Filtr Powietrza
- michalijegopanda
- Bywalec
- Imię: Michał
- gadu: 6581933
Filtr Powietrza
Obecnie posiadam FILTRON'a (oznakowanie AP 022/3) ale już się kończy. Pozostać przy tym samym czy może coś lepszego polecacie? Chodzi mi oczywiście o samą wkładkę. Myślałem o K&N ale się naczytałem tyle o tym że chyba nie warto.
Że silnik zabrudza, głośniejszy jest, że jak więcej powietrza to trzeba kompa przestawiać, a efektu przyrostu mocy nie zawsze.
Co u siebie macie? Bosch, Filtron, ... czy może coś innego?
32cm/15cm/3cm
Że silnik zabrudza, głośniejszy jest, że jak więcej powietrza to trzeba kompa przestawiać, a efektu przyrostu mocy nie zawsze.
Co u siebie macie? Bosch, Filtron, ... czy może coś innego?
32cm/15cm/3cm
Ostatnio zmieniony ndz 13:01, 15 maja 2011 przez michalijegopanda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deacon
- Admin na emeryturze
wlasnie, ze warto i to wlasnie z punktu ekonomicznego. do mnie filtron kosztuje ok 50zl. sportowa wkladka Simota kosztuje 100zl, zestaw do czyszczenia ok.60zl. czyli za 3 filtrony mam zestaw sportowy, ktory wytrzyma duuuzo wiecej niz filtrony. dodatkowo silnik dostaje wiecej powietrza, lepiej ciagnie, fajnie slychac jak turbinka zasysa
wystarczy go tylko czyscic co kilkanascie tysiecy km.
nie trzeba przestawiac kompa, nie brudzi silnika.
w dieslu wymiana filtra przewidzaina jest na 30k km. jak wymienialem filtrona na Simote mial zrobione dopiero 15k km a juz nie dnadawal sie do uzytku. tak wiec moim zdaniem warto zalozyc wkladke bawelniana.
w dieslu wymiana filtra przewidzaina jest na 30k km. jak wymienialem filtrona na Simote mial zrobione dopiero 15k km a juz nie dnadawal sie do uzytku. tak wiec moim zdaniem warto zalozyc wkladke bawelniana.
- bambrys
- Specjalista
- Imię: Dawid
- gadu: 9709114
Deacon pisze:wlasnie, ze warto i to wlasnie z punktu ekonomicznego. do mnie filtron kosztuje ok 50zl. sportowa wkladka Simota kosztuje 100zl, zestaw do czyszczenia ok.60zl. czyli za 3 filtrony mam zestaw sportowy, ktory wytrzyma duuuzo wiecej niz filtrony. dodatkowo silnik dostaje wiecej powietrza, lepiej ciagnie, fajnie slychac jak turbinka zasysawystarczy go tylko czyscic co kilkanascie tysiecy km.
Tutaj koledze podaje link z allegro filtra powietrza w cenie 18 zł , wiec nie jest aż tak drogo : http://moto.allegro.pl/filtr-powietrza- ... 70789.html
-
Deacon
- Admin na emeryturze
"filtr renomowanej firmy" - yyy czyli jakiej? ja uwazm, ze Filtron to absolutne minimum i nic tanszego bym nie wlozyl. filtr powietrza za 18zl? no sorki ale ten papier to musi byc cienki jak papier toaletowy
myslisz, ze on wytrzyma 30k km jak filtron po 15k byl uwalony?
filtry to tylko mann, bosch, filtron - nic ponizej.
filtry to tylko mann, bosch, filtron - nic ponizej.
-
12pawel
- Bywalec
- Imię: Paweł
- gadu: 0
To że zakładacie sportowe filtry to wcale nic dobrego dla silnika nie robicie. Owszem silnik dostaje więcej powietrza więc zauważyć można lekki wzrost mocy, ale nie zapominajmy o tym że jak filtr przepuszcza więcej powietrza to słabiej filtruje zanieczyszczenia i do silnika dostaje się bardziej zapylone powietrze.
- JDK
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Jędrek
- gadu: 7765035
Wolfi pisze:Przede wszystkim trzeba dbać o nie a wtedy nic nie przepuszczaja i do silnika nie lecą syfy![]()
Jak ktos nie dba to i na papierowym filtrze zrobi z silnika szrot
Wiem że są rzadsze ale tak jak napisał Wolfi... i wszystko w tym temacie moim zdaniem
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Dla mnie sportowe wkładki to sztuka dla sztuki. Kiedyś był artykuł i sprawdzali na hamowni ile wzrostu mocy daje sportwa wkładka i wychodziło maksymalnie ok 3% . Więc jeśli ktoś w naszych samochodach jest w stanie odczuć wzrost mocy to znaczy że marnuje swój talent i powinien być kierowcą testowym
Co do jednego się zgodzę. Poprawia dzwięk silnika
Co do jednego się zgodzę. Poprawia dzwięk silnika
- bambrys
- Specjalista
- Imię: Dawid
- gadu: 9709114
Ja wymieniam filtr powietrza razem z olejem czyli tak co 12 tyś i jak wyciągam filtr powietrza wizualnie wydaje mi się że jest on czysty ale i tak go wymieniam a w roku wychodzi ok 2 razy , być może filtry sportowe są lepsze ale zwykłe też muszą mieć spełnione jakieś standardy , normy wiec wole wydać 15 zł co pól roku niż 200 zł na raz i jeszcze go czyścić co jakiś czas ale jak to zawsze jest każdy chwali to co sam ma.