Olej silnikowy do Pandy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
MDMA66
Bywalec
Imię: Michał
gadu: 277713

Re: olej silnikowy

Post autor: MDMA66 »

ja sie zdecydowałem na Lotosa tym razem.Za olej z przesyłką kosztuje mnie to 47zł...przy takiej cenie mogę wymieniać nawet co 15 tys
Awatar użytkownika
mipan
Aktywny
gadu: 0

Post autor: mipan »

Od początku używam Mobil 5W-50. Zmieniam go co 1,5 - 2 lata przy niskich przebiegach.
Ciekawy jestem w związku z tym, jaka jest wytrzymałość czasowa syntetyku, to znaczy - gdy czas a nie przebieg powinien decydować o wymianie... (?)
Awatar użytkownika
Grzesiek_18lg
Specjalista
Imię: Grzesiek

Post autor: Grzesiek_18lg »

Od nowości Panda jeździ na syntetyku, przebieg 155000, przerabiany Mobil 1 (jeszcze za czasów serwisowania w Carserwisie), później przez dłuższy czas Castrol magnatec 5w40, a w marcu tego roku jakiś nowy specyfik tez syntetyk "77 lubricants"... z beczki u tam gdzie zawsze leje olej z filtrem wyszło 95zł więc według mnie tanio...przy tym przebiegu mocno już poci się spod głowicy, ale póki nie ma dolewek co 15000km to nic nie zmieniam.
Awatar użytkownika
menesz1974
Wymiatacz
Imię: Andrzej
gadu: 10169253

Post autor: menesz1974 »

ja na mobilku 10w-40 z filtrami 100zł
menesz1974 PCP
Potrzebujesz pomocy a jesteś w mojej okolicy, pomogę:
holowanie, kawa,herbata,internet
Nie doradzam bo się nie znam, jedynie opisuję co mi się przydarzyło.
Awatar użytkownika
Qnisko
Specjalista
Imię: Paweł

Post autor: Qnisko »

Mnie bańka 4L Mobil 1 5W50 kosztowała 115 zł i filtr oleju ok 20zł ale oleju weszło coś około 2.5L czyli wymiana oleju kosztowała ok 92 zł :)
1shot2killz
Świeżak

Post autor: 1shot2killz »

Ostatnio przytrzymałem moją Pandziochę. Zrobiłem przez 14 miesięcy na Castrolu Magnatec 5W40 ~45000km. Co ciekawe przez ten czas zrobiłem tylko jedną małą dolewkę ~0,5l. Silnik 1.3MTJ.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Post autor: OsiemKilo »

O 25000 za dużo.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Awatar użytkownika
tomjoz
Profesjonalista
Imię: Tomek
gadu: 582988

Post autor: tomjoz »

Moje zdanie takie,że olej wymienia się co 10tys do 15 tys lub raz w roku
1shot2killz
Świeżak

Post autor: 1shot2killz »

Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale co 15kkm to zalecają koncerny i ASO które mają z tego tytułu niezłe przychody. Myślę, że na jednej "wymianie" powinno się zrobić minimum 30kkm.
PS. taka ciekawostka http://www.wiatrak.nl/1035/wielka-samochodowa-tajemnica
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak

Ja uważam, że w turbodieslu powinno sie wymieniac olej co 12-15 tyś km. 20 tyś podaje serwis fiata i moim zdaniem jest to maksymalny dystans na jednym oleju. Masz prawo mieć inne zdanie i spoko, ale zauważ, że w tym artykule było napisane o wymianach filtra oleju. Taki filtr po 15-20 tyś. km jest już zabrudzony, zmniejsza sie wtedy przepływ oleju i troche wolniej jest osiągane ciśnienie oleju. Doprowadzi to do o wiele szybszego zużycia sie góry silnika.
toudi6666
Świeżak
Imię: Łukasz

Post autor: toudi6666 »

ole powinno sie wymieniac co rok albo okolo 10tys. z olejami nie przesadzajcie. te 1.1, 1.2 wszystko wezma. nietrzeba do nich kupowac motuli i tym podobnych. ja mojej kobicie nalalem shela za 60zl za 4litry. No chyba ze krecicie ja caly czas do odcinki to polecam castrola 10w60 ;)
Awatar użytkownika
Mastertoon
Stały bywalec
Imię: Darek

Post autor: Mastertoon »

OsiemKilo pisze:Taki filtr po 15-20 tyś. km jest już zabrudzony, zmniejsza sie wtedy przepływ oleju i troche wolniej jest osiągane ciśnienie oleju. Doprowadzi to do o wiele szybszego zużycia sie góry silnika.

Zgadzam się- po około 25 tysiącach wymieniłem olej z filtrami i kontrolka oleju po odpaleniu silnika gaśnie ciut szybciej. Nie wiem czy ma to bezpośredni związek, ale u mnie takie zjawisko jest.
BTW polecam 0W40 Mobila :ok:
Obrazek
Awatar użytkownika
bambrys
Specjalista
Imię: Dawid
gadu: 9709114

Post autor: bambrys »

Nie wiem ale 45 tyś na jednej zmianie oleju to zdecydowanie za dużo , później się nie dziwcie że pada wam turbo itp. Podobnie było z Renault Laguna II 1,9 interwał wymiany oleju był na 30 tyś i masowo padało turbo , po ok roku skrócili o połowę interwał i liczba awarii z turbo spadła o 80% więc to samo mówi za siebie!!!
Obrazek
Deacon
Admin na emeryturze

Post autor: Deacon »

Przy naszych jakościach paliw, olejów itp. oraz ogólnie środowisku to wymiana max co 15 tyś. km. Tym bardziej w dieslu. Po 45tyś. olej w dieslu już jest fajnie usyfiony sadzą i innymi nagarami. Turbinka nie lubi czegoś takiego. Olej i filtry nie są aż tak drogie, żeby przeciągać tak wymiany.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak

Dokładnie tak jak koledzy piszą, turbo musi mieć dobry olej. Właśnie ze względu na to że to turbo powinno się wymieniać olej częściej. W wolnossacym (bez turbo) starej generacji możesz nie wymieniać oleju, jeździć na rzepaku bądź fryturze i będzie cacy ;) pamiętaj też ze nasze multijety są na common railu.
Pozdr
ODPOWIEDZ