http://allegro.pl/szczeki-bebny-cylinde ... 33396.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ile powinna kosztować robocizna przy tym?
Dość typowe zjawisko. Piski (wibracje) powstają gdzieś w zacisku hamulcowym. Słyszałem różne teorie na temat ich źródła i nie wiem która jest prawdziwa. W każdym razie gdy posmarowałem prowadnice i tylne powierzchnie klocków smarem miedziowym, to piski ustały.ja84 pisze:Ja mam hamulce ok, (zmieniam co 20 tys.) wydaje mi się, że za często, ale po zmianie klocków strasznie piszczą podczas jazdy, tak jakby nie odbijały. Mechanik sprawdził i wszystko jest ok. Zaznaczę, że piszczenie nie występuje przy hamowaniu tylko przy jeździe, jak się wciśnie lekko hamulec to ustaje. Mieliście taki problem, co to może być?
16 % na tyle nie spodziewaj się skuteczności rzędu 50 %,tył w takich autach to max.30 % wszystko po to żeby nie blokowały koła i nie dochodziło do poślizgu tyłu.Mogą stać dęba cylinderki lub są zapieczone samoregulatory.Jeżeli chodzi o hamulec ręczny to przyczyny są dwie albo linki albo ramie na szczęce w każdym razie bez rozbiórki i weryfikacji się nie obejdzie.Co do smaru tak jak Sławek pisze tylko do zacisków i to rozsądnie,praktycznie smarujesz tylko samoregulator i troszkę ramię szczęki.Aukcja jak aukcja dla mnie ten plus,że mam prawie wszystko w jednej paczce,ale to samo kupię w hurtowni i taniej,robocizna to koszt ok.100 zł.(bez wymiany linek+płyn hamulcowy)Pogromca pisze:Witam, chciałbym prosić o radę. Na rolkach gość powiedział że hamulec tył hamuje na 16 %, i że prawdopodobnie szczęki zapieczone. Bębny wyglądają już tragicznie więc postanowiłem wymienić wszystko, bębny, szczęki, cylinderki, i te sprężynki czy coś tam. co sądzicie o takiej aukcji?
http://allegro.pl/szczeki-bebny-cylinde ... 33396.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ile powinna kosztować robocizna przy tym?
Dużo tego smaru na klocki nałożyłeś?mipan pisze:Dość typowe zjawisko. Piski (wibracje) powstają gdzieś w zacisku hamulcowym. Słyszałem różne teorie na temat ich źródła i nie wiem która jest prawdziwa. W każdym razie gdy posmarowałem prowadnice i tylne powierzchnie klocków smarem miedziowym, to piski ustały.ja84 pisze:Ja mam hamulce ok, (zmieniam co 20 tys.) wydaje mi się, że za często, ale po zmianie klocków strasznie piszczą podczas jazdy, tak jakby nie odbijały. Mechanik sprawdził i wszystko jest ok. Zaznaczę, że piszczenie nie występuje przy hamowaniu tylko przy jeździe, jak się wciśnie lekko hamulec to ustaje. Mieliście taki problem, co to może być?
Bardzo niewiele. Zwilżyłem tylko tylne powierzchnie klocków i prowadnicę. Używałem smaru w spray'u - pod nazwą CU-1100 jeśli dobrze pamiętam. Lepiej trysnąć go na szmatkę i szmatką natrzeć to co trzeba. Inaczej można zapryskać czynne powierzchnie klocków i trzeba byłoby myć je benzyną.ja84 pisze: Dużo tego smaru na klocki nałożyłeś?