Pokrowce
- nti
- Specjalista
- Imię: Janusz
- gadu: 0
Pokrowce
Cześć,
Oryginalna tapicerka bardzo łatwo się brudzi. Po wyczyszczeniu gotowymi środkami - pianą do tapicerki w spray itp. potem zimą wystarczy kropla czystej wody z uszczelki po otwarciu drzwi i zostają brzydkie zacieki, które bardzo trudno usunąć.
Zastanawiam się nad wypraniem siedzeń latem w jakiejś firmie zajmującej się praniem tapicerek w samochodzie.
Obawiam się jednak, że za rok efekt będzie taki sam - zacieki.
Czy są jakieś dobre pokrowce, które są rzeczywiście dopasowane wymiarowo, nie marszczą się i nie wiszą na fotelach? Gdzieś na starym forum czytałem o pokrowcach firmowych (ASO), ale nie znalazłem nic takiego w obecnej ofercie.
Wolałbym je zakupić od razu z montażem u producenta. Jakie są Wasze doświadczenia z pokrowcami, czy to wygląda przyzwoicie?
Oryginalna tapicerka bardzo łatwo się brudzi. Po wyczyszczeniu gotowymi środkami - pianą do tapicerki w spray itp. potem zimą wystarczy kropla czystej wody z uszczelki po otwarciu drzwi i zostają brzydkie zacieki, które bardzo trudno usunąć.
Zastanawiam się nad wypraniem siedzeń latem w jakiejś firmie zajmującej się praniem tapicerek w samochodzie.
Obawiam się jednak, że za rok efekt będzie taki sam - zacieki.
Czy są jakieś dobre pokrowce, które są rzeczywiście dopasowane wymiarowo, nie marszczą się i nie wiszą na fotelach? Gdzieś na starym forum czytałem o pokrowcach firmowych (ASO), ale nie znalazłem nic takiego w obecnej ofercie.
Wolałbym je zakupić od razu z montażem u producenta. Jakie są Wasze doświadczenia z pokrowcami, czy to wygląda przyzwoicie?
- Complit
- WOLF HUNTER
- Imię: Robert
Re: Pokrowce
Ja miałem pokrowce i nawet to zdawało egzamin. Ale proponuję Ci coś bardziej kontrowersyjnego. Jeśli masz karcher to wyjmij fotele z auta i wypierz je i wypłucz to wszystko karcherem. Jeśli nie masz to jedz na myjnie samoobsługową i zrób to tam. Musisz je namoczyć i wyprać jakimś środkiem do tapicerki a później zmyj to wszystko wysokim ciśnieniem. Może będzie schnąć z 2 dni ale wypłuczesz cały brud który jest odpowiedzialny za plamy
-
Dominik234
- Klubowicz
- Imię: Dominik
Albo możesz to Bakusiowi zlecić jak chcesz mieć zrobione pro.
- nti
- Specjalista
Wolałbym bezinwazyjnie, bez wyciągania foteli. Może najpierw wypiorę a potem jak nie wytrzyma roku normalnego użytkowania od momentu wyczyszczenia to będę myślał co dalej.
A Bakuś ma karcher czy pokrowce w ofercie?
A Bakuś ma karcher czy pokrowce w ofercie?
-
Dominik234
- Klubowicz
- Imię: Dominik
Pranie Panie
A wyciągnięcie foteli to tylko 4 śruby, żadne rocket sience.
- Saba
- Bywalec
- Imię: Saba
- Kontakt:
Zwykłe tanie pokrowce w roli ochraniaczy foteli sprawdzają się bardzo dobrze. Kiedyś w autku mieliśmy pokrowce szyte, robione na miarę, z materiału bardzo wysokiej jakości o strukturze pluszu. Opłaciło się, bo wytrzymały ponad dziesięć lat i wciąż wyglądały naprawdę bardzo dobrze. W kolejnym autku mamy na razie popularne fabryczne, takie uniwersalne, kupione wyłącznie jako ochraniacze "na szybko". Ale w tej roli są bardzo przydatne tym bardziej, że czasem trzeba nam użyć autka w trudniejszych warunkach.
Pranie foteli? Raczej nie polecam. Po usunięciu fabrycznej apretury z tkaniny fotele brudzą się po prostu jeszcze szybciej. Znacznie prościej położyć na nich cokolwiek żeby unikać trudnych zabrudzeń i trochę je oszczędzić. Generalnie pokrowce to niegłupi pomysł, szczególnie jeśli są dobrze dobrane. To chyba najprostszy i najtańszy sposób ma efektowne ożywienie wnętrza Pandy.
Pranie foteli? Raczej nie polecam. Po usunięciu fabrycznej apretury z tkaniny fotele brudzą się po prostu jeszcze szybciej. Znacznie prościej położyć na nich cokolwiek żeby unikać trudnych zabrudzeń i trochę je oszczędzić. Generalnie pokrowce to niegłupi pomysł, szczególnie jeśli są dobrze dobrane. To chyba najprostszy i najtańszy sposób ma efektowne ożywienie wnętrza Pandy.
- nti
- Specjalista
Dzięki Saba, chyba zainwestuję w taki zestaw i poproszę od razu z montażem. Wydaje mi się, że efekt zależy także jak się to zamontuje.
Pochwalę się jak już mi się uda coś znaleźć.
Pochwalę się jak już mi się uda coś znaleźć.
-
tapatic
- Aktywny
- Imię: Dariusz
Saba pisze:Pranie foteli? Raczej nie polecam. Po usunięciu fabrycznej apretury z tkaniny fotele brudzą się po prostu jeszcze szybciej. Znacznie prościej położyć na nich cokolwiek żeby unikać trudnych zabrudzeń i trochę je oszczędzić.
Ciekawy pomysł, swoich ubrań nie będę prał a wietrzył i unikał zabrudzeń.
- mobilny
- Świeżak
- Imię: Andrzej
Saba ma rację.Wystarczy sprawdzić co to Apretura i gdzie i po co się stosuje. Zapach nowego auta to między innymi apretura. Do szycia ubrań się nie stosuje.
- Saba
- Bywalec
- Kontakt:
A Twoje ubrania są uszyte z pokrowców? Czy dostrzegasz "drobne" różnice pomiędzy techniczną tkaniną obiciową tapicerki samochodowej a materiałem ubraniowym? Zresztą wietrzenie ubrań to wcale nie jest taki głupi pomysł. Szczególnie wymrożenie tkanin znacznie lepiej usuwa roztocza niż jakiekolwiek pranie i w dodatku nie obniża ich trwałości tak jak pralka. Stosuje się także inne triki, bo pewnych rzeczy po prostu się nie pierze i już. Poczytaj co to apretura, poczytaj też tu: https://kobieta.dziennik.pl/moda-na-top ... rania.htmltapatic pisze:...swoich ubrań nie będę prał a wietrzył i unikał zabrudzeń.
- Carolcia
- Administrator
- Imię: Karolina
Ja jak miałam poprzednie fotele to zamawiałam pokrowce szyte na wymiar w Czeladzi. Pasowały praktycznie idealnie 
-
Yarovic
- Świeżak
- Imię: Jarek
Ja jeżdżę z pokrowcami tej firmy
https://pok-ter.pl/
Miałem je w polonezie, w Stilo, w Pandzie. W pandzie nie zbytnio wyprofilowanych siedzeń, więc pokrowce się nie marszczą i dobrze przylegają.
Wybierałem gładkie, czarne pokrowce z szarymi lamówkami. Wyglada skromnie, ale pasuje do pandy
Po 5 latach fotel kierowcy zaczął się marszczyć a kolory wyblakły od słońca... ale to nie jest spory wydatek.
osobiście polecam, ale uwaga... pojedyncze mm pianki na pokrowcach, a mam wrażenie że siedzę znacznie wyżej w aucie
https://pok-ter.pl/
Miałem je w polonezie, w Stilo, w Pandzie. W pandzie nie zbytnio wyprofilowanych siedzeń, więc pokrowce się nie marszczą i dobrze przylegają.
Wybierałem gładkie, czarne pokrowce z szarymi lamówkami. Wyglada skromnie, ale pasuje do pandy
Po 5 latach fotel kierowcy zaczął się marszczyć a kolory wyblakły od słońca... ale to nie jest spory wydatek.
osobiście polecam, ale uwaga... pojedyncze mm pianki na pokrowcach, a mam wrażenie że siedzę znacznie wyżej w aucie
- nti
- Specjalista
Dzięki za wskazówki i adres. Po zimie auto wygląda koszmarnie Najchętniej bym to obłożył skórą 
- Saba
- Bywalec
- Kontakt:
To też realnenti pisze:Dzięki za wskazówki i adres. Po zimie auto wygląda koszmarnie Najchętniej bym to obłożył skórą
- nti
- Specjalista
Wszystkie powierzchnie zostały spryskane specyfikiem do prania w spray (pomarańczowy spryskiwacz, nie pamiętam już marki, kupione w markecie), po chwili wycierane moczonym ręcznikiem. W efekcie fotele są jak nowe. Brak zacieków, jak po zastosowaniu wcześniej dużo droższych środków.
Minusem były mokre siedzenia, które schnęły przez kilka godzin.
Minusem były mokre siedzenia, które schnęły przez kilka godzin.