1.3 Multijet ciężko odpala.
-
rozmus111
- Świeżak
- Imię: Damian
- gadu: 0
1.3 Multijet ciężko odpala.
Witam. Mam ogromny problem z moją Pandą 1. 3 MULTIJET 70 KM a dokładnie chodzi o jej odpalanie w temperaturach około 0 . Zacznę od tego co już wymieniłem.Więc tak .Założyłem nową pompę paliwa bo mechanik stwierdził ,że jest ona zużyta i za długo pracuje . niestety to nie było to . Sprawdziłem wtryski są Ok,założyłem nowy filtr paliwa i nadal Panda nie odpala po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych.Odpali dopiero wtedy kiedy przestanie pracować pompa paliwa a trwa to bardzo długo .I tutaj mam pytanie czy są gdzieś jakieś zaworki ,lub jakiś czujnik ,który odpowiada za czas pracy pompy?Pozdrawiam.
-
Tetsuro
- Profesjonalista
- Imię: Dariusz
Re: 1.3 Multijet ciężko odpala.
Są to trochę inne rozwiązania jak jak we wcześniejszych autach ale kiedyś były zaworki ciśnieniowe na pompie wtryskowej żeby dawka była odpowiednia na wtryski. Teraz są pompowtryskiwacze , myślę że zasada się nie zmieniła. To może być powodem dłuższej pracy pompy by osiągnąć odpowiednie ciśnienie i wtedy auto odpala. Czy one w nim są i gdzie to nie wiem
-
spatz
- Świeżak
- Imię: spatz
pompka paliwa pracuje 30s.
opisz jak dokładnie ci auto zapala i zapali
czy była podpinana pod komputer?
zacznij od poprawienia masy i styków oraz przekaźnik grzania świec ,np świece na krótko czekasz 5s i zapalasz i jak pali
zacznij od poprawienia masy i styków oraz przekaźnik grzania świec ,np świece na krótko czekasz 5s i zapalasz i jak pali
-
rozmus111
- Świeżak
spatz pisze:pompka paliwa pracuje 30s.
Witam. Dzisiaj udało mi się załatwić dostęp do 2 Pand Multijet i tam pompa paliwa pracuje tylko parę sekund .U mnie jest to około 15-20 sekund . Więc przypuszczam ,że problem z tym odpalaniem tkwi właśnie w tym . Wyciągałem również przewód powrotny na pompie i tam od razu po przekręceniu zapłonu idzie mnóstwo paliwa ,dlatego dopytuje o czas pracy pompy , bo gdy u mnie ona się wyłączy to auto odpala bez problemu .
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
Po pierwsze dziwi mnie, że Twój mechanik nie sprawdził starej pompy zanim kazał Ci ją wymienić. Przecież można ją sprawdzić na wydajnośc i cieśnienie. Obstawiam, że po dłuższym postoju zapowietrza Ci się układ i nie wykluczałbym tej opcji. Jesteś pewny, że nie ma tam powietrza? Na szynie common rail powinien znajdować się czujnik ciśnienia, który możesz sprawdzić. I jeszcze pytanie na koniec czy po wyłączeniu się pompy paliwa długo musisz kręcić silnikiem przy odpaleniu? U mnie pompa pracuje (podaje z pamięci) tak pomiędzy 7-12 sekund.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
-
rozmus111
- Świeżak
OsiemKilo pisze:Po pierwsze dziwi mnie, że Twój mechanik nie sprawdził starej pompy zanim kazał Ci ją wymienić. Przecież można ją sprawdzić na wydajnośc i cieśnienie. Obstawiam, że po dłuższym postoju zapowietrza Ci się układ i nie wykluczałbym tej opcji. Jesteś pewny, że nie ma tam powietrza? Na szynie common rail powinien znajdować się czujnik ciśnienia, który możesz sprawdzić. I jeszcze pytanie na koniec czy po wyłączeniu się pompy paliwa długo musisz kręcić silnikiem przy odpaleniu? U mnie pompa pracuje (podaje z pamięci) tak pomiędzy 7-12 sekund.
Gdy pompa się wyłączy odpala od szczału .Gdzie ten czujnik i jak go sprawdzić , co może być przyczyną ,że układ się zapowietrza.