Włącznik kierunkowskazów nie zaskakuje.
- kozioolek
- Świeżak
- Imię: Piotr
- gadu: 0
Włącznik kierunkowskazów nie zaskakuje.
Witam .Czy to normalne w Pandzie, że włącznik kierunków ma taki "martwy punkt", w którym nie można włączyć kierunkowskazu, bo automat od razu go wyłącza ?
Mam problem, bo zjeżdżając czasami z ronda (czyli kierownica w lewo, a kierunek w prawo ) muszę trzymać manetkę ręką .
Mam problem, bo zjeżdżając czasami z ronda (czyli kierownica w lewo, a kierunek w prawo ) muszę trzymać manetkę ręką .
-
Iceman
- Świeżak
- Imię: Konrad
Re: Włącznik kierunkowskazów nie zaskakuje.
Wyglada to tak, ze przy skrecie kierownica sa jej dwie pozycje w ktorych kierunkowskaz odbija do wyjsciowej pozycji i wlasnie gdy zjezdzajac z ronda trafisz na ta pozycje, to przelacznik bedzie natychmiast odbijal.
- mipan
- Aktywny
- Imię: Michał
kozioolek pisze:Mam problem bo zjeżdżając czasami z ronda (czyli kierownica w lewo a kierunek w prawo ) muszę trzymać manetkę ręką .
Nie bardzo rozumiem ten problem. Kierownica w lewo idzie dopiero po zjechaniu z ronda (żeby zjechać, musi być w prawo), więc kierunkowskaz ma prawo odbijać.
Być może robi to trochę za wcześnie. Jeśli rzeczywiście jest w tym jakiś mankament, to wydaje mi się, że tylko wymiana przełącznika zespolonego może coś pomóc.
- kozioolek
- Świeżak
mipan pisze:Nie bardzo rozumiem ten problem.
Jadąc po rondzie cały czas skręcasz w lewo.Chcąc zjechać włączasz kierunek w prawo, ale zanim wykonasz manewr, ciągle skręcasz kierownicą w lewo .I tu pojawia się problem .
Pytam się, bo zanim zacznę kombinować z włącznikiem, chcę wiedzieć czy to normalne w Pandzie czy nie ...
- mipan
- Aktywny
Rozumiem już i domyślam się, że dokucza Ci to zwłaszcza na małych rondach, gdzie skręt w ruchu okrężnym jest większy.
Nie przypominam sobie, abym miał z tym jakiś problem, ale zwrócę na to szczególną uwagę, bo możliwe że odruchowe reakcje usuwają mi ten problem ze świadomości.
Nie przypominam sobie, abym miał z tym jakiś problem, ale zwrócę na to szczególną uwagę, bo możliwe że odruchowe reakcje usuwają mi ten problem ze świadomości.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
kozioolek pisze:Jadąc po rondzie cały czas skręcasz w lewo.Chcąc zjechać włączasz kierunek w prawo ale zanim wykonasz manewr ciągle skręcasz kierownicą w lewo .I tu pojawia się problem .
Pytam się bo zanim zacznę kombinować z włącznikiem chcę wiedzieć czy to normalne w Pandzie czy nie ...
Jeżeli masz kierownice skręconą nie na maxa w lewo tylko po części, to jest taka opcja, że nie włączysz prawego kierunku, bo trafia na moment wyłączania go, zwłaszcza gdy Ci kiera zadrży lekko w tym momencie w prawo ,potem w lewo. Na małych rondach też u mnie to się zdarza, po za tym nie mam żadnych problemów z manetką, więc nic nie kombinuj. Natomiast przy pełnym skręcie w lewo nie zauważyłem jak jest.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
- mipan
- Aktywny
matyja pisze:na rondach się nie jeździ z włączonymi kierunkowskazami
Niestety, kodeks drogowy takiego przekonania nie podziela.
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
robiłem prawko niedawno, bo 5 lat temu i na kursie mówiono, że kierunkowskazy daje się przy tylko wyjeżdżaniu z ronda...
w Krakowie podobno tylko jedna szkoła uczy dawać kierunkowskazy na rondzie...
na Egzaminie nie miałem najmniejszych problemów z brakiem kierunkowskazów na rondzie
tak więc, zarówno korzystanie z kierunkowskazów na rondzie, jak i nie korzystanie nie jest błędem, więc po co korzystać
w Krakowie podobno tylko jedna szkoła uczy dawać kierunkowskazy na rondzie...
na Egzaminie nie miałem najmniejszych problemów z brakiem kierunkowskazów na rondzie
tak więc, zarówno korzystanie z kierunkowskazów na rondzie, jak i nie korzystanie nie jest błędem, więc po co korzystać
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Kontakt:
Zależy jak jedziemy na rondzie...
http://moto.onet.pl/aktualnosci/rondo-a ... kazy/sjkxs
Ja osobiście włączam kierunek zawsze... kierunek podczas wjazdu na rondo i podczas zjazdu z ronda.
A co do samego problemu to ten typ tak ma, u mnie kierunki też czasami wyskakują przy skręcie
[edit]
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 893005,324
http://moto.onet.pl/aktualnosci/rondo-a ... kazy/sjkxs
Ja osobiście włączam kierunek zawsze... kierunek podczas wjazdu na rondo i podczas zjazdu z ronda.
A co do samego problemu to ten typ tak ma, u mnie kierunki też czasami wyskakują przy skręcie
[edit]
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 893005,324
Przepisy rzeczywiście mówią, że wjazd na rondo, jak i sama jazda po rondzie, odbywają bez użycia kierunkowskazów. Nie "miga się" więc w lewo, co jest dość częstym zjawiskiem. Natomiast koniecznie "miga się" w prawo, przed wyjazdem z ronda.
Pozdrawiam,
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
- mipan
- Aktywny
matyja pisze: kierunkowskazy daje się przy tylko wyjeżdżaniu z ronda...
Przecież o to właśnie chodzi.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Panowie ale na temat, nie chodzi o jazdę po rondzie z włączonym migaczem, tylko że podczas jazdy po rondzie kierownica jest skręcona w lewo , a gdy mamy zamiar je opuścić czyli wyj.w prawo załączamy kierunkowskaz, przecież przepisy są jasne. Rzecz w tym że zanim wyprostujemy kierownicę a potem skręcimy w prawo, jest ona skręcona po części jeszcze w lewo i próba włączenia prawego kierunku w tym momencie w manetce nie zawsze się udaje ,przycinając manetkę
i dzieje się to wtedy gdy natrafiamy w manetce na moment kiedy przy powrocie kierownicy ona nam go wyłącza.
tak więc potwierdzam, że jest taki mankament czasem we fiacie, przynajmniej u mnie w manetce 
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
jest takie coś we Fiatach, jest i w innych samochodach 
nic nie poradzimy
można wyrzucić ten mechanizm, ale wtedy nie będzie znowu kierownica wybijać kierunków po wyprostowaniu kół
nic nie poradzimy
można wyrzucić ten mechanizm, ale wtedy nie będzie znowu kierownica wybijać kierunków po wyprostowaniu kół
- kozioolek
- Świeżak
matyja pisze:jest takie coś we Fiatach, jest i w innych samochodach
nic nie poradzimy
W Corsie B czegoś takiego nie zauważyłem ...
- mipan
- Aktywny
Sprawdziłem na stojącym samochodzie, kręcąc kierownicą i włączając przeciwny kierunkowskaz.
Stwierdziłem wybijanie kierunkowskazu przy skręcie o około 50º w stosunku do położenia zerowego.
Biorąc pod uwagę przekładnię kątową kierownica – koła (15,8:1) – daje to skręt kół trochę ponad 3º.
Jak to się przekłada na promień okręgu w jeździe po kole, to już bardziej złożony problem geometryczny i zostawiam go innym.
W każdym razie – mnie to w jeździe po rondzie nie przeszkadza.
Stwierdziłem wybijanie kierunkowskazu przy skręcie o około 50º w stosunku do położenia zerowego.
Biorąc pod uwagę przekładnię kątową kierownica – koła (15,8:1) – daje to skręt kół trochę ponad 3º.
Jak to się przekłada na promień okręgu w jeździe po kole, to już bardziej złożony problem geometryczny i zostawiam go innym.
W każdym razie – mnie to w jeździe po rondzie nie przeszkadza.