Witam, mam fiata pandę 1,1 benzyna + gaz van z 2003r. Kiedy jadę na gazie wszystko jest w jak najlepszym porządku, natomiast kiedy przełączę na benzynę to strasznie szarpie całym samochodem. Problem jest szczególnie wyraźny na 2 biegu, na 3 z reguły zanika. Często się nie pojawia, jednak równie często jest wyraźny i zupełnie nie widzę żadnego schematu kiedy tak się dzieje, a kiedy jest ok.
Sprawa wyraźniej uwidacznia się przy przyspieszaniu. Zachowuje się wtedy jakby nie dostawał odpowiedniej dawki paliwa, lub zwyczajnie go zalewało. Silnik nie gaśnie i bez problemu utrzymuje jałowe obroty oraz tak jak pisałem na początku po przełączeniu na gaz wszystko chodzi bez zarzutu. Myślałem, że może chodzić o jakość benzyny i próbowałem tankować na innych stacjach, ale nie miało to żadnego wpływu na sytuację.
Z góry dziękuję za pomoc.
Problem z silnikiem
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- gadu: 0
- Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic - Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Problem z silnikiem
Może po prostu coś w układzie paliwa się zastało.Wtryskiwacze, pompa paliwa słabo daje ciśnienie, przewody wysokiego napięcia, świece. Sprawdź wszystko i przejrzyj odpowietrzanie zbiornika paliwa.
- Blimek
- Rysiek z Klanu
- Imię: Hubert
- gadu: 5835296
- Panda: VAN 1.2 LPG
- Kontakt:
U mnie są podobne objawy ale po wymianie świec urwałem jeden kabel. W poniedziałek mam mieć nowe to zobaczę czy minie jej to dławienie.
**** ZAPRASZAM **** http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=8951" onclick="window.open(this.href);return false; <------ Temat z Moją Pandą ! **** ZAPRASZAM ****
-
Kosmaty
- Świeżak
- Imię: Paweł
- gadu: 0
- Panda: Fiat Panda 1,1 VAN LPG 2003
Dzięki za podpowiedzi, jutro to posprawdzam, może się uda. Jak nie, to trzeba będzie chyba do mechanika pojechać...
- Blimek
- Rysiek z Klanu
- Imię: Hubert
- gadu: 5835296
- Panda: VAN 1.2 LPG
- Kontakt:
Kable wymienione i dławienie przeszło jak ręką odjąć 
**** ZAPRASZAM **** http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=8951" onclick="window.open(this.href);return false; <------ Temat z Moją Pandą ! **** ZAPRASZAM ****
- Forsaken
- Klubowicz
- Imię: Piotrek
- Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Jak kable nie pomogą pojeździj trochę na 98 i (lub) wlej stp do wtrysków. Mnie pomagało na wszelakiego rodzaju "zamułę".
Kable kup oryginalne żadne NGK czy inne syfy.
Kable kup oryginalne żadne NGK czy inne syfy.