Zapowietrzony układ chłodzenia
-
chojraaak
- Aktywny
- gadu: 0
- Panda: Dynamit
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Zapowietrzony układ chłodzenia
Witajcie,
Mam mały problem. Taki jak w temacie. Jednak na tym sie to nie konczy. Probowalem go odpowietrzyc w najwyzszym punkcie czyli rura do nagrzewnicy. Wszystko ladnie pieknie. Dolalem plynu by byl odpowiedni poziom lecz.... nastepnego dnia jest to samo. Plynu nie ubywa ale znowu mam powietrze. I tak mozna dzien w dzien robic i zawsze cos ucieknie. Czasem mniej a czasem wiecej.
Zaobserowowalem tez dziwna przypadlosc co do ogrzewania wewnatrz. Czesto jest tak ze nawiewy po lewej stronie czyli ten przy lewarku i kolo szyby grzeje (tzn leci cieple powietrze) a prawa strona ma lekko cieple lub nawet zimne. Czasem jest ok a czasem nie.
Oczywiscie wskazowka faluje i przymierzam sie do wymiany termostatu na wiosne. Czy to moze miec jakis wplyw?
Czego to moze byc wina i gdzie dostaje sie obce powietrze?
Mam mały problem. Taki jak w temacie. Jednak na tym sie to nie konczy. Probowalem go odpowietrzyc w najwyzszym punkcie czyli rura do nagrzewnicy. Wszystko ladnie pieknie. Dolalem plynu by byl odpowiedni poziom lecz.... nastepnego dnia jest to samo. Plynu nie ubywa ale znowu mam powietrze. I tak mozna dzien w dzien robic i zawsze cos ucieknie. Czasem mniej a czasem wiecej.
Zaobserowowalem tez dziwna przypadlosc co do ogrzewania wewnatrz. Czesto jest tak ze nawiewy po lewej stronie czyli ten przy lewarku i kolo szyby grzeje (tzn leci cieple powietrze) a prawa strona ma lekko cieple lub nawet zimne. Czasem jest ok a czasem nie.
Oczywiscie wskazowka faluje i przymierzam sie do wymiany termostatu na wiosne. Czy to moze miec jakis wplyw?
Czego to moze byc wina i gdzie dostaje sie obce powietrze?
- old1
- Aktywny
Zapowietrzony układ można rozpoznać po "bulgotaniu" cieczy od razu po odpaleniu auta. Jeśli chodzi o wahania temperatury, to jeśli mowa o jednej czy dwóch kreskach to nie przejmuj się - jest to dość normalne i niekoniecznie musi być to wina termostatu.
Przy odpowietrzaniu dodaj trochę gazu - niech pompa wody pochodzi na trochę większych obrotach. Musisz uważać, bo płyn może wypływać dość intensywnie. Ja pod górnym pokrętłem do odpowietrzania powiesiłem na drucie plastikowy kubeczek - w ten sposób nie pobrudzisz elementów znajdujących się poniżej.
Pozdrawiam.
Przy odpowietrzaniu dodaj trochę gazu - niech pompa wody pochodzi na trochę większych obrotach. Musisz uważać, bo płyn może wypływać dość intensywnie. Ja pod górnym pokrętłem do odpowietrzania powiesiłem na drucie plastikowy kubeczek - w ten sposób nie pobrudzisz elementów znajdujących się poniżej.
Pozdrawiam.
-
chojraaak
- Aktywny
- Panda: Dynamit
Po odpaleniu bulgotania nie ma. Za to pojawia sie zaraz po zgaszeniu silnika. Co do termostatu to auto ma juz 7 latek i kij go wie czy byl wymieniony wiec w chwili wolnego wymienie zapobiegawczo. Jesli nic to nie da to pewnie nie bede jakos specjalnie zwracac na to uwagi i zostane przy zasadzie TTTM 
old1 dziekuje Ci za szczegolowe wskazowki jak odpowietrzac
czlowiek cale zycie sie uczy 
Mysle ze temat mozna zamknac.
Pozdrawiam
old1 dziekuje Ci za szczegolowe wskazowki jak odpowietrzac
Mysle ze temat mozna zamknac.
Pozdrawiam