Tryb City
Re: Tryb City
Witam Dołączę sie do wątku z takim zapytaniem:
Czy jest możliwość ustawienia trybu City aby było załączane zawsze przy uruchamianiu samochodu.
Przy codzienej jeżdzie załącza się samo, natomiast po dłuższej przerwie - może 2-3 dni - trzeba uruchamiać przyciskiem.
Pozdrawiam
Czy jest możliwość ustawienia trybu City aby było załączane zawsze przy uruchamianiu samochodu.
Przy codzienej jeżdzie załącza się samo, natomiast po dłuższej przerwie - może 2-3 dni - trzeba uruchamiać przyciskiem.
Pozdrawiam
- thomson
- Stały bywalec
- Imię: Tomek
- gadu: 0
Nie wiem który to już temat odkopuję, także czekam na złotą łopatę 
A tak na poważnie to zacząłem się zastanawiać czy ciągła jazda z włączonym trybem city znacznie wpływa na zużycie silnika wspomagania? Domyślam się, że wtedy silnik pracuje z większą mocą, a to pewnie bardziej go obciąża.
Staram się używać tego trybu tylko do parkowania, ale czasem jak mam ze sklepu kilkaset metrów do domu to go nie wyłączam.
A tego odłączenia wspomagania po przekroczeniu 50 km/h jakoś nie zauważyłem, ale wtedy nie kręci się mocno kierownicą więc mogłem nie zauważyć
A tak na poważnie to zacząłem się zastanawiać czy ciągła jazda z włączonym trybem city znacznie wpływa na zużycie silnika wspomagania? Domyślam się, że wtedy silnik pracuje z większą mocą, a to pewnie bardziej go obciąża.
Staram się używać tego trybu tylko do parkowania, ale czasem jak mam ze sklepu kilkaset metrów do domu to go nie wyłączam.
A tego odłączenia wspomagania po przekroczeniu 50 km/h jakoś nie zauważyłem, ale wtedy nie kręci się mocno kierownicą więc mogłem nie zauważyć
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
- thomson
- Stały bywalec
To w jeździe miejskiej też niezbyt mile widziane. W takim razie będę włączał tylko na parkingu.
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
Ja w ogóle nie włączam, chyba ze chce się pochwalić bajerem. W Pandzie i tak lekko się kręci.
Moja Panda
viewtopic.php?f=45&t=9722
viewtopic.php?f=45&t=9722
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- Kontakt:
Dokładnie Marcin. Panda, szczególnie na fabrycznych kołach 155/70R13, ma bajecznie lekko kręcącą się kierownicę. U mnie wspomaganie progresywne (bo tak to się nazywa) nie wyłącza się przy 50kmph tylko stopniowo słabnie wraz ze wzrostem prędkości. Z resztą w Passacie też tak to działa (tylko tam nie ma trybu city
). Dlatego to nie jest odczuwalne.
Mój passat na motostat.pl:
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
- thomson
- Stały bywalec
U mnie bez city jest lekko, ale z city kręcę kierownicą niemalże siłą woli co na parkingu jest bardzo przydatne. W drugim aucie mam wrażenie jakby nie było w ogóle wspomagania 
- thomson
- Stały bywalec
Ciekawe jak będzie na oponach 185 albo 195, bo takie planuje założyć jak tylko znajdę i kupię alu 15" 
- tomek458
- Bywalec
Według moich odczuć nie ma różnicy na 195. I tak bardzo lekko się kręci.
- thomson
- Stały bywalec
W sumie to w wersji 100HP są takie opony. Jeśli tylko silnik wspomagania jest taki sam jak w zwykłej pandzie to powinno to działać dobrze. Pewnie bez wspomagania by było mocno czuć różnicę.
- JargoV
- Administrator
- Imię: Jarek
City zmniejsza działanie progresywnie wraz ze wzrostem prędkości, aby przy 50km/h "zrównać" się z normalnym wspomaganiem. Parę razy słyszałem że zużywa trochę bardziej silnik wspomagania, ale czy aż tak znacząco? Tego nie jestem w stanie stwierdzić [emoji14]
Rzekomo cały układ zwiększa twardość automatycznie przy częstych manewrach kierownicą np. Na parkingu, aby nie przegrzać silnika.
Rzekomo cały układ zwiększa twardość automatycznie przy częstych manewrach kierownicą np. Na parkingu, aby nie przegrzać silnika.
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
Przy 50 kmph to wspomaganie nie działa wcale. City wyłącza się przy 10kmph.
- thomson
- Stały bywalec
Albercik pisze:City wyłącza się przy 10kmph.
Tego właśnie nie zaobserwowałem, mam wrażenie, że działa cały czas mocniej niż bez city nawet jak jadę dość szybko. Nie wchodziłem w zakręty szybciej niż 50 km/h także ciężko ocenić czy się wyłącza w ogóle wspomaganie.
O tym odłączaniu city po przekroczeniu niedużej prędkości słyszałem, ale czy to było od zawsze czy wprowadzili to dopiero od któregoś rocznika? Muszę to wybadać bo może u mnie coś nie działa jak trzeba
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
Żygam już komputerem, więc go nie odpalę, żeby Wam przedruk zrobić z elearna, gdzie jest dokładny opis jak to działa...
- thomson
- Stały bywalec
To jak już się pogodzisz z komputerem to ja chętnie się zapoznam z tą treścią