Hamulec z tyłu trzyma z jednej strony
- michal85
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Michał
- gadu: 5660852
- Panda: 1.2 Dynamic
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Hamulec z tyłu trzyma z jednej strony
Dziś zauważyłem że z jednej strony hamulec z tyłu trzyma i koło bardzo ciężko się kręci.
Opukałem cały bęben młotkiem, posypało się trochę brudu i puściło zapieczenie.
Rozebrałem bęben wyczyściłem wszystko ładnie, z brudu i rdzy, założyłem potestowałem ręcznym i wszystko było dobrze. Do chwili jak pojechałem to znów się zaczęło grzać, wiec pewnie znów zaczął trzymać.
Jako że w budowie hamulców z tyłu jestem zielony to proszę o rade co to może być, samochód ma dopiero 3,5 roku i przebieg 37 000 więc wszystkiego chyba nie ma sensu jeszcze wymieniać bo ręczny działa dobrze.
Opukałem cały bęben młotkiem, posypało się trochę brudu i puściło zapieczenie.
Rozebrałem bęben wyczyściłem wszystko ładnie, z brudu i rdzy, założyłem potestowałem ręcznym i wszystko było dobrze. Do chwili jak pojechałem to znów się zaczęło grzać, wiec pewnie znów zaczął trzymać.
Jako że w budowie hamulców z tyłu jestem zielony to proszę o rade co to może być, samochód ma dopiero 3,5 roku i przebieg 37 000 więc wszystkiego chyba nie ma sensu jeszcze wymieniać bo ręczny działa dobrze.
-
Robert
- Aktywny
- Imię: Robert
- gadu: 8109962
- Panda: 1.1 van
Re: Hamulec z tyłu trzyma z jednej strony
Mam podobny problem, tylko u mnie nie ma jeszcze ręcznego. Koszt bębnów, szczęk i sprężynek to ok. 140 zł, w środę/czwartek będę wymieniał 
Ciągle do przodu
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Obstawiam cylinderek.

To chyba jakieś Harty albo inny badziew za taka cenę. Ponad 100zl to ja płaciłem za same bębny TRWRobert pisze:Mam podobny problem, tylko u mnie nie ma jeszcze ręcznego. Koszt bębnów, szczęk i sprężynek to ok. 140 zł, w środę/czwartek będę wymieniał
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
- Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Albo cylinderek jak deacon pisze , albo mniej prawdopodobne ale również możliwe, przewód tylny hamulcowy ta część pod podwoziem gumowa , może być rozwarstwiony i nie cofa płynu. Przy okazji obejrzyj ten metalowy na wahaczu czy gdzieś nie przygnieciony.michal85 pisze: Rozebrałem bęben wyczyściłem wszystko ładnie, z brudu i rdzy, założyłem potestowałem ręcznym i wszystko było dobrze. Do chwili jak pojechałem to znów się zaczęło grzać, wiec pewnie znów zaczął trzymać.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
- michal85
- Klubowicz na emeryturze
- gadu: 5660852
- Panda: 1.2 Dynamic
Dziś rozebraliśmy z bratem jeszcze raz i się okazało że faktycznie cylinderek.
Okazało się, że z jednej strony nie pracuje. Musiała się wilgoć dostać pod uszczelkę, bo było sporo rdzy i się zapiekł.
Chwilowo doraźnie pomógł odrdzewiacz i ruszył. Jednak jak problem się powtórzy to już wiem co dokładnie i będę wymieniać.
Okazało się, że z jednej strony nie pracuje. Musiała się wilgoć dostać pod uszczelkę, bo było sporo rdzy i się zapiekł.
Chwilowo doraźnie pomógł odrdzewiacz i ruszył. Jednak jak problem się powtórzy to już wiem co dokładnie i będę wymieniać.
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
- Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Ja dzisiaj wymieniłem cylinderek.
Koszt cylinderka to ok. 50zł + 40zł dla panów z warsztatu za pracę
Koszt cylinderka to ok. 50zł + 40zł dla panów z warsztatu za pracę
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
- Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Ale przepłaciłeś Victor
ja płaciłem za cylinderki po 29zł
Michał wymień od razu po obu stronach i problem z głowy.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
-
Janys
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Panda: Van
Witam, mam szybkie pytanie. Czy możliwa jest samodzielna wymiana całości z tyłu? Jakich narzędzi potrzebuje? Nigdy nie obcowałem z bębnami wymieniałem wyłącznie samodzielnie przód. Pozdrawiam...
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
- Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Tak, jest możliwa samodzielna wymiana, nie ma tam dużej filozofii. Dasz radę, tylko trzeba poczytać co i jak. W Internecie są również filmiki. Narzędzia ? Na pewno masz wszystkie potrzebne w garażu : ) żadnych specjalnych nie potrzeba.Janys pisze:Witam, mam szybkie pytanie. Czy możliwa jest samodzielna wymiana całości z tyłu? Jakich narzędzi potrzebuje? Nigdy nie obcowałem z bębnami wymieniałem wyłącznie samodzielnie przód. Pozdrawiam...
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

-
Mich@ł
- Profesjonalista
- gadu: 0
- Panda: Panda Actual
- Kontakt:
Samodzielnie można zrobić wszystko, tylko kwestia czasu i chęci 
Chociaż osobiście polecam tylne hamulce dać do warsztatu... Dwa dni temu wymieniałem z tyłu szczęki w warsztacie i cała operacja trwałą bite 2 godziny... (problem ze ściągnięciem bębna) a koszt tylko 50 zł więc nie opłacało się samemu bawić, bo pewnie i więcej by mi to czasu zajęło
Chociaż osobiście polecam tylne hamulce dać do warsztatu... Dwa dni temu wymieniałem z tyłu szczęki w warsztacie i cała operacja trwałą bite 2 godziny... (problem ze ściągnięciem bębna) a koszt tylko 50 zł więc nie opłacało się samemu bawić, bo pewnie i więcej by mi to czasu zajęło
Pozdrawiam,
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
- gadu: 0
- Panda: 1,3 Mjet Van
W te otwory po śrubach zabezpieczających można wkręcić śruby m10 i działa to jak ściągacz. Tylko trzeba równo kręcić.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com