panda resetujący i migajacy wyświetlacz ? W czym rzecz
-
gokart
- Świeżak
- Imię: Darek
- gadu: 6723720
panda resetujący i migajacy wyświetlacz ? W czym rzecz
Witam pande mam od miesiąca.Dzisiaj chcąc podłączyć radio zauważyłem że przy włączeniu zapłonu wyświetlacz ten pomarańczowy miga i po przejechaniu kawałka drogi po zgaszeniu kasuje sie zegar i przejechane kilometry i nadal miga a do tego przy przekreceniu zapłonu skaczą z dużą częstotliwoscią przez chwile wszystkie wskazówki a do tego wszsytkiego nie mogę włączyć radia jakby nie było zasilania. Bezpieczniki sprawdzone akumulator był ładowany jak byly te wielkie mrozy. panda 1.1 z 2004 roku gdzie szukać przyczyny tych błędów. Dziękuje
- Huczas
- Klubowicz na emeryturze
- Kontakt:
Re: panda resetujący i migajacy wyświetlacz ? W czym rzecz
może być słaby akumulator - ile ma lat?
aku albo poluzowana kostka przy liczniku
-
gokart
- Świeżak
Huczas pisze:może być słaby akumulator - ile ma lat?
hmm nie mam pojecia ile lat ma aku ale w najbliższych dniach sprawdze ładowanie aku i jego poziom naładowania ale powinno być ok chyba. Wtyczke od liczników też sprawdzę. ach tam zawsze coś
- Huczas
- Kontakt:
no takie objawy są przy słabym napięciu w instalacji generalnie. sporo osób tego doświadczyło zimą gdy akumulatory zdychały 
-
pawel.plock
- Master Of Flamaster
- Imię: Paweł
Sprawdz napięcie na kostce licznika! Przerabiałem to samo - poprowadzenie nowego kabla +12 stałego załątwiło sprawę;) (pin 1 lub 3 - jeden z nich jest po stacyjce drugi stały) -pin 2 to masa...
A reaguje ci wyświetlacz na otwarcie samochodu/drzwi? masz zegarek bez włożonego kluczyka?
A reaguje ci wyświetlacz na otwarcie samochodu/drzwi? masz zegarek bez włożonego kluczyka?
- rukh
- Svejkova Gospoda
- Imię: Sławek
mnie tak robiło się jak były mocniejsze mrozy - zabranie aku do domu na noc pomogło 

i hear voices in my head but they speak russian
- Lukasz
- Przyjaciel klubu
- Imię: Łukasz
- gadu: 8896262
Niekiedy ( ja tak mialem z fabrycznym radiem jak podlaczylem ) komputer widzi sprzet nie kompatybilny i mruga ekran wtedy
(zdjelem kod z radia, podlaczylem jako nie fabryczne i dziala)
- ma16
- Imię: Marek
- gadu: 6657256
przepalony bezpiecznik. tylko już nie pamiętam który to był ale on podawał napięcie na wyłączonej stacyjce
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
panowie ja mam inny problem. u mnie sprawa wygląda tak, że podczas odpalania auta czekam zawsze aż pompa popracuje, następnie odpalam i auto ZAWSZE na dotyk w sekunde odpala (nawet jeśli czasem nie czekam na pompę tylko od razu zapłon) jednakże:
a) notorycznie resetuje się zegar - jest takie cyk gdzieś w okolicach licznika, wskazówka od prędkości drgnie pare mm w górę energicznie i równie energicznie spada i godzina jest wyzerowana, ale to od razu, nie po iluś tam kilometrach
b) zawsze by auto nie zgasło trzeba choćby bardzo minimalnie na pare sekund wcisnąć gaz - nie po to by auto odpaliło, tylko już wtedy gdy chodzi, by nie zgasło. po paru sekundach wkręca się na 1500~ rpm (tak na oko) i można puścić pedał i nie zgaśnie i wraca do normalnych (900~ rmp) obrotów. no chyba że silnik odpalam po paru godzinach postoju lub gdy jest jeszcze w jakimś stopniu ciepły to wtedy nie ma najmniejszego problemu z zegarem i odpalaniem i jest tak jak fabryka przykazała.
oba objawy w 90% występują parami, czasem bywa że nie występuje objaw A natomiast B tak jak wyżej opisany.
w tym wypadku wina też leży po stronie akumulatora? czy nie koniecznie, bo jakby nie było auto odpala 'na dotyk' tylko trzeba mu pomóc tyci by nie zgasło. problem bardzo irytujący.
a) notorycznie resetuje się zegar - jest takie cyk gdzieś w okolicach licznika, wskazówka od prędkości drgnie pare mm w górę energicznie i równie energicznie spada i godzina jest wyzerowana, ale to od razu, nie po iluś tam kilometrach
b) zawsze by auto nie zgasło trzeba choćby bardzo minimalnie na pare sekund wcisnąć gaz - nie po to by auto odpaliło, tylko już wtedy gdy chodzi, by nie zgasło. po paru sekundach wkręca się na 1500~ rpm (tak na oko) i można puścić pedał i nie zgaśnie i wraca do normalnych (900~ rmp) obrotów. no chyba że silnik odpalam po paru godzinach postoju lub gdy jest jeszcze w jakimś stopniu ciepły to wtedy nie ma najmniejszego problemu z zegarem i odpalaniem i jest tak jak fabryka przykazała.
oba objawy w 90% występują parami, czasem bywa że nie występuje objaw A natomiast B tak jak wyżej opisany.
w tym wypadku wina też leży po stronie akumulatora? czy nie koniecznie, bo jakby nie było auto odpala 'na dotyk' tylko trzeba mu pomóc tyci by nie zgasło. problem bardzo irytujący.
I am not lazy, I just rest before I get tired .
-
gokart
- Świeżak
pawel.plock pisze:
Bez wlożonego kluczyka nie ma zegarka ciemno jest
-
pawel.plock
- Master Of Flamaster
- Imię: Paweł
Brak stałego prądu +12
To samo co ja miałem
!!! Pin 3 na kostce licznika
enka: też tak miałem bo wtedy licznik dostawał prąd po włożeniu kluczyka - i zapaliła się kontrolka drogowych, wskazówki sobie polatały i był gotowy do pracy- poprowadzenie stałego +12 załatwiło sprawę:)
enka: też tak miałem bo wtedy licznik dostawał prąd po włożeniu kluczyka - i zapaliła się kontrolka drogowych, wskazówki sobie polatały i był gotowy do pracy- poprowadzenie stałego +12 załatwiło sprawę:)
-
gokart
- Świeżak
pawel.plock pisze:Brak stałego prądu +12To samo co ja miałem
Więc ok problem mam nadzieje zlokalizowany. Ale co dalej jak poprowadzić te +12 od czego zacząć i co muszę pokolei zrobić.
A może wkłądając radio coś pociagnąłem, poruszyłem stąd te problemy.
Jakbyś mógł opisać punkt po punkcie co muszę zrobić byłbym wdzięczny.
Dziękuje za pomoc
no wlasnie, przydalyby się jakieś drobne sugestie skąd to poprowadzić i ogarnie się temat
mam nadzieje że ta diagnoza jest w 100% trafna na moje dolegliwości 
I am not lazy, I just rest before I get tired .
- Huczas
- Kontakt:
pawel.plock pisze:Brak stałego prądu +12To samo co ja miałem
panowie wyraźnie napisane pin3 we wtyczce licznika... sprawdźcie sobie multimetrem czy macie tam napięcie bez włożonego kluczyka do stacyjki i będziecie wiedzieli wszystko.