Przygasanie świateł mijania przy włączeniu kierunkowskazów
- pitt_99
- Stały bywalec
- Imię: Piotr
- gadu: 8116393
Przygasanie świateł mijania przy włączeniu kierunkowskazów
Witam.
Mam dziwny problem. Otóż gdy włączam obojętnie który kierunkowskaz, to przy pierwszym jego mrugnięciu przygasają światłą mijania. Nie dzieje się tak zawsze, ale w około 75% przypadków i tylko, jak wspomniałem, przy pierwszym zapaleniu się światła.
Do tego dźwięk kierunkowskazu, czyli przekaźnik, brzmi jakby dwa przekaźniki się włączyły, jeden a za moment, po ułamku sekundy, następny. Dodam, że ostatnio jeżdżę tylko na dziennych, więc mi to nie przeszkadza, ale niedługo na mijania będę musiał się przestawić.
Dziwne to jest. Wiecie o co może chodzić?
Mam dziwny problem. Otóż gdy włączam obojętnie który kierunkowskaz, to przy pierwszym jego mrugnięciu przygasają światłą mijania. Nie dzieje się tak zawsze, ale w około 75% przypadków i tylko, jak wspomniałem, przy pierwszym zapaleniu się światła.
Do tego dźwięk kierunkowskazu, czyli przekaźnik, brzmi jakby dwa przekaźniki się włączyły, jeden a za moment, po ułamku sekundy, następny. Dodam, że ostatnio jeżdżę tylko na dziennych, więc mi to nie przeszkadza, ale niedługo na mijania będę musiał się przestawić.
Dziwne to jest. Wiecie o co może chodzić?
- mipan
- Aktywny
- Imię: Michał
- gadu: 0
Re: Przygasanie świateł mijania przy włączeniu kierunkowskaz
Przełącznik zespolony na 90%. Dodatkowym objawem jest przygasanie ikonki - wskaźnika świateł.
-
hazi_k
- Specjalista
- Imię: Krzysiek
zespolony lub do sprawdzenia punkty masowe w aucie (a jest ich kilka) oraz wtyczka czy nie jest upalona od świateł w których przygasają mijania
- pitt_99
- Stały bywalec
przygasa w obydwu. Słuchać normalnie dźwięk jak przy przełączaniu ze świateł mijania na pozycyjne.
Da się ten przełącznik zespolony naprawić?
Czy i jak sprawdzić punkty masy? Gdzie one są? Rozumiem, że wystarczy jak poprawię połączenie.
Czy da się sprawdzić naciąg paska klinowego i ewentualnie go skorygować, bez rozbierania auta?
Da się ten przełącznik zespolony naprawić?
Czy i jak sprawdzić punkty masy? Gdzie one są? Rozumiem, że wystarczy jak poprawię połączenie.
Czy da się sprawdzić naciąg paska klinowego i ewentualnie go skorygować, bez rozbierania auta?
- mipan
- Aktywny
- Imię: Michał
W podobnej sytuacji wymieniałem swój przełącznik zespolony, ale było to jeszcze w ramach gwarancji. Możliwość naprawy przełącznika wydaje mi się mało prawdopodobna, bo coś tam się w nim podobno wypala.
Jeśli słychać dźwięk o którym piszesz - cykanie przekaźnika to na 100% przełącznik zespolony.
Sama wymiana max 10min i nie trzeba być super uzdolnionym - ważne żeby odpiąć wcześniej akumulator. Wszystko znajdziesz na forum
Sama wymiana max 10min i nie trzeba być super uzdolnionym - ważne żeby odpiąć wcześniej akumulator. Wszystko znajdziesz na forum
Pozdrawiam,
Filip
Filip
-
rosomak
- Bywalec
- Imię: Darek
Zanim zaczniesz pakować się w koszta, odegnij gumę osłonową przy przełączniku i psiknij tam trochę WD-40 lub K-2. Pokręć później przełącznikiem we wszystkie strony. Tam jest gęsty smar i to on blokuje styki. U mnie tez tak było, psiknąłem K-2 i mam spokój już od ok. 4 lat. Może tobie też to pomoże.
- pitt_99
- Stały bywalec
Póki co znalazłem rozwiązanie - całkowicie bezkosztowe.
Przy włączaniu kierunków, czy to w górę czy w dół, to jednocześnie lekko przyciągam manetkę do siebie -taki zabieg nie przerywa połączenia świateł mijania, ale porada rosomak awydaje się lepsza
Przy włączaniu kierunków, czy to w górę czy w dół, to jednocześnie lekko przyciągam manetkę do siebie -taki zabieg nie przerywa połączenia świateł mijania, ale porada rosomak awydaje się lepsza
-
rosomak
- Bywalec
Spróbuj i napisz czy pomogło.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Można próbować reanimacji,ale raczej bez wymiany zespolonego się nie obejdzie,ja z kolei żeby światła nie gasły musiałem dociskać pokrętło
Podobno po 2010 mają lepsze 
-
rosomak
- Bywalec
Ja mam z 2004 oryginalny zespolony i śmiga, a też mi przygasało. Miałem sytuację, że zakręt brałem w całkowitych ciemnościach. Światła po prostu zgasły
. Popsikałem może dwa razy w odstępie kilku dni i do dziś śmiga przełącznik. Mam nalatane prawie 100kkm z czego 70% w mieście, gdzie kierunki są włączane co chwila. Spróbować można, jak się uda to masz ok 250 zeta w kieszeni 
- pitt_99
- Stały bywalec
Psiknięcie WD-40 (póki co) działa. Przełącznik działa lekko i co najważniejsze, nie powoduje dysfunkcji świateł
- elitspro
- Fanatyk na emeryturze
- gadu: 4928172
I u mnie jest ta sama sytuacja. Dzis sprawdze czy w moim przypadku wd-40 pomoze, chociaz zespolony i tak raczej musze wymienic bo jest brak klaksonu i kontrolka od poduszki swieci na zegarach.
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
podziała to, ale na krótką metę...
ja rozbierałem przełącznik, czyściłem i smarowałem. nie minął rok i znowu było to samo
kupiłem niewiele używany od forumowicza i wszystko śmiga do dzisiaj
ja rozbierałem przełącznik, czyściłem i smarowałem. nie minął rok i znowu było to samo
kupiłem niewiele używany od forumowicza i wszystko śmiga do dzisiaj