Predkosciomierz przekłamuje kilkukrotnie

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Kiki
Bywalec
Imię: Tomek
gadu: 0
Panda: 1.1
Generacja: ...
Paliwo: inne

Predkosciomierz przekłamuje kilkukrotnie

Post autor: Kiki »

Witam
Mam problem z jedną z Pand, predkościomierz przekłamuje predkość mniej wiecej trzykrotnie tzn jak jedziemy 30-40km/h pokazuje 90-100.
Tak jest od kiedy członek rodziny kupił to auto więc nie wiem jaka jest tego przyczyna i skąd sie to wzielo.
Jest to najprostszy licznik bo to wersja bez wyposażenia - tylko poduszka.
Zmieniono licznik na próbe - to samo, zmieniono czujnik predkosci w skrzyni - nic nie dało. Mi sie pomysły skonczyły. Mozliwe jest że ktoś tam wsadził zły licznik tzn że złym mnożnikiem ? Ale chyba wskazania nie różniłyby sie tak bardzo?
Może to być błąd komputera? Bo chyba pomiar nie idzie bezposrednio z czujnika tylko oblicza to komputer auta?
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951
Panda: Actual 1,1 2007

Re: Predkosciomierz przekłamuje kilkukrotnie

Post autor: Zwierzak »

Pomiar oblicza body. By trzeba przemierzyć przewody czujnik-body. A w diagnostyce silnika i licznika pokazuje dobrą prędkość czy przekłamaną?
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Kiki
Bywalec

No kompie jeszcze nie sprawdzałem. PRzewody raczej wykluczam, przecież błąd nie byłby proporcjonalny jakby było jakies zwarcie chwilowe czy przerwa. A tu zawsze mnoży razy trzy...
Awatar użytkownika
victor89
Klubowicz
Imię: Wiktor
gadu: 2338614
Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG

Post autor: victor89 »

Rozmiar opon prawidłowy?
Panda bez ABS?
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek
Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.

Post autor: Romix13 »

victor - bez przesady hehe , rozmiar kół.. to by trochę przekłamywał a nie 3-4xkrotnie :hahaha: musiałby mieć kółka od wózka dziecięcego ;)
Kiki - podepnij kompa jak Zwierzak pisał i zobacz na diagnostyce czy dobrze pokazuje w FESie? , najprawdopobniej Body-computer daje czadu :!: albo soft albo któryś układ w body walnięty. Sprawdz jeszcze wszystkie wtyczki do Body te z przodu jak i te z tyłu ,tzn. powypinaj wszyściutko poprzeglądaj piny czy są w porządku (niezabrudzone) i wepnij wszystko na nowo, może któraś wtyczka gdzieś nie łączy. Taki zabieg nic nie kosztuje po za czasem :) a może dużo dać .
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Kiki
Bywalec

Wtyczki posprawdzane wczesniej, tam nie ma sie prawa nic wypiąć, samozatrzaskowe wtyczki same nie wyskoczą.
Chwilowo nie mam dostępu do tego auta, jak wróci to go podepnę pod FESa i dam znać co pokazuje.
Ewentualnie czeka mnie wymiana body komputera czyli także wyciecie całkowicie immo w nowym tak? jesli chce uniknąć zmiany kluczyków?
ODPOWIEDZ