . Chciałbym coś takiego kupić .

Używam białego czytnika w wersji mini (skróconej). Kupiłem go pół roku temu na Allegro. Niestety sprzedawca, od którego go kupiłem już nie sprzedaje tych czytników. Najbardziej podobny jaki znalazłem jest tu: http://allegro.pl/new-elm327-bluetooth-micro-bt-obd2-pl-fv-23-gwara-i5080548111.html

W oryginalnie kupiłem go do drugiego auta (BMW E91) ale w Pandzie też działa bez zarzutu. Przez niewielkie wymiary spokojnie powinien zmieścić się pod klapką tak, że można ją z powrotem zamontować i jeździć z nim podłączonym na stałe, chociaż ze względów bezpieczeństwa nie polecałbym takiego rozwiązania - dostęp do niego chroniony jest kodem składającym się z czterech zer, więc każdy może sobie podejść do auta i pogadać z komputerem.
KrissN
Świeżak

Imię: Krzysztof

Numer postu:#73  Postprzez arnold » Pn 16:07, 16 lut 2015

Szybciej taki ELM podłączony na stałe spali Ci samochód, niż ktoś podłączy się jak Tom Cruise w Mission Imposible do ECU bez włączonego zapłonu :)
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne