Przepis na babeczki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- kostka margaryny
- 3 łyżki śmietany
łączymy wszystkie produkty później po wyrobieniu ciasta wkładamy do foremek i pieczemy tak 20 minut w 180 stopniach.
Z tych produktów wyjdzie tak 50 babeczek
Ja używam takich foremek
Foremek nie trzeba smarować żadnym tłuszczem ponieważ ciasto samo w sobie jest takie że nie przyklei się do foremki
Dobra rada po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej ułożyć foremki na mokrym ręczniku, poczekać aż chwile przestygną, odwrócić foremkę do góry nogami, "puknąć" łyżką w dno i babeczka sama wyjdzie
Masa którą przygotowuje to masa budyniowa:
Trzeba ugotować budyń tak jak na opakowaniu ( będzie potrzebne mleko i cukier jeżeli budyń nie jest słodzony)
Ja na litr mleka daje 4 budynie i do tego łyżkę mąki ziemniaczanej. Smak budyniu według uznania.
Gdy budyń wystygnie ( najlepiej na drugi dzień) w misce trzeba rozmiksować kostkę margaryny i dodawać zimny budyń. Miksujemy dopóki nie znikną grudki.
na koniec zostaje już tylko ozdabianie
ja do babeczki daje powidła, potem masę, galaretkę, owoce itd
Tutaj już tylko Wasza wyobraźnia
Babeczki najlepiej smakują po 2 dniach gdy ciasto zmięknie
Mam nadzieję że w miarę przejrzyście napisałam, w razie wątpliwości proszę pisać
Życzę miłego pieczenia i smacznego