Zmniejszenie przebiegu (wymiana licznika)

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Awatar użytkownika
Blusik
Aktywny
Imię: Bartek
gadu: 0

Zmniejszenie przebiegu (wymiana licznika)

Post autor: Blusik »

Witam

Chce zakupić licznik emotion/dynamic mam kilka pytań:

Czy linii z diesla pasuje do benzyny ?
Jak to w końcu jest z licznikiem czy można w jakiś sposób go cofnąć jeśli kupuje na Allegro z większym przebiegiem czy tylko poprzez pamięć w liczniku.

Czy mogę go cofnąć ale w programie będzie pisać iż licznik był cofnięty?
Czy pojawia się jakaś kontrolka ze licznik był cofnięte ?

Auto zostanie w moich rękach do śmierci auta. Przebieg i historia auta notowana od nowości
krzychu bb
Świeżak
Imię: krzysztof

Re: Zmniejszenie przebiegu (wymiana licznika)

Post autor: krzychu bb »

Witam też zmieniałem licznik więc trochę się orientuje.Licznika nie da się cofnąć jedynie korekta przebiegu do przodu,spec który mi osiował licznik tak mi mówił.Musisz szukać albo nowy albo z podobnym przebiegiem.
Awatar użytkownika
Majkel_B
Moderator
Imię: Michał

Post autor: Majkel_B »

Liczniki w dieslach i benzynach są takie same, tak samo wyskalowane. Skontaktuj się z kolegą Kidman. Jest z Chrzanowa, także kawałek drogi od Ciebie. Będzie w stanie ogarnąć Ci ten licznik (nawet jeśli przebieg będzie wyższy niż faktyczny) ale tylko do oryginalnego przebiegu auta. W razie gdyby się nie odzywał (bo widzę, że dawno go nie było) daj znać, przekażę mu aby zajrzał na forum
>>>>> Zapraszam do tematu z moją Bianką <<<<<

Moja Bianka na Motostat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Blusik
Aktywny
Imię: Bartek

Post autor: Blusik »

Majkel_B pisze:Liczniki w dieslach i benzynach są takie same, tak samo wyskalowane. Skontaktuj się z kolegą Kidman. Jest z Chrzanowa, także kawałek drogi od Ciebie. Będzie w stanie ogarnąć Ci ten licznik (nawet jeśli przebieg będzie wyższy niż faktyczny) ale tylko do oryginalnego przebiegu auta. W razie gdyby się nie odzywał (bo widzę, że dawno go nie było) daj znać, przekażę mu aby zajrzał na forum

Czyli czy kupię licznik z diesla czy benzyny będzie działać ?

A czy samemu mogę zmniejszyć przebieg ?
Awatar użytkownika
Majkel_B
Moderator
Imię: Michał

Post autor: Majkel_B »

Blusik pisze:Czyli czy kupię licznik z diesla czy benzyny będzie działać ?

Tak, pod warunkiem użycia w miarę świeżego MESa/FESa do osiowania po zamianie.

Blusik pisze:A czy samemu mogę zmniejszyć przebieg ?

Do tego potrzebny specjalistyczny kabel i oprogramowanie. MESem/FESem tylko podniesiesz przebieg.
>>>>> Zapraszam do tematu z moją Bianką <<<<<

Moja Bianka na Motostat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Pentium
Bywalec
Imię: Janek

Post autor: Pentium »

Zmiany przebiegu w dół można zrobić prawdopodobnie za pomocą programu Alfa OBD na Androida, oczywiście w pełnej wersji.
Niedawno koledze w Punto II "skończył" się licznik po 399999 km, ukazując sześć kresek. Podłączyłem interfejs iCar 2 ELM327 pod Bt i bez problemu wpisałem nowy przebieg 1 km, pojechaliśmy na próbną jazdę sprawdzić czy licznik poprawnie zlicza dystans, następnie zrobiłem jeszcze jedną próbę (stary Punciak, to można eksperymentować :swir: ) i ponownie zmieniłem zapis licznika z 6 km na 1 km. Zapis przeszedł bez problemu, licznik funkcjonuje do dziś, kolega pojechał do OSKP na przegląd celem zapisania w historii pojazdu "wymiany" licznika, poprzedni przegląd miał 399995.
Program Alfa OBD ma w sekcji -Tablica Rozdzielcza- funkcje -Zapis hodometru- i -Korekta licznik kilometrów-.
Nie wiem, czy to zadziała w Pandzie i przed skończeniem licznika na sześciu kreskach, nie próbowałem w Pandzie.
W Punto II i po zakończeniu licznika zadziałało.
A mina mojego kolegi z tekstem "I Ty to zrobiłeś telefonicznie !!! ", bezcenna :mrgreen:
Awatar użytkownika
jpmb76
Świeżak
Imię: Kuba

Post autor: jpmb76 »

Licznik w naszych Pandach można wyosiować i ustawić poprawny przebieg przy użyciu AlfaOBD w pełnej wersji.
ODPOWIEDZ