Klimatyzacja - czy to normalny objaw ?
-
glider33
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- gadu: 0
Klimatyzacja - czy to normalny objaw ?
Jak już pisałem wcześniej całkiem niedawno żona kupiła Pandę II Dynamic z klimą i w związku z tym mam jedno pytanie:
Po załączeniu klimatyzacji sprężarka włącza się na około 30 sekund, we wnętrzu auta czuć wyraźnie, że leci bardzo zimne powietrze, po czy sprężarka się odłącza (przestaje się kręcić koło pasowe sprężarki), a później znowu sprężarka się załącza i tak w kółko. Dodam tylko, że na dzisiaj na dworze było w okolicy 0 stopni Celsjusza.
Czy to normalny objaw działa klimatyzacji w takiej temperaturze czy mam zacząć się martwić ?
Po załączeniu klimatyzacji sprężarka włącza się na około 30 sekund, we wnętrzu auta czuć wyraźnie, że leci bardzo zimne powietrze, po czy sprężarka się odłącza (przestaje się kręcić koło pasowe sprężarki), a później znowu sprężarka się załącza i tak w kółko. Dodam tylko, że na dzisiaj na dworze było w okolicy 0 stopni Celsjusza.
Czy to normalny objaw działa klimatyzacji w takiej temperaturze czy mam zacząć się martwić ?
- bambrys
- Specjalista
- Imię: Dawid
- gadu: 9709114
Re: Klimatyzacja - czy to normalny objaw ?
Takie działanie klimatyzacji jakie opisałeś jest w każdym aucie takie samo i działa identycznie wiec normalny objaw działającej klimatyzacji
-
glider33
- Świeżak
hmmm, w opel vectra c sprężarka chyba chodzi cały czas, ale może dlatego że klimy używam raczej w okresie letnim, a nie zimowym.
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
W Pandzie jest to normalny objaw - zobacz w moim temacie "moja panda". W Vectrze C nie masz już prawdopodobnie sprzęgła elektromagnetycznego, a wydatek sprężarki jest regulowany zaworem między stroną ssącą a tłoczącą.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- tomjoz
- Profesjonalista
- Imię: Tomek
- gadu: 582988
W każdym aucie sprężarka chodzi cyklicznie.Wyłącza się przy prawidłowym schłodzeniu parownika.
Jakby się nie wyłączała to zamarzł by parownik i inne elementy klimy. Czujnik temperatury
(nie ten koło lewarka biegów) odpowiada za takie działanie pompy.
Takie działanie jak opisujesz jest całkiem normalne.
Jakby się nie wyłączała to zamarzł by parownik i inne elementy klimy. Czujnik temperatury
(nie ten koło lewarka biegów) odpowiada za takie działanie pompy.
Takie działanie jak opisujesz jest całkiem normalne.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
-
glider33
- Świeżak
Wielkie dzięki koledzy za tak precyzyjne wyjaśnienia. Filmik w temacie @Zwierzaka "Moja Panda" upewnił mnie, że z klimą jest wszystko w porządku.
- SnaXiK
- Stały bywalec
- Imię: Adam
witam . mam problem z klimatyzacją , ogólnie jest taki problem że nie chłodzi ona a gdy ją odpalam to słychać syczenie np takie jak bym " nabijał jakąś butle " jeśli jest wstanie ktoś pomóc proszę o odpowiedź
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
SnaXiK pisze:witam . mam problem z klimatyzacją , ogólnie jest taki problem że nie chłodzi ona a gdy ją odpalam to słychać syczenie np takie jak bym " nabijał jakąś butle " jeśli jest wstanie ktoś pomóc proszę o odpowiedź
Najprościej jechać na sprawdzenie.Nie chłodzi,a działa,czy nie działa całkiem?W pierwszym przypadku wyjąłbym filtr kabinowy i obadał czy jest zmiana,jak nie ma to być może czynnik trzeba uzupełnić,w drugim to jednak na serwis.
SnaXiK pisze:witam . mam problem z klimatyzacją , ogólnie jest taki problem że nie chłodzi ona a gdy ją odpalam to słychać syczenie np takie jak bym " nabijał jakąś butle " jeśli jest wstanie ktoś pomóc proszę o odpowiedź
To typowy objaw zbyt małej ilości czynnika:)
Niekoniecznie musi być nieszczelność, naturalny ubytek. Wystarczy nabić i znowu cieszyć się klimą.
Kiedy była ostatnio nabijana?