Witam.
Panda 1.1--- 52000 km mam problem z biegiem wstecznym - aby wszedł trzeba dość energicznie ( mocno szarpnąć) go wrzucić inaczej nie wejdzie tylko słychać klekotanie.
Możliwe że to wina sprzęgła ? bo nisko bierze i wystarczyło by podciągnięcie linki ?
Pozdrawiam
Skoro sprzęgło bardzo nisko bierze, możesz delikatnie je podciągnąć. Na pewno trochę pomoże a nie zaszkodzi.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu ==► Mój PANDOLOT ◄== Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu ==► Mój PANDOLOT ◄== Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
Mam problem tego typu. Moja Panda to Multijet. Od jakiegoś czasu mam problem z wrzuceniem biegu wstecznego. Objawia się to w ten sposób, że słyszę jak zęby skrzyni zgrzytają, muszę odczekać aż staną i wtedy wchodzi. Niby normalny objaw bo przecież wsteczny jest niesynchronizowany. Wystarczy wtedy puścić sprzęgło przegazować i spróbować jeszcze raz. Tak się zdarza. Lecz u mnie to jest coraz częstsze. Wszystkie biegi wchodzą idealnie, sprzęgło bierze dobrze. Jedynie co zauważyłem to to, że pedał sprzęgła jest trochę twardawy. Przy zimnym jest okay dopiero jak się nagrzeje to zaczynają się problemy. Może olej?
Miał ktoś problem tego typu?
Jak wysoko jest pedał sprzęgła do pedału hamulca? Powinny być na równo. Jeśli jest poniżej może Ci nie wypsrzęglać prawidłowo. Ewentualnie sama linka wyciąga się podczasz wyłączania sprzęgła.
Pedał sprzęgła w dobrym położeniu, dziś sprawdziłem.
Zaznaczam, że problem występuje tylko i wyłącznie ze wstecznym, inne biegi wchodzą dobrze. Na zimnym silniku wsteczny wchodzi dobrze. Dopiero jak się rozgrzeje to zaczynają się problemy.
No rozumiem. Sprawdz poziom oleju. I czy linka i lapa sprzęgła jest cała. Przy rozgrzaniu może coś puchnac. Przez specyfikę wtecznego jest jak jest, często te niepełne rozlaczenie napędu nie przeszkadza przy zmianie pozostałych biegów. Bo to jest tylko odrobina poślizgu.