Site warning dla forum PCP na Operze

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Testowy
Bywalec
Imię: Mirek
gadu: 0

Site warning dla forum PCP na Operze

Post autor: Testowy »

Do przeglądania internetu używam Opery.
Dziś przy próbie odpalenia forum PCP zostałem zaskoczony komunikatem Opery: "Złośliwe oprogramowanie: Otwarcie tej strony może być szkodliwe. Została ona zgłoszona jako rozprowadzająca złośliwe oprogramowanie. Opera Software stanowczo odradza odwiedzanie tej strony."
Dodatkowo na pasku adresu jest wyświetlana na czerwono z opisem: "Strona z czarnej listy. Strona jest podejrzewana o oszustwo. Jej zawartość nie jest godna zaufania."
Jako, że bardziej ufam PCP niż Operze, zignorowałem komunikat i wszedłem na forum. Wbrew moim obawom antywirus nie zaczął głupieć, nie zgłosił żadnego niebezpieczeństwa.
Proszę Administrację forum o sprawdzenie, czy strona nie zawiera jakiegoś adware, malware czy innego badziewia. Można by się też odezwać do szanownej firmy Opera Software, aby zweryfikowali zgłoszenie forum PCP jako strony rozprowadzającej złośliwe oprogramowanie, gdyż zdecydowanie działa to negatywnie na nasz wizerunek w sieci.
Awatar użytkownika
gumis
StickerLover
Imię: Tomek

Re: Site warning dla forum PCP na Operze

Post autor: gumis »

Nie wchodz przez strone, tylko od razu wpisuj link na forum. Problem z glowna strona jest od dłuższego czasu, ale będzie to eliminowane. Wpisuj w psku: pandaclubpolska.pl/forum
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Post autor: Deacon »

Zgadza się, mamy mały problem ze stroną główną ale nad tym pracujemy. Na forum powinno być ok.
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

Nie jest to pierwszy raz że NTYWIRUSY szaleją na głównej stronie PCP.
PCP
Testowy
Bywalec

Nie wchodzę przez stronę główną, zawsze korzystam z linku bezpośredniego do forum.
Jeśli takie zgłoszenie pojawiło mi się przy próbie wejścia właśnie z linku bezpośredniego, oznacza to, że Opera Software otrzymywała prawdopodobnie zgłoszenia dotyczące strony głównej, a w związku z tym , że problemy na niej utrzymują się od dłuższego czasu, rozszerzyli ostrzeżenia na wszystkie otwierane podstrony, a więc również na nasze forum. Może to oznaczać tylko (albo aż tyle), że będziemy mieli problem aby Opera Software pozytywnie zweryfikowała stronę i usunęła jej wpisy z czarnej listy.
Jeśli tego nie zrobią, albo będą z tym zwlekali, może to niekorzystnie wpłynąć na nasze PR w sieci :/ . Osoby które pierwszy raz będą chciały skorzystać z naszej witryny lub forum, po zobaczeniu takiego warna mogą się do nas zrazić, a tego chyba PCP nie potrzebuje... Takie jest moje skromne zdanie na ten temat, a Administracja musi sama rozpatrzyć wszystkie za i przeciw, i podjąć odpowiednie kroki, lub jeśli uzna sprawę za mało ważną, pozostawić tak jak jest...
Deacon
Admin na emeryturze

Post autor: Deacon »

Mirek masz całkowitą racje ale jak już pisałem staramy się to opanować.
Testowy
Bywalec

Dziękuję :) Doceniam :) Bo mimo tego, że nie jestem klubowiczem to zależy mi na wizerunku PCP...
Dla ciekawostki dodam tylko, że dziś rano sprawdzałem w pracy i na Operze 12.16 (czyli najnowszej) nie wywaliło mi warna, więc już byłem zadowolony, ale w domu wieczorem znów to samo...
Awatar użytkownika
bobofrut
Admin na emeryturze
Imię: Patryk
gadu: 2476555

Post autor: bobofrut »

Mimo niedogodności postaramy się to naprawić. PCP na pewno zniknie z "czerwonej strony" site warningu. Prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość, usuwanie złośliwego kodu może być czasochłonne.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
Testowy
Bywalec

Jeju, spokojnie :) Ja nie pisałem tego wszystkiego, aby wywierać na Was jakąkolwiek presję (naprawdę byłem daleki od tego), a z czystej troski :P
Awatar użytkownika
Amino
Sysadmin
Imię: Marcin
gadu: 2306550
Kontakt:

Post autor: Amino »

Z naszej strony mogę zapewnić, że forum jest obecnie czyste i można z niego spokojnie korzystać. Została zainfekowana strona główna, która obecnie jest w trakcie przebudowy i przesiadki na inny silnik. Pracujemy także nad usunięciem naszej domeny z czarnej listy wyszukiwarek.
Awatar użytkownika
matyja
Wymiatacz
Imię: Mateusz

Post autor: matyja »

Amino pisze:[...] Pracujemy także nad usunięciem naszej domeny z czarnej listy wyszukiwarek.

jest na to fajne wyjście - dać forum na subdomenę (np. forum.pandaclubpolska.pl) - wtedy przez wyszukiwarki jest ono traktowane jako osobna domena i w przypadku np. takich problemów, nie jest ona blokowana przez przeglądarki, czy programy antywirusowe

polecam takie wyjście - dodatkowo zrobić redirect'a 301 z pandaclubpolska.pl/forum/ na forum.pandaclubpolska.pl i nikomu nic się nie popsuje :)
minus taki, że trzeba będzie popracować nad indeksowaniem w google strony z forum
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
Mich@ł
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Mich@ł »

Wystarczy sitemape zgłosić do Googla poprzez Google Webmaster Tools, zrobić 301 ze starego adresu i po pewnym czasie forum się "przeindeksuje" ;)

Swoją drogą dziwne że na chromie się nie pojawił komunikat o wirusie.
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
ODPOWIEDZ