Sprzęgło skrzypi
-
krzak
- Stały bywalec
- Imię: Łukasz
- gadu: 1740287
- Kontakt:
Sprzęgło skrzypi
Dziś pojawił się taki problem:
Podczas wciskania sprzęgła w przedziale 80-100% wciśnięcia słychać skrzypienie. Dobiega ono z okolic gdzie linka się kończy. Linka jest praktycznie nowa i nasmarowana. Podczas jazdy tego nie słychać bo silnik zagłusza ten dźwięk. Sprzęgło działa oczywiście w 100% poprawnie. Czy mam się zacząć obawiać ?
Podczas wciskania sprzęgła w przedziale 80-100% wciśnięcia słychać skrzypienie. Dobiega ono z okolic gdzie linka się kończy. Linka jest praktycznie nowa i nasmarowana. Podczas jazdy tego nie słychać bo silnik zagłusza ten dźwięk. Sprzęgło działa oczywiście w 100% poprawnie. Czy mam się zacząć obawiać ?
- oxydian
- Bywalec
- Imię: Dariusz
- gadu: 7445152
Re: Sprzęgło skrzypi
U mnie prztyka przy szybkim rozłączaniu choc mam nowe sprzegło valeo. Mechanik twierdzi, że tak ma być.... Rece opadają.....
Ostatnio zmieniony pn 20:23, 27 maja 2013 przez oxydian, łącznie zmieniany 1 raz.
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
U mnie mokry but powoduje takie skrzypienie 
A drugim razem skrzypiało cały czas i okazało się że nowa linka była źle założona oraz pęknięty był pancerz. Niestety linka pękła w trasie.
A drugim razem skrzypiało cały czas i okazało się że nowa linka była źle założona oraz pęknięty był pancerz. Niestety linka pękła w trasie.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
-
witia_2005
- Aktywny
- gadu: 0
krzak pisze:Dziś pojawił się taki problem:
Poproś kogoś by wciskał sprzęgło a ty posłuchaj w komorze silnika, gdzie linka łączy się z łapą sprzęgła a zlokalizujesz ten dźwięk. Następnie popsikaj tam zmywaczem do zacisków hamulcowych i sprawdź czy pomogło. U mnie pomogło i to na długi czas
-
smolabdg
- Świeżak
- Imię: Paweł
kurcze mam ostatnio podobny problem. Skrzypi mi pedał sprzęgła. Ale najlepsze jest to, że jednego dnia skrzypi innego nie ;D
-
witia_2005
- Aktywny
smolabdg pisze:kurcze mam ostatnio podobny problem. Skrzypi mi pedał sprzęgła. Ale najlepsze jest to, że jednego dnia skrzypi innego nie ;D
No ale jak byś się tak zastanowił, to pewnie wpadłbyś na pomysł, że zmieniają się warunki atmosferyczne i dlatego tak się dzieje. Normalna sprawa.
-
smolabdg
- Świeżak
- Imię: Paweł
właśnie czasem jak jest sucho to skrzypi a nie jak pada i mam mokre buty ;d
-
witia_2005
- Aktywny
smolabdg pisze:właśnie czasem jak jest sucho to skrzypi a nie jak pada i mam mokre buty ;d
To sprawdź w suchym obuwiu lub pantoflach, a przekonasz się że jest tak jak napisałem wyżej
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
u mnie skrzypi ewidentnie linka... do tego sprzęgło ciężej chodzi.
na razie jej nie wymieniam, aczkolwiek, jak najdzie mnie taka potrzeba, to to zrobię
na razie jej nie wymieniam, aczkolwiek, jak najdzie mnie taka potrzeba, to to zrobię
-
witia_2005
- Aktywny
matyja pisze:u mnie skrzypi ewidentnie linka... do tego sprzęgło ciężej chodzi.
Jesteście strasznymi niedowiarkami. U mnie były takie same objawy, zastosowałem sposób jak wyżej i wszystko gra. Sprzęgło lżej chodzi, nic nie piszczy.
- matyja
- Wymiatacz
witia, to nie tak
u mnie przy wymianie sprzęgła, mechanik nie nasunął tej gumowej osłony (być może sama spadła) i przez ponad rok dostawała się tamtędy woda do pancerza... jako, że linka jest stalowa, to musiała skorodować w pewnym miejscu. lałem tam na prawdę dobry smar uniwersalny wurth'a i po krótkiej chwili, wylewa się on stamtąd...
jak mam ściągać linkę, lać z góry smar, czy zmywacz z nadzieją, że na jakiś czas pomoże, to wolę wymienić linkę na nową. raz, że jej koszt jest niewielki, a dwa, że roboty będzie tyle samo
u mnie przy wymianie sprzęgła, mechanik nie nasunął tej gumowej osłony (być może sama spadła) i przez ponad rok dostawała się tamtędy woda do pancerza... jako, że linka jest stalowa, to musiała skorodować w pewnym miejscu. lałem tam na prawdę dobry smar uniwersalny wurth'a i po krótkiej chwili, wylewa się on stamtąd...
jak mam ściągać linkę, lać z góry smar, czy zmywacz z nadzieją, że na jakiś czas pomoże, to wolę wymienić linkę na nową. raz, że jej koszt jest niewielki, a dwa, że roboty będzie tyle samo
-
witia_2005
- Aktywny
matyja pisze:witia, to nie tak
matyja, to nie tak.
To samo robiłem co Ty. Ale to nic nie dawało. U mnie ta gumka jest przerwana w połowie, więc sugerowałem się tym że tam woda plus syf się dostaje. Jednak byłem w błędzie. Linka jest zahaczona o dźwignię (łapę sprzęgła) wychodzącą ze skrzyni. Tam gdzie ta dźwignia jest połączona ze skrzynią jest połączenie uszczelniające tą oś. Tam polałem zmywaczem kilkakrotnie i przesmarowałem smarem półstałym w sprayu. Bo jedynie w taki sposób można tam napryskać
- matyja
- Wymiatacz
w sumie nie pomyślałem o tym, żeby tam oczyścić/nasmarować...
popatrzę na to, jak znajdę chwilę
popatrzę na to, jak znajdę chwilę
-
krzak
- Stały bywalec
- Imię: Łukasz
- gadu: 1740287
- Kontakt:
Okolice końca linki zostały KONKRETNIE potraktowane środkiem penetrująco-smarującym i od kilku dni jest OK