Otwieranie tylnej klapy elektrycznie.
Otwieranie tylnej klapy elektrycznie.
Mam problem z uruchomieniem elektrycznego otwierania tylnej klapy. Kupiłem zamek z siłownikiem orginalny oraz listwę na klapę z włącznikiem. Wszystko ładnie podłączyłem czyli dwie wtyczki do zamka (biała dwa piny i czarna trzy piny) oraz listwę z włącznikiem w miejsce podłączenia starej listwy. Dodatkowo wpiąłem lampkę oświetlenia bagażnika która zaczęła działać gdy klapa jest otwarta czyli mikro włącznik działa w zamku. Nie działa jednak otwieranie klapy z włącznika z listwy. Czy trzeba tę funkcję uruchomić dodatkowo w body? Może ktoś to przerabiał. 
"Tylko dwie rzeczy na świecie są nieskończone, wszechświat oraz głupota ludzka. Ale tej pierwszej nie jestem pewny."- Albert Einstein
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: Otwieranie tylnej klapy elektrycznie.
A sprawdziłeś czy dochodzi napięcie do klamki? Może nie masz instalacji pod nią.
- Dorian1.1
- Wieczny Szperacz
- Imię: Dorian
- gadu: 1978034
- Kontakt:
Z tego co sie orientuje to niestety zdarza sie ze trzeba te funkcje uruchomic w body. Temat byl poruszany nieraz wystarczy poszukac.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam
MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam
MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
- gadu: 0
Body albo obsługuje klamkę albo nie. Jesli masz wszystkie kable i wszystko jest dobrze podłączone a dalej nie dziala to oznacza, ze masz pecha o twoje body tego nie obsłuży.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Widziałem posty na ten temat ale nigdzie nie znalazłem informacji o uruchomieniu zablokowanej funkcji w body. Mam program Fiat ecuscan który wiele mi załatwił przy montażach dodatków w innych autach. Mam program w pełnej wersji i w mojej Alfie po procedurz PROXY wszystko body odnalazł co nie było w standardzie.
"Tylko dwie rzeczy na świecie są nieskończone, wszechświat oraz głupota ludzka. Ale tej pierwszej nie jestem pewny."- Albert Einstein
Sprawa się wyjaśniła. Po wpięciu się przez obd2 okazało się że funkcje tylnej klapy nie są obsługiwane przez bodykomputer. Pozostaje mi wykorzystać wolne piny przewodów w kostce przy nogach kierowcy.
Może ktoś skróci moje poszukiwania i poda mi rozkład przewodów w tej kostce. 
-
michal.ol1
- Specjalista
- Imię: Michał
Jestem w tej samej sytuacji i na forum podano mi takiego linka:
viewtopic.php?t=1060
Wszystko zacnie, tylko strasznie nie chciałbym grzebać w sterowniku zamka centralnego. Czy ktoś, kto korzystał ze sposobu ZWIERZAKa jakoś go uprościł?
viewtopic.php?t=1060
Wszystko zacnie, tylko strasznie nie chciałbym grzebać w sterowniku zamka centralnego. Czy ktoś, kto korzystał ze sposobu ZWIERZAKa jakoś go uprościł?
Ostatnio zmieniony ndz 19:26, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Powód: Poprawiono link.
Postaram się jutro przedzwonić przewody we wtyczce idącej ze słupka przy nogach kierowcy do tyłu.
Wtyczka idąca od BC ma mniej pinów wykorzystanych niż podłączona do niej wtyczka od tylnej wiązki. Myślę że ta różnica w ilości przewodów w spiętych ze sobą wtyczkach jest tajemnicą naszego problemu.
Jeżeli tak będzie postaram się wymyślić jakiś prosty sposób na ich wykorzystanie. Chodzi mi oto by nie ciągnąć niepotrzebnie przewodów i rozbierać przy tym połowy fury. 
- OsiemKilo
- Maniak
michal.ol1 pisze:Jestem w tej samej sytuacji i na forum podano mi takiego linka:
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... php?t=1060
No właśnie, podpinam sie pod pytanie. W tej kwestiach kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobic aby elektryczna klamka działa jak należy. Instalacje całą mam ale BC ma to w nosie i nie obsługuje
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Sprawdziłem jakie mam BC i wychodzi że wszystkie wtyki w lewym rzędzie są zajęte czyli body jest na bogato
. Sprawdziłem na krótko działanie siłownika i mikrowłącznika w klamce wszystko OK. Nie mogę jednak rozkminić co to jest to gniazdo G w BC. Jest w innych postach info o dyndającej wolnej wtyczce w kolorze białym ale w mojej instalacji nic nie dynda więc myślę, że moja jest wpięta. Wpiąłem BC do fiatecuscan i testerem dałem sygnał otworzenie tylnej klapy i otrzymałem info "wykonano" a klapa nie drgnęła.
Co jest grane? 
Co jest grane? "Tylko dwie rzeczy na świecie są nieskończone, wszechświat oraz głupota ludzka. Ale tej pierwszej nie jestem pewny."- Albert Einstein
- OsiemKilo
- Maniak
Body nie obsluguje.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek

Tu masz schemat gniazd w Body wersja najbogatsza, w biedniejszych nie ma gniazda G a w najbiedniejszych nawet i F jak dobrze pamiętam.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
Wielkie dzięki
. No to mój BC jest w max wersji więc dalej będę drążył temat. Gdzie można odczytać model BC. Mam fabryczny central, elektryczne szyby, ABS i działającą lampkę oświetlenia bagażnika więc, to nie jest bieda wersja.
Może serwisowy examiner coś pomoże? 
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
jak masz interfejs z FES, to spróbuj otworzyć klapę z poziomu aplikacji - powinieneś usłyszeć wysterowanie przekaźnika 
jak będzie, to powinien się bagażnik otworzyć, jak nie, to sprawdź, czy przewód jest połączony z Body oraz czy jest masa na siłowniku
jak nie usłyszysz, to raczej nic się nie da zrobić -> odsyłam do tematu Zwierzaka, który przytoczyłeś
jak będzie, to powinien się bagażnik otworzyć, jak nie, to sprawdź, czy przewód jest połączony z Body oraz czy jest masa na siłowniku
jak nie usłyszysz, to raczej nic się nie da zrobić -> odsyłam do tematu Zwierzaka, który przytoczyłeś
To znaczy że BC daje na siłownik "+" a masa jest stała? Są tam dwa kable biały i czarny sprawdzałem oba i na żadnym nie ma masy.